Artikkel

Bærekraftig IT:
Hva er forskjellen mellom renovasjon og refabrikasjon?

imageRUNNER Advance C5500 ES

Bærekraft står høyt på agendaen til både forbrukere og bedrifter. For å øke bærekraften i virksomheter må man se nærmere på IT-infrastrukturen.

Det er fordi elektronisk avfall er et stort problem. Produkter som datamaskiner og smarttelefoner utgjorde 1 % av verdens karbonavtrykk i 2007, men dette tallet har allerede tredoblet seg og er på vei mot 14 % innen 20401

For å ta så bærekraftige valg som mulig kan ikke bedrifter bare se på karbonavtrykket til skriveren i løpet av produktets bruksfase. De må se på hele livssyklusen til produktet. Det betyr at man må forstå at karbonavtrykk ikke er noe man måler bare én gang. For å få en reell vurdering må man se på hele produktets livssyklus – fra innkjøp av råmaterialer til produksjon, transport, bruk og behandling ved slutten av levetiden. Canon anslår at minst 50 % av klimaavtrykket til en multifunksjonsskriver oppstår under de tidlige trinnene med innkjøp av råmaterialer og produksjon2, og derfor er det avgjørende å se på hele livssyklusen for å beregne karbonavtrykket til en enhet.

Det er her refabrikerte og renoverte enheter kommer inn i bildet. Begge er gode metoder for å gi nytt liv til eksisterende maskinvare og komponenter. Dette bidrar til å redusere miljøpåvirkningen fra innkjøp av råmaterialer og produksjonstrinnene i produktlivssyklusen3, samtidig som de bidrar til den sirkulære økonomien. Men de to metodene må ikke forveksles, for de er fundamentalt forskjellige. Vi skal fortelle deg hvorfor.

Hva er en renovert enhet?

Renovering er en prosess der produkter – vanligvis elektronikk og elektriske produkter – som har blitt returnert til en produsent eller leverandør, blir pusset opp og distribuert på nytt. Dette kan være «nye» varer som kunden ikke ville ha, defekte produkter som er returnert under garantien, eller produkter som skulle oppdateres (noe som ofte er tilfellet med smarttelefoner).

Prosessen med å renovere enheter omfatter alt fra å kjøre noen enkle tester til å utføre en grundig opprydding og overhaling av produktet. I motsetning til brukte produkter, blir renoverte enheter testet for å sikre at de yter og fungerer som de skal. Garantien på renovert utstyr kan være like god som på nytt utstyr, eller de kan være uten garanti.

Renoverte produkter kan være et godt alternativ for bedrifter som ønsker å utvide skriverparken på en rimelig måte, uten å ta risikoen ved brukte enheter med ukjent historikk.

Hvordan renoverer vi enhetene våre?

Renoverte skrivere som er godkjent av Canon og som er merket CU eller sertifisert brukt, må oppfylle strenge kvalitets- og ytelsesstandarder. De må også hjelpe bedriftene med å oppfylle reglene de har satt for bærekraftige innkjøp.

Renovasjonsprogrammet vårt drives av de regionale kontorene våre, noe som reduserer karbonutslippene som ville oppstått ved en potensielt lang transport fra ett enkelt, sentralt sted i Europa. Ved endt levetid til en skriver vil vi sjekke om enheten egner seg for renovering. Når slike enheter blir valgt ut, utfører de lokale renoveringsanleggene strenge tester før de rengjør og reparerer dem, slik at de blir klare for en ny eier.

Hva så med refabrikasjon?

Den viktigste forskjellen ved refabrikerte enheter er at prosessen har høye krav og er standardisert. En refabrikert maskin blir bygget opp på nytt fra de enkelte komponentene for å oppfylle de samme kundekravene som nye maskiner gjør. Dette oppnås ved å reprodusere et produkt med de samme spesifikasjonene som det opprinnelig produserte produktet med en kombinasjon av gjenbrukte, reparerte og nye deler.

For at et produkt skal kunne klassifiseres som «refabrikert», kreves det at utslitte eller ødelagte komponenter og deler blir reparert eller skiftet ut. Men det er viktig å merke seg at alle slitte deler byttes ut som en del av kvalitetskontrollen ved reproduksjon.

Refabrikasjonprosessen

Hos Canon sørger vi for at de reproduserte enhetene våre oppfyller de strenge standardene for kvalitet og ytelse i hvert trinn. Serien med multifunksjonsprintere imageRUNNER ADVANCE ES er konstruert for å redusere ressursforbruket og miljøpåvirkningen gjennom refabrikasjon.

