KJÆLEDYRFOTOGRAFERING

De beste tipsene til søte kjæledyrbilder

Når bildene er tatt på en profesjonell måte, kan de virkelig fange dyrets personlighet – enten dyret er lekent, nysgjerrig, overlegent eller tillitsfullt. Her besøker den profesjonelle fotografen Cat Race et dyreherberge for å ta engasjerende bilder, og hun har også gode tips som dyreeiere kan prøve hjemme.
En dachshund står bak en ballbinge som er uklar i forgrunnen. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Fotografduoen Cat og Michael, som driver CatsDog Photography, jobber sammen for å skape minneverdige bilder av hunder, katter, kaniner og andre dyr. Cat er bak kameraet, mens Michael opptrer som dyrehvisker, og de samarbeider om å planlegge bilder og komposisjoner.

Fotografering kan påvirke om et dyr blir adoptert eller ikke, og spesielt gjelder dette dyr som er mindre fotogene, eller som ikke tar seg godt ut på bilder. For denne fotograferingen dro Cat og Michael til omplasseringssenteret til RSPCA i Preston i England for å ta gode portretter av dyrene, for å bidra til å skaffe dem et nytt hjem.

Under fotograferingen ba vi Cat om å dele tips om hvordan man virkelig kan fange essensen av dyret – fra å bruke det riktige utstyret og de rette kamerainnstillingene til å få dyrene til å posere.

1. Ta deg tid

Dyrefotograf Cat Race ligger på gulvet og gir noen godbiter til en dachshund.

Det er viktig å bli kjent med dyret og la det bli vant til at du er der, før du begynner å fotografere. Dette gjelder spesielt sky dyr, som dachshunden Eva (avbildet). «Før du begynner å ta bilder, bør du prøve å få dyret til å gjøre et lite triks, for eksempel å sitte, og så gi en godbit når den gjør det», foreslår dyrefotograf Cat Race. «Dyret får inntrykk av at hvis det gjør det du ber om, kommer det en belønning, og derfor forbindes fotograferingen med moro.»

En dachshund ser direkte mot kameraet. Hunden er i skarpt fokus, mens bakgrunnen er uskarp. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv av Cat Race.

Med den elektroniske lukkerfunksjonen til Canon EOS R6 kan du ta bilder lydløst. Dette er veldig nyttig når du skal fotografere dyr som er engstelige, som Eva. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 110 mm, 1/500 sek, f/3.5 og ISO 1600. © CatsDog Photography

Det kan være uforutsigbart å fotografere et dyr, siden det ofte er på deres premisser, men det er spesielt tilfellet når du jobber med hjemløse dyr. Cat mener det er viktig at dyret blir vant til at du er der. Den tiden det tar å bli litt bedre kjent, gir deg også muligheten til å finne ut hvordan du skal ta bildene.

For å komme i gang kan du begynne med å fotografere dem mens de sover. Da kan du prøve ut forskjellige vinkler og få de riktige innstillingene uten å måtte prøve å holde på oppmerksomheten deres. Hvis kameraet har stillegående lukker eller stillemodus, er det lurt å aktivere det.

Når du er klar, kan du prøve å leke med dyret eller friste det med godbiter for å holde på interessen mens du tar noen bilder. Men sørg for at du har brukt nok tid på å justere kamerainnstillingene. «Det er noen som bruker lyder og lydleker allerede før de har oppnådd riktig belysning eller komposisjon. Dyret kommer ikke til å la seg lure av det så mange ganger», sier Michael.

Men tålmodighet er nøkkelen her. Dyr kan virke overivrige fordi de er engstelige. Det er en potensiell risiko for å slite ut dyret hvis du fortsetter å beordre dem til å sitte eller bli stående i timevis, noe som kan føre til at dyret prøver å komme seg vekk fra situasjonen. «Til slutt blir hunden lut lei», sier Cat. «Vi lærte av erfaring at det ikke er en god framgangsmåte. Selv om du går glipp av akkurat det bildet og må gå videre til noe annet, så gjør det! De kommer til å se mer komfortable ut. For å fange personligheten deres må de føle seg komfortable.»

Det er også viktig å være oppmerksom på forskjellene mellom hunder, katter og andre typer dyr. Hvert dyr er unikt, så du må tilpasse fotograferingsstilen din til dem. «Vanligvis går en hundefotografering bedre hvis hunden tror at den tar avgjørelsene, men det er enda mer ekstremt med katter», sier Michael. «Hvis du setter ned en eske, vil katten gå inn i den, men hvis du setter katten oppi esken, vil den ut igjen med en gang.

