«Duster» gir deg Oslos historie – gate for gate

Det som ifølge Knut Meiner begynte som et «dusteprosjekt» under pandemien, har utviklet seg til å et av de mest spennende foto-, kunst- og byhistoriske prosjektene i Oslo. Nå er alle byens gater dokumentert med foto og tekst – hvor det hele kommer i ut i bokform.

Knut Meiner ønsker velkommen til utstillingen av bilder og historier fra alle byens gater.  Bildene fra Gata di er printet på Canon Colorado.

Prosjektet er intet mindre enn spektakulært – og utrolig kult. For hvis det er en ting som er sikkert, så er det at hver eneste gate i Oslo er full av historier. Våre historier. Enten det handler om en forelskelse i Vestlisvingen eller et nachspiel i Cort Adelers gate. Visste du at Damplassen har fått navnet sitt etter to dammer som svenske krigsfanger grov ut tidlig på 1800-tallet?

Ildsjel med lopper i blodet

Prosjektet «Gata di» startet under pandemien, da ildsjelen Knut Meiner måtte stenge ned eventbyrået sitt. Han han klarte ikke å sitte lenge i ro. Ideen om å gjøre noe ingen andre hadde gjort før dukket opp. Nemlig å lage en bok og utstilling med bilder og historier fra alle byens gater.

– Jeg visste nok ikke helt hva jeg ga meg ut på. Det er tross alt noen gater i byen. Nesten 3000. Hver eneste gate skulle fotograferes, og hvert bilde skulle ha en tekst. Vi begynte i 2021 og er nå omsider ferdige, sier han.

Måtte rekruttere tre «duster» til

På spørsmål om hvordan det i hele tatt var mulig å gjennomføre prosjektet, sier Knut at han måtte samle tre «duster» til i form av tekstforfatter Stein Erik Kirkebøen og fotografene Tom Hansen og Thomas Bjørnflaten.

– Resultatet har blitt fantastisk og viser Oslo på måte du aldri før har sett. Det er et byhistorisk prosjekt jeg håper treffer bredt. Alt startet med en spinnvill idé og ekstremt flinke folk som var «dustete» nok til å bli med, sier Knut Meiner.

Bok, app, veggfoto og tapet

I tillegg til boken som i høst gis ut av Bonnier, er det utviklet en app og portal hvor det kan bestilles innrammede bilder til egen vegg – eller til og med som tapet. Via et samarbeid med Canon og trykkeriet Colormaster, kan det bestilles bilder i ulike formater for levering hjem, til kontoret eller til bedriften. Enten det er en veistubb på Holmlia, en blindvei på Carl Berner eller et villastrøk på Ris. David Hesland, daglig leder i Colormaster, sier det har vært en ære å få bidra.

– Det er gøy å være med på noe historisk. Via en app eller nettportal, kan hvem som helst bestille boken eller bilder. Bildene skrives ut på en Canon Colorado-printer med svanemerket blekk. Bildene kan bestilles i ulike formater, og det også mulig å bestille det som tapet, sier han.

Canon har spilt en avgjørende rolle i å bringe boken «Gata di» til live. Takket være avansert printteknologi og omfattende erfaring, har de sammen med Colormaster bidratt til at hvert eneste bilde som skrives ut er av høyeste kvalitet.

Canon har spilt en avgjørende rolle i å bringe boken «Gata di» til live. Takket være avansert printteknologi og omfattende erfaring, har de sammen med Colormaster bidratt til at hvert eneste bilde som skrives ut er av høyeste kvalitet.

Avansert printteknologi

Canon har spilt en avgjørende rolle i å bringe «Gata di» til live. Takket være avansert printteknologi og omfattende erfaring, har de sammen med Colormaster bidratt til at hvert eneste bilde som skrives ut er av høyeste kvalitet. Anton Strand i Canon Norge, utrykker stor entusiasme for prosjektet.

– Gata di er superspennende, og ikke minst historisk viktig. Nå blir hele Oslo dokumentert mellom 2021 og 2024. Noe som bør være av interesse for alle med sans for byhistorie. Vi vet alle hvor fort byen endrer seg. Bare se på hva som har skjedd i Bjørvika og på Sørenga på relativt få år, sier han.

– At vi sammen med Colormaster kan bidra med kunnskap og teknologi er fantastisk. Jeg var flere ganger innom utstillingen på Gamle Munch Museum fra 15. juni til 14. juli, og fikk se de fantastiske resultatene med egne øyne. Det er bare å glede seg, sier han.

– At vi sammen med Colormaster kan bidra med kunnskap og teknologi er fantastisk. Jeg var flere ganger innom utstillingen på Gamle Munch Museum fra 15. juni til 14. juli, og fikk se de fantastiske resultatene med egne øyne. Det er bare å glede seg, sier han.

Flere byer på planen

Ifølge Meiner er dokumentasjonen av Oslo begynnelsen på noe større. Han sier de er i dialog med flere interessenter, inkludert bymuseer.

– Vi er allerede i gang med å planlegge dokumentasjonen av andre byer. Ålesund, Bergen og Sandefjord er allerede plukket ut. I tillegg jobber vi med å tilby bilder til kommersielt bruk, som på hoteller og restauranter. Dette er et prosjekt som har utviklet seg underveis, og det er gøy at utgangspunktet på ingen måte var kommersielt.

Byens bøddel

På spørsmål om hva som har vært mest spennende med prosjektet, svarer han alle de ulike og spennende historiene.

– Det er så mange detaljer og historier som formidles via bildene. Som en traktor i Maridalsveien som vi ikke la merke til når bildet ble tatt eller husene i Damstredet som ble bygget da det var forbudt å bygge med tre. Vi har også fotografert Agdergata kjent som stedet byens bøddel bodde, avslutter Meiner.

Ønsker du å vite mer?