Hvert år reiser fotografer og entusiaster vidt og bredt for å se det fascinerende nordlyset, også kjent som aurora borealis. Ettersom det forventes økt solaktivitet i 2024 og 2025, vil dette være et perfekt tidspunkt å planlegge en fotoøkt på som fanger opp dette naturvidunderet på sitt vakreste.
Solen nærmer seg toppen av sin 11 år lange solsyklus – solmaksimum. Dette betyr at det er flere solstormer og koronamasseutbrudd – bølger av ladde partikler og plasma som eksploderer ut i rommet. Disse utbruddene kolliderer med jordas magnetfelt og skaper geomagnetiske stormer, et fenomen som fører til at det vises et klarere nordlys på lavere breddegrader enn normalt. Dette trakk Canon-ambassadøren Menna Hossam, en kunstfotograf som er født og oppvokst i Egypt, til mer nordlige breddegrader enn hun pleier å være på.
Mennas fotografering forener kunst og mote og skaper drømmeaktige, eventyrinspirerte bilder som hyller de kreative heltene hennes, mens hun på unike måter fanger opp globale landskap. Men Menna har i mange år hatt en drøm om å fotografere nordlyset.
«Jeg synes det er magisk», sier hun. «Jeg har aldri sett noe lignende.»
Menna hadde latt seg inspirere av en artikkel i National Geographic og skjønte at tiden var inne. Ved hjelp av Canon EOS R5-kameraet med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv dokumenterte Menna nordlyset over det ikoniske fjellet Kirkjufell på Island.
Her deler hun erfaringene sine fra første gang hun fotograferte nordlyset, og de beste kamerainnstillingene for nordlys.
Dansende lys, eventyrbilder: fotografering av nordlyset med Menna Hossam
Hvor kan du fotografere nordlyset – finn de beste stedene
Ifølge Menna er Island «helt magisk». Blant de ulike landene i Nord-Europa hvor man kan se fenomenet, var det derfor her hun valgte å fotografere nordlyset.
For å være klar og øke sjansene for å få fotografert nordlyset, er det viktig å forstå hva som er beste tidspunkt og sted. Hvis du for eksempel planlegger å reise til et snørikt område, er det nyttig å forstå hvordan du kan ta best mulige bilder under ekstreme værforhold.
I tillegg til å ha riktig kamerautstyr (mer om det senere) sier Menna at det er absolutt nødvendig å ha ekstra batterier, ha på varme klær og holde et øye med værforholdene. Logistikkmessig bruker man timevis på å vente på nordlyset, og flere timer på å fotografere det og bevege seg rundt og lete etter den perfekte komposisjonen og finne de perfekte vinklene.
«Det ble veldig mye vind. Og det var veldig kaldt. Du må holde deg varm for å overleve natten», sier Menna. Værbestandig utstyr er en nødvendig del av prosessen. Hun legger til: «Du må ha et solid stativ og et egnet vidvinkelobjektiv.»
Det finnes flere tilgjengelige apper som Menna sier er svært verdifulle for fotografer. Noen tilbyr oppdateringer i sanntid om når og hvor nordlyset vil være synlig, noe som betyr at man kan planlegge fotoøktene mye mer effektivt. Appvarsler og posisjonstjenester for best mulig utsikt er også nyttige verktøy for fotografering.
Når du kommer frem til stedet du har valgt, kommer en ny runde med planlegging og forberedelser før du kan klikke i vei og forevige det fantastiske fenomenet. Når det gjelder posisjonering og det å finne ut hvor man skal fotografere, uansett hvor populært stedet er, tipser Menna om å finne steder som er mindre travle – «så du får tid til å rigge opp og eksperimentere».
Valg av beste kamera og objektiv for nordlysfotografering
Før Menna reiste til Island, gjorde hun noen undersøkelser for å kunne velge riktig objektiv til fotograferingen av nordlyset. For å takle de utfordrende omgivelsene, og for å gjøre arbeidet enklere, var det viktig for henne å ha et veldig lett objektiv. Det var også viktig å ha et vidvinkelobjektiv for å fange opp nordlyset på riktig måte.