«Når det gjelder kaniner, kommer de ikke til å høre på deg i det hele tatt, så du må jobbe rundt det. Du kan for eksempel fotografere dem mens de holdes over skulderen til en person. For oss som fotograferer på et redningssenter, viser dette også en fin følelse av kontakt for de som kanskje ønsker å adoptere dem.»

2. Det beste utstyret for kjæledyrfotografering

En mønstret katt sitter i en myk dyreseng og ser rett i kameraet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Når du fotograferer katter, må du være på vakt til enhver tid, fordi de er så uforutsigbare. La dem gå inn i bildet, og vær forberedt på å ta bilder når de er klare. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek, f/4 og ISO 125. © CatsDog Photography

Dyrefotograf Cat Race fester et EF-objektiv til Canon EOS R6-kameraet via en Canon EF-EOS R-fatningsadapter.

Takket være Canon-fatningsadapteren EF-EOS R kan Cat bruke favorittsettet med EF-objektiver med EOS R6 sømløst. Det var også dette hun brukte til dette bildet. Selv om hun har en tendens til å «rote det litt til» i utstyrsvesken, har hun nesten alltid med seg Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- og Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektivene (nå etterfulgt av Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat og Michael mener at det å ha mange alternativer er viktig. Cat har alltid med seg Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- og Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektivene i utstyrsvesken for å være sikker på at hun kan ta mange forskjellige bilder. Men hun understreker også hvor viktig det er å bruke forskjellige objektiver. «Jeg har så mange objektiver at jeg ikke alltid tar de samme med meg på hver fotografering», sier hun. «Hvis du alltid bruker ett objektiv – for eksempel et 135mm – vil du alltid bare få et bestemt uttrykk.»

Til dette besøket på dyreherberget brukte Cat Canon EOS R6-kameraet. Ettersom hun tidligere brukte et EOS 5D Mark III-kamera, hadde hun allerede mange EF-objektiver som hun brukte på EOS R6-kameraet via Canon-fatningsadapteren EF-EOS R. «Jeg la ikke merke til at jeg brukte adapteren i det hele tatt, noe som viser hvor sømløst den fungerer», sier hun. «Jeg likte også berøringsskjermen på EOS R6 veldig godt, fordi den er så intuitiv og gjør at du raskt kan endre innstillinger, noe som er nyttig når du fotograferer dyr, for eksempel at du raskt kan trykke på skjermen for å fokusere.»

En bevegelig skjerm er også praktisk når du fotograferer fra vanskelige vinkler, og den dreibare berøringsskjermen på EOS R6-kameraet kan roteres 270° for å gi deg mulighet til å ta kreative bilder. I tillegg kan den imponerende autofokusen fange øynene til et dyr og følge dem rundt i bildet.

3. Beste kamerainnstillinger for kjæledyrfotografering

En rød katt med mye pels ligger i et hjørne og ser i kameraet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Hvis katten din ikke vil posere, kan du prøve å fotografere den mens den slapper av i sitt naturlige miljø i et godt opplyst område. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek, f/3.2 og ISO 100. © CatsDog Photography

En svart og hvit katt med en stor svart flekk under nesen ser opp i kameraet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Hold noen godbiter i nærheten av kameraet for å fange hundens oppmerksomhet. Dette fungerer også på katter og hjelper deg med å ta nærbilder av dem. «Du vil at folk skal se på bildet, og føle at de virkelig får kontakt med dyret», sier Cat. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek, f/3.2 og ISO 100. © CatsDog Photography

Hvilke innstillinger du bør bruke for kjæledyrfotografering, avhenger av uttrykket du prøver å oppnå. «Jeg tror vi har mye mer variasjon enn mange dyrefotografer», forklarer Michael. «Mange liker å gå for det lange objektivet og den store blenderåpningen, noe som skaper en drømmeaktig stil. Det er flott, men vi liker også å få frem så mange detaljer som mulig.»

Cat er enig og sier: «Det som gjør et bilde spesielt for meg, er når du får fremm følelsen av rommet og dyrets miljø.»

Hvis du er ute etter å få bilder av et dyr i bevegelse og er trygg på å bruke manuell modus (M), kan du prøve innstillinger for en lukkerhastighet på minst 1/1000 sek, en middels blenderåpning, for eksempel f/5.6 eller f/8, og en ISO på rundt 400–800, avhengig av lysforholdene. For dyreportretter er en vanlig lukkerhastighet på 1/200 sek imidlertid mer hensiktsmessig, ofte med en større blenderåpning på f/2.8 eller f/1.8 og lavere ISO hvis lyset tillater det.

