Slik tar du gate- og reisebilder med det lille ekstra

Den profesjonelle fotografen Martin Bissig tok med seg et Canon EOS R10-kamera på tur til Sri Lanka. Her avslører han fordelene ved å reise med lett bagasje, og hvordan du fanger inn minneverdige øyeblikk.
Fotografen Martin Bissig lener seg ut av et tog som har stoppet for påstigende passasjerer på en viadukt på Sri Lanka. I hånden holder han et Canon EOS R10-kamera, og i bakgrunnen ser vi en ås med små trehus. Tatt av Monika Bissig med et Canon EOS R7-kamera. 

Når du allerede har to avanserte, profesjonelle kameraer og en rekke primærobjektiver, kan det kanskje være overraskende at du velger annet utstyr til en tur, men dette var et åpenbart valg for den profesjonelle fotografen og Canon Ambassador Martin Bissig. Kamerateknologien utvikler seg hele tiden, og hvis du tar deg tid til å prøve ulike modeller, kan du oppdage nye funksjoner som hjelper deg med å komme i gang som nybegynner, eller – som i Martins tilfelle – gi deg nye verktøy å jobbe med som proff.

Etter å ha planlagt en månedslang tur til Sri Lanka, undersøkte Martin utstyrsalternativene sine nøye og bestemte seg for å prøve Canon EOS R10-kameraet med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet. Han valgte APS-C EOS R10-kameraet fordi det er svært lite, har et lett kamerahus og byr på imponerende seriefotografering, og han ble svært fornøyd med resultatene. «Jeg fanget inn mange øyeblikk med EOS R10 som jeg hadde gått glipp av med større kameraer, ganske enkelt fordi jeg ikke ville tatt dem med meg ut», forklarer han.

Her deler Martin bilder fra turen, samt råd om hvordan du kan ta profesjonelle bilder fra eventyrene dine med deg hjem.

Se livet på en ny måte

Et nærbilde av bare føtter ved siden av små hauger av grønnsaker, inkludert gulrøtter og prydbønner, i en markedsbod på Sri Lanka. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

«Når jeg har et kamera i hånden, oppdager jeg detaljer som jeg ikke hadde sett hvis jeg bare var der og så meg rundt», sier Martin. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 50 mm (tilsvarer 80 mm på et fullformatskamera), 1/80 sek., f/5.6 og ISO 640. © Martin Bissig

Martin ble først interessert i fotografering som barn i Sveits, da han så på mens faren fremkalte bilder i et mørkerom i familiens hjem. Han fikk bildene sine på trykk i en avis da han bare var 13 år, og han er nå en av de mest publiserte ekstremsportsfotografene i Europa.

Til tross for at Martin er et kjent navn innen terrengsykling, vet han at ferdigheter innen hvilken som helst type fotografering kan overføres. Reisemuligheter gir ham friheten til å øve på nye teknikker og prøve ut ulike kameraer og objektiver, uten å måtte forholde seg til tidsfrister og kunder.

«Jeg elsker reise og eventyr, så jeg prøver å integrere det i alt jeg gjør», sier han. «Det kommersielle arbeidet mitt fokuserer på utendørssport, og når jeg ikke jobber, prøver jeg å dra på minst to ekspedisjoner i året. Noen ganger publiseres bildene mine fra disse turene i magasiner, men jeg prøver å holde det mest mulig adskilt fra det vanlige arbeidet mitt.»

På reise bidrar også fotograferingen til at Martin blir mer oppmerksom. «Fotografering gjør meg mer tilstedeværende», forklarer han. «Hvis jeg ikke tenkte på å skape en interessant komposisjon, ville jeg kanskje ikke sett han fyren som stod barbent mellom grønnsakene på markedet. Ved å fokusere på detaljene blir jeg mer oppmerksom på alt det interessante som skjer rundt meg.»