«Jeg valgte ultravidvinkelobjektivet RF 14–35mm F4L IS USM», forklarer Menna. «Det var veldig lett og lite, så det var også praktisk.» Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har et nesten identisk brennviddeområde og er et rimelig alternativ for dem som ønsker et vidvinkelobjektiv til å fotografere nordlyset.
Fastobjektiver har bredere blenderåpning for bedre bildekvalitet i svakt lys. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet er et lett og rimelig f/2.8-alternativ, mens RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et flott valg for dem som ønsker større blenderåpning til nordlysfotografering.
Har du ikke tid til å skaffe deg et nytt objektiv? Med kit-objektivene til EOS R-systemkameraer kan du ta flotte bilder under ulike forhold, også i svakt lys, hvis du bruker de riktige innstillingene og et stativ.
Menna har valgt ut ultravidvinkelobjektivet RF 14-35mm F4L IS USM sammen med Canon EOS R5. Kameraets fullformatsensor på 45 megapiksler gir enestående detaljer og klarhet, noe som er ideelt for utskrifter i storformat som bevarer de intrikate fargene og mønstrene i nordlyset.
For fotografer som vil ha et rimeligere alternativ uten at det går ut over bildekvaliteten, tilbyr Canon EOS R8 en fullformatsensor på 24,2 megapiksler som gir imponerende detaljer og dynamisk rekkevidde – et ypperlig valg for fotografering av nordlys.
Beste kamerainnstillinger for å fotografere nordlyset
Det er viktig å forstå hvordan lukkerhastighet og ISO-innstillinger påvirker nordlysfotograferingen. Få flotte resultater ved å velge samme kamerainnstillinger som Menna, for å ta bilder av nordlyset:
- ISO: Begynn med ISO 1600 eller 3200, men føl deg fri til å gå så høyt som nødvendig. Dette øker kameraets lysfølsomhet, noe som betyr at det kan fange opp mer av det tilgjengelige lyset og produsere et lysere bilde selv i mørket. Dette bør gi deg nok følsomhet til å fotografere nordlyset uten at det blir for mye bildestøy.
- Blenderåpning: Ha den så bred (så lavt f-tall) som det er mulig med objektivet, helst f/4 eller lavere, avhengig av objektivet, for å slippe inn mest mulig lys. Jo større blenderåpningen er, jo grunnere blir dybdeskarpheten, noe som betyr at mindre av bildet vil være i skarpt fokus. Men ikke bekymre deg for det – se rådene om fokusering nedenfor.
- Lukkerhastighet: Mellom 5 og 15 sekunder fungerer vanligvis godt, med kortere eksponering hvis nordlyset beveger seg raskt. Ved lengre eksponering er det viktig med et stativ, slik at du kan holde kameraet stabilt og hindre uskarphet som følge av at kameraet rister.
- Fokus: Still inn objektivet til manuelt fokus og bruk kameraets fokuspeaking til å styre hva som er skarpt i bildene, med gjenstander eller personer i forgrunnen. Bruk LCD-skjermen på baksiden av kameraet for presisjon. På den måten kan du til og med i mørket sørge for at du fokuserer er på riktig motiv. Hvis du sliter med fokus, kan du prøve å fokusere på en klar stjerne.
- RAW-format: RAW-fotografering gir den beste bildekvaliteten – klar for detaljert etterbehandling.
Håndtering av vanlige utfordringer ved nordlysfotografering
Det har sine utfordringer å fotografere nordlyset. Her er noen tips basert på Mennas erfaringer med å håndtere disse og få fantastiske resultater.
- Kameraristing: Kameraristing ved lang eksponering kan gjøre bildene uskarpe. Er det mye vind, kan du gjøre stativet stødig ved hjelp av steiner eller en sandsekk. Du kan fjernutløse lukkeren ved hjelp av en kabelutløser eller Canon Camera Connect-appen for å redusere vibrasjoner.
- Fokusering i mørket: Bruk manuelt fokus og fokuser om mulig på et fjernt lys, eller få noen til å lyse med en lommelykt for å hjelpe deg å fokusere.