Canon har lang tradisjon med å investere i den sirkulære økonomien, og ES-serien reduserer bruken av råmaterialer forbundet med produksjon med minst 90 % sammenlignet likt mot likt med nye modeller. Slik fungerer det:

  • De bestselgende modellene våre samles inn fra hele Europa og sendes til Canons dedikerte refabrikasjonsanlegg i Giessen i Tyskland.
  • Så kontrolleres de for å sikre at de egner seg for refabrikasjon.
  • Videre strippes skriverne ned slik at bare skallet gjenstår, og hver komponent blir grundig rengjort, kontrollert for kvalitet og, om nødvendig, reparert eller skiftet ut.
  • Så settes maskinen sammen igjen på en standard produksjonslinje på fabrikken, med en kombinasjon av eksisterende og nye deler. Harddisker slettes og formateres på nytt, og maskinen oppgraderes med den nyeste fastvaren. Tellerne blir satt til null, og den blir praktisk talt ny igjen.
  • Alle reproduserte maskiner får dessuten en helt ny garanti, med samme standarden på garantien som følger nye maskiner, noe som viser hvor stor tillit vi har til maskinene våre.
  • Til slutt gjennomgår alle enheter i ES-serien en rekke tester og en streng kvalitetskontroll før de får forlate fabrikken. Dette gjør vi for å garantere at de oppnår kravene våre før de selges.


Refabrikasjonprosessen vår er så streng at hele ES-serien har blitt BSI-sertifisert (British Standards Institute) i henhold til BS8887-220-koden – refabrikasjonprosessen – spesifikasjoner, noe som understreker vår forpliktelse til kvalitet.

Den sirkulære økonomien: Hvordan kan bedriften din bidra?

Det at produktene er refabrikert betyr ikke det samme som at de er «brukt», «renovert», «reparert» eller «gjenbrukt». Isteden snakker vi om prosessen med å gjenopprette, demontere, reparere og rengjøre komponenter for salg med samme kvalitet, ytelse og spesifikasjoner som et helt nytt produkt.

Prosessen vi går gjennom med ES-enheter, er avgjørende, fordi over 100 millioner skrivere og kopimaskiner selges over hele verden hvert år4. For kunder som ønsker å bidra til en sirkulær økonomi eller styrke bærekraften i bedriften, kan en refabrikert enhet føre til mindre press på ressurser, samtidig som det fortsetter å gi dem utmerket utskriftskvalitet.

Ved å velge refabrikert enheter bidrar bedriften som kjøper dem til den sirkulære økonomien gjennom å forlenge levetiden til gjenbrukte elementer, og på den måten skape verdi. Dermed vil bedrifter som bruker ett eller flere refabrikerte produkter, også bidra til et mer bærekraftig samfunn.

Selv om refabrikasjon er dyrere enn renovering, er sluttresultatet en høyere standard på produktet da prosessen er mye mer grundig. Det som er riktig for én bedrift, er selvfølgelig ikke alltid riktig for en annen, og alle organisasjoner som vurderer grønn IT eller mer bærekraftige enheter, må forsikre seg at det ikke går på bekostning av kvaliteten eller funksjonene. Derfor anbefaler vi å se på hva refabrikasjon kan tilby bedriften din når det gjelder å balansere det sosiale ansvaret med utmerket funksjonalitet.

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095965261733233X?via%3Dihub
  2. https://ecoleaf-label.jp/pdf_view.php?uuid=ab422241-a95d-4f23-96ba-fd1c56e842f9.pdf&filename=JR-AI-22232C_ENG.pdf
  3. https://ecoleaf-label.jp/pdf_view.php?uuid=7b71fe5d-7756-4eb3-a14a-9681b739169f.pdf&filename=JR-AI-23017C_ENG.pdf
  4. https://www.statista.com/outlook/cmo/consumer-electronics/computing/printers-copiers/worldwide#revenue

Relaterte produkter

  • Multifunksjonsfargeskrivere

    imageRUNNER ADVANCE C5500 ES-serien

    Øk effektiviteten og produktiviteten på kontoret med flerfunksjonelle A3-enheter som er utviklet for å støtte bærekraftarbeidet ditt.
  • Sort-hvitt-multifunksjonsskrivere

    imageRUNNER ADVANCE 4545i ES

    Støtt den sirkulære økonomien og styrk miljømerittene med førsteklasses reproduserte sort-hvitt-enheter.
  • Finn ut mer

  • ARTIKKEL

    Sirkulærøkonomi, bærekraft og forretningsmuligheter

    Skap Verdi samtidig som miljøet bevares.

    25 Jan 2021

  • ARTIKKEL

    Tre grunner til at bedrifter bør bry seg om bærekraft

    Å være bærekraftig er mer enn en håndsrekning til miljøet– det gir økonomisk mening på lang sikt.

    25 Jan 2021

  • ARTIKKEL

    Bærekraftig fremtid

    Lær mer om Canons bærekraftstrategi.

  • FINN UT MER OG TA KONTAKT MED EKSPERTENE VÅRE