Lære av erfaring

Bilde tatt gjennom en speilkledd buegang av en ung jente som går foran en buss malt i rosa, gult, hvitt og rødt, med et speilbilde av motivet til venstre i bildet. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

Bilder tatt på reise har hjulpet Martin med å bli bedre på å tenke raskt. «Gjennom årene har jeg utviklet selvtilliten og roen jeg trenger til å se enkelte ting som andre kanskje går glipp av i det samme øyeblikket», sier han. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm (45 mm), 1/125 sek., f/3.5 og ISO 100. © Martin Bissig

Det meste av Martins fotograferingsarbeid foregår på steder som er nye for ham, der han fotograferer personer han ikke kjenner. Dette krever at han er spontan og bruker erfaringen sin til å fange inn det som skjer, når det skjer. «Jeg prøver å være så autentisk som mulig», sier han.

«Reisefotografering påvirker tilnærmingen min til kommersielle jobber fordi jeg må tenke raskt i begge situasjoner», fortsetter Martin. «Alt bestemmes i øyeblikket. Da jeg fotograferte jenta som gikk foran bussen, så jeg speilbildet av bussen i glasset på jernbanestasjonen, og deretter så jeg en gruppe skolebarn i ferd med å gå foran den. Jeg stod bare i ro et øyeblikk og klargjorde komposisjonen mens jeg ventet på at de skulle gå inn i bildet.» 

Som erfaren actionfotograf klarer Martin å velge riktig tidspunkt nesten hele tiden. For fotografer som vil være sikre på at de får tatt et bilde, har Canon EOS R10-kameraet moduser for både RAW-serier og forhåndsfotografering. «Hvis du ikke kan se motivet, eller du vet at det plutselig kommer til å dukke opp, er dette svært nyttige verktøy», sier han begeistret.

EOS R10 har også det samme Dual Pixel AF CMOS II-autofokussystemet som Canon EOS R3, EOS R5 og EOS R6, samt et imponerende antall bilder per sekund som gjør det ideelt for stillbilder og videoopptak der fotografen vil eksperimentere med mer avanserte funksjoner. «Rask kontinuerlig fotografering gjør at det føles mer som et profesjonelt kamera, enn et kamera på mellomnivå», sier Martin.

Forsvinne i mengden

En person sløyer fisk i en markedsbod. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

«Hvis du vil ta fotografering på alvor, kan du oppnå helt andre resultater ved å bruke et kompakt kamera som Canon EOS R10, i stedet for en smarttelefon», sier Martin. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 95 mm (152 mm), 1/160 sek., f/6.3 og ISO 160. © Martin Bissig

En frodig, grønn dal med noen få høye trær og mørke stormskyer på himmelen over. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

De mindre bildebrikkene på APS-C-kameraer, for eksempel Canon EOS R10, gir vanligvis større dybdeskarphet enn et fullformatskamera, noe som kan være nyttig når du vil holde forgrunnen og bakgrunnen like skarp i landskapsbilder. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 62 mm (99 mm), 1/200 sek., f/9 og ISO 100. © Martin Bissig

«Når jeg tar bilder for kommersielle kunder, bruker jeg to Canon EOS R5-kamerahus og en rekke RF-primærobjektiver, men når jeg er på reise, prøver jeg å være mer diskré med et mindre kamera, slik at jeg kan bevege meg fritt», sier Martin.

«Jeg ønsker ikke å være på et marked på Sri Lanka med Canon EOS R5-kameraet mitt og et Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv, da ligner jeg altfor mye på en profesjonell fotograf som er på jobb. Jeg foretrekker å gå i ett med omgivelsene slik at jeg kan komme tettere på motivet uten at jeg støter noen eller er for påtrengende.»