Hvis du nettopp har begynt eller fortsatt holder på å bli kjent med kameraet, er modusen lukkerprioritet (Tv), der du velger lukkerhastighet og kameraet velger blenderåpning, ideell for bevegelsesbilder, mens modusen blenderprioritet (Av), der du bestemmer blenderåpningen og kameraet velger lukkerhastigheten, fungerer bra for mer statiske portretter.

Til syvende og sist lønner det seg å eksperimentere med ulike kombinasjoner av innstillinger for å få resultatet du ønsker. Det kan hjelpe å bruke noe annet, for eksempel et leketøy, som en reserve hvis du ikke har et tålmodig dyr å øve på.

Det er også viktig å jobbe med bakgrunnen du har, og hvis du ikke kan dra til et ekstra pent sted, kan det fungere bra å bruke lange objektiver til å få bakgrunnen ut av fokus.

4. Få dyret til å posere naturlig

En schæferhund ser gjennom en leketunnel og rett i kameraet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Bruk av rekvisitter kan være nyttig hvis du ikke kan ta med dyrene til et livligere sted. En leketunnel kan for eksempel gi bildet et mer kreativt preg, spesielt hvis motivet har en leken og nysgjerrig personlighet, som Zevs. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33 mm, 1/320 sek, f/2.8 og ISO 1250. © CatsDog Photography

Dyrefotograf Cat Race retter kameraet gjennom en leketunnel for å ta et bilde av en schæferhund.

Hvis du ledsages av en person som opptrer som «hvisker», må du gi vedkommende klare instruksjoner for å få bildet du ønsker. Hviskeren kan bruke godbiter og leker for å få dyret i riktig posisjon til fotograferingen. «Å fange personligheten til dyret er alltid målet med arbeidet mitt», sier Cat. «Vi gjør det ved å sørge for at dyret slapper av.»

På redningssenteret valgte Cat og Michael å ikke fotografere dyr i bur. «Du vil unngå å fotografere dem 'bak lås og slå'», sier Michael. «Når du fanger inn et bestemt dyrs historie, kan du få folk til å engasjere seg i å redde dem og potensielt bli interessert i alle dyrene på herberget.»

Det er også en god idé å velge en vinkel som fremhever de søte karaktertrekkene. Dette gjelder spesielt for hjemløse dyr, da det kan hjelpe dem med å finne et varig hjem. «Plasser dem i litt vinkel, og få dem til å se seg over skulderen, hvis du kan», fortsetter Michael.

Posituren du vil ha av dyret, avhenger helt av størrelsen. «Hvis du jobber med en liten hund, kan du for eksempel prøve å løfte den opp på noe», sier hun. «Hvis det er en virkelig aktiv hund som ikke kan sitte stille, kan det hende at du får noen bevegelsesbilder, men jeg fotograferer vanligvis hunder som dette i bånd.» Det anbefales bare å fotografere hunder uten bånd hvis de kan adlyde kommandoer og sitte stille. 

Å komme tett på kan også skape slående bilder. Cat oppfordrer til å ta bilder fra gulvet, slik at du er i øyehøyde og ikke skremmer dyret. Hvis du har mulighet, kan du prøve å få øynene i fokus, da dette vil vekker følelser i bildene dine. Øye-AFCanon EOS R6 er veldig bra til dette.

Hvis du ønsker et dynamisk bilde, kan du også ta bilder fra en høy vinkel over dyret. Dette anbefales ikke alltid for hjemløse dyr som kan være litt nervøse for å bli fotografert ovenfra, men det er ideelt for dine egne kjæledyr, hvis de er trygge av natur.

«Når du har bygget opp en viss tillit, og hvis du holder en godbit nær objektivet eller noen beveger på en ball, kan du lene deg over dem og fotografere mens de ser opp mot deg. Det kan skape et virkelig engasjerende bilde», sier Cat.

Hvis du ikke har en hjelper eller vinkelen er spesielt vanskelig, kan du prøve å ta bilder med en fjernkontroll, men du må aldri tvinge frem bildet hvis du føler at dyret blir rastløst eller irritert. «Hvis de blir altfor opprømte eller stresset, må du ikke fortsette», utdyper Cat. «Selv om du går glipp av akkurat det bildet og bare må gå videre til noe annet, så gjør du det. Dyret må slappe av for å vise personligheten sin.»