- Balansen mellom motiver i forgrunnen og nordlyset: Til nordlysfotografering som inneholder mennesker eller objekter, bør du vurdere en myk ekstern lyskilde. Dobbel eksponering kan også være en kreativ løsning for å balansere både nordlyset og motivet i forgrunnen.
Menna sier at det å ha en person i komposisjonen gir seerne et referansepunkt som hjelper dem med å forstå nordlysets størrelse på himmelen.
Hvis man gjør dette, foreslår Menna at man bruker en myk lyskilde på motivet for å skape et diskré lys, uten at det svekker gløden fra nordlyset. «Jeg fikk en venn til å holde en lommelykt, slik at jeg kunne fokusere på henne», sier Menna om motivet. Hun legger til at de man skal ta bilde av, bør finne seg en komfortabel stilling å stå i, for de «må stå helt stille for å hindre bevegelsesuskarphet». «Derfor foreslår jeg vanligvis at de står med hendene i lommene.»
Hvis det ikke er mulig å forhindre bevegelsesuskarphet, kan du selvfølgelig lage noe mer abstrakt. Hvis det for eksempel er en person som beveger på hendene, gjør det bevegelsene i bildet mer bevisste og til en del av den kreative visjonen. Hvis du bruker de anbefalte innstillingene, vil kameraet fange opp svake spor eller uskarpheter fra bevegelsene når motivet beveger seg, noe som gir en utenomjordisk, nesten malerisk effekt.
Noe annet du må huske på når du skal fotografere nordlyset, er at du må være rask. Som Menna sier: «Det kan forsvinne på et øyeblikk.»
Tips til å forbedre nordlysbildene dine i etterbehandlingen
Ved etterbehandlingen redigerte Menna bildene minimalt. Hun forbedret høylyset, reduserte skyggene og justerte livfullheten for å få frem fargene i nordlyset og landskapet. RAW-fotografering gir større fleksibilitet for justeringer i eksponering, farge og kontrast, noe som bidrar til å fange opp den fulle effekten av nordlyset og andre ekstreme naturfenomener, som vulkaner.
Alle speilløse Canon EOS R-systemkameraer støtter fotografering i RAW-format, noe som er avgjørende for fleksibilitet i etterbehandlingen. RAW-filer beholder alle bildedataene som registreres av sensoren, noe som gir deg større mulighet til å justere eksponering, fargebalanse og støyreduksjon. Dette er viktige faktorer når du skal håndtere de utfordrende lysforholdene under fotografering av nordlys.
For å finjustere bildene etter at du har tatt dem, tilbyr Canons Digital Photo Professional (DPP)-programvare robuste verktøy som er skreddersydd for RAW-redigering, inkludert avansert støyreduksjon, gjenoppretting av lyse områder og finjustering av farger. Se tipsene våre og veiledningen for redigering av RAW-bilder for å få mest mulig ut av bildene dine.
For å blåse liv i bildene dine kan du skrive ut bildene av nattehimmelen. Med 45 megapikslers bilder fra Canon EOS R5 får du utskrifter av høy kvalitet som får frem fine detaljer, naturtro farger og utmerket kontrast. Dette er ideelt for utskrifter i storformat som trekker seerne inn i motivet. Bildene med 24,2 megapiksler fra Canon EOS R8 er store nok til utskrifter i opptil A2-størrelse – med klarheten og dybden til å dele det vakre nordlyset med slående realistisk kvalitet.
For å oppnå best mulig resultat vil det å bruke fotopapir av høy kvalitet, for eksempel Canons Pro Platinum eller Pro Luster, forbedre fargedybden og lysstyrken, slik at det blåses liv i den utenomjordiske gløden fra nordlyset på papiret, og du sikrer at du ikke bare får med deg det vakre nordlyset, men også langvarig kvalitet – enten det er i kunstutskrifter eller store utstillinger.
Ved å bruke disse tipsene og innstillingene er du godt forberedt på å fange opp nordlyset og ta fantastiske nordlysbilder som er klare til å deles og skrives ut.
Relaterte produkter
-
EOS R8
Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine. -
EOS R6 Mark II
Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre -
EOS R7
Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten. -
RF 16mm F2.8 STM
Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.