I likhet med EOS R5 er det funksjonsrike EOS R10-kameraet intuitivt og brukervennlig. Det har praktiske knapper og hjul som var enkle for Martin å bruke, og lignende navigering i og betjening av menystrukturen. EOS R10 har også en panoramamodus som setter sammen en serie bilder på kameraet, enten de er tatt i liggende eller stående retning, noe som ga Martin muligheten til å «fange inn mer av omgivelsene og få et svært bredt synsfelt».

Utskriftsverdige resultater

I skumringen står tre fiskere og balanserer på påler i grunt vann mens de venter tålmodig på fangst foran den synkende solen. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

Det kompakte, lette og stillegående Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet har et allsidig zoomområde – tilsvarende 29–240 mm på et fullformatskamera – for en rekke fotograferingssituasjoner på reise. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150 mm (240 mm), 1/250 sek., f/6.3 og ISO 200. © Martin Bissig

En ung gutt med store brune øyne ser rett i kameraet. En person iført oransje kappe kan ses uskarpt i bakgrunnen. Tatt av fotografen Martin Bissig med et Canon EOS R10-kamera.

EOS R10 har avansert autofokus med øyeregistrering som sporer personer mer nøyaktig. «Jeg brukte modusene for autofokus på dyr og mennesker hyppig på Sri Lanka», sier Martin. «De er utrolig nøyaktige og raske, og det hjalp meg med å få tatt bildet når jeg hadde liten tid til forberedelser.» Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 76 mm (122 mm), 1/160 sek, f/6.3 og ISO 500. © Martin Bissig

Når vekt og plass er viktig, kan det virke fornuftig å bare bruke smarttelefonen til å ta bilder, men det gjør ikke Martin. «Jeg tar øyeblikksbilder med smarttelefonen min, men det er en helt annen opplevelse å fotografere med et kamera», sier han. «Da jeg fotograferte med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet på Sri Lanka, kunne jeg ta bilder som jeg ikke ville ha forsøkt å ta med en smarttelefon, for eksempel av fiskere fra sjøkanten. Dette ble enklere med APS-C- eller beskjæringssensoren som utvidet det maksimale området til 240 mm (tilsvarende fullformat), og fotografering i RAW-format ga meg flere alternativer i etterproduksjonen.»

Selv om Martin ikke har til hensikt å publisere bildene sine i et magasin, vil han likevel at de skal være gode nok for utskrifter til seg selv. «Bilder som er tatt med en telefon, ser kanskje bra ut på telefonskjermen, men så snart du vil skrive dem ut eller lage et album, er de svært begrenset», sier han. 

Det samme kan sies om video. EOS R10 har funksjoner som gjør det til en attraktiv oppgradering fra telefonopptak for filmskapere. Støtte for vertikal video og Wi-Fi-tilkobling er innebygd, noe som gjør det perfekt for å skape og dele innlegg av høy kvalitet i sosiale medier, og opptak med høy bildefrekvens (60 bilder/sek i 4K og 120 bilder/sek i 1080p) gir deg mer kontroll i etterproduksjonen.


Martin mener selv at han er til stede og lærer noe hver gang han har kameraet i hånden. Turen til Sri Lanka ga ham en ypperlig mulighet til å øve på ferdighetene sine, men en spasertur i en lokal park eller en tur på stranden kan gi deg de samme mulighetene. Hvis du ønsker å utvikle ferdighetene dine som fotograf, kan du følge Martins råd. Finn et motiv du er interessert i, velg utstyr som ikke begrenser deg, og knips i vei.



Skrevet av Matthew Bowen

Related Products

Relaterte artikler

Valg av riktig objektiv til gatefotografering

Hvorfor Canon RF 28mm F2.8 STM er et viktig objektiv for gatefotografer.

Tips til fotografering i ekstreme værforhold

Her er de beste tipsene og triksene for å mestre fotografering i ekstremvær – både for å beskytte utstyret og ta vare på deg selv.

Ti tips til reisefotografering

Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.

Varsom reisefotografering

Dette bør du tenke på når du fotograferer kulturer og fellesskap som ikke er dine egne.