5. Fotografering av svarte dyr

En katt med for det meste svart pels ser direkte i kameraet. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Statistisk sett tar det lengre tid før svarte katter blir adoptert enn katter med andre farger, og dette er ofte på grunn av måten de blir fotografert på. Men med riktig lys kan du skape et søtt og personlig bilde. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 47 mm, 1/320 sek, f/7.1 og ISO 320. © CatsDog Photography

En schæferhund sitter i en ballbinge og ser opp i kameraet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv av fotograf Cat Race.

Mer selvsikre dyr, som schæferhunden Zevs, kan fotograferes ovenfra for å skape et dynamisk bilde. Hold en godbit eller leke i nærheten av objektivet for å få god øyekontakt. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv ved 35 mm, 1/320 sek, f/2.8 og ISO 1600. © CatsDog Photography

Dyr med mørk pels kan lure kameraet til å undereksponere bildet, og undersøkelser har til og med vist at svarte dyr, spesielt katter, sjeldnere blir adoptert, blant annet på grunn av hvordan de ser ut på bilder. Det er mye enklere å fotografere dyr med lysere farger. Michael sier at selv om lyset ikke er riktig på et dyr med andre farger, ser de fortsatt bra ut på bilder, i motsetning til dyr med mørk pels. Men ta det med ro. «Hvis du har riktig lys på et hvilket som helst motiv, kommer det til å se bra ut», oppmuntrer han.

Cat legger til: «Vær ekstra oppmerksom på hvor lyskilden din er. Hvis det er en skarp lyskilde, må du vende dyret mot den, slik at du får mindre kontrast.»

I tillegg er det viktig å vurdere bakgrunnen. «Det er mer sannsynlig at de passer inn hvis bakgrunnen er mørk», sier Michael. «Å bruke en reflektor for å heve lyset under haken kan også være en fin måte å skape definisjon på.» Men ikke bekymre deg hvis du ikke har en reflektor. Du kan enkelt gjenskape dette hjemme ved å lage en selv, med litt papp og aluminiumsfolie – og annet tilbehør også.

Rådene fra Cat om fotografering av kjæledyr og hjemløse dyr kan bidra til å fange personligheten deres. «Du vil at folk skal se på dyret og knytte seg til det, enten det er fordi de vil ha et portrett som et minne av kjæledyret deres i mange år fremover, eller de ser på dyret og tenker: 'Denne hunden hører hjemme hos familien vår og vil gjøre hjemmet vårt komplett'», sier hun.

Det at Cat og Michael besøkte herberget og var sammen med dyrene, har hjulpet dem med å finne perfekte hjem til dyrene. Dachshunden Eva har nå blitt adoptert, og schæferhunden Zevs venter på å møte sine nye eiere. Før Zevs kom til herberget, bodde han i et hjem med mange dyr hvor det var tegn på mishandling. Han har vært på forskjellige kenneler, noe som ikke er ideelt for schæferhunder, men forhåpentligvis får han et hjem hvor han kan gå turer og få et godt liv. 

Neste gang du vil ta bilder av de fantastiske ablegøyene til dyret ditt, kan du eksperimentere med disse tipsene. Eller hvorfor ikke gi noe tilbake til lokalsamfunnet ved å melde deg som frivillig på ditt lokale redningssenter for å fotografere dyrene og øke sjansene deres for å bli adoptert? Del bildene dine med #LiveForTheStory ved å tagge @canonemea. 

Skrevet av Astrid Pitman

Related Products

Relaterte artikler

  • KJÆLEDYRFOTOGRAFERING

    Tips til kjæledyrfotografering

    Få tips til kjæledyrfotografering for nybegynnere. Lær deg både innendørs og utendørs fotograferingsteknikker, eksponeringsjusteringer og kontroll over dybdeskarpheten for å ta skarpe og imponerende bilder.

  • PORTRETTFOTOGRAFERING

    Det beste nybegynnerutstyret for portretter

    Kameraer og objektiver for alle typer portrettbilder.

  • HJEMMEPROSJEKTER

    3 hjemmelagde fototilbehør

    Lag din egen softboks, et lyskasterrør for fokusert lys og en ertepose som holder kameraet stødig.

  • PORTRETTFOTOGRAFERING

    Tips til portrettfotografering

    Forbedre portrettfotograferingsevnene din med disse tipsene og teknikkene.