Restaurere dyrebare minner

Finn ut mer om ReStory-prosjektet som reparerer utallige bilder som ble skadet i de ødeleggende flommene i Belgia i 2021.
Hender som holder et ødelagt bilde av en sovende baby.

I juli 2021 opplevde Belgia en av de mest ødeleggende og plutselige flommene i historien. Mange liv gikk tapt, og mer enn 220 000 hus ble skadet eller ødelagt. Vallonia-regionen sør i Belgia, mer spesifikt provinsen Liège, var blant de hardest rammede, og her jobber de fortsatt med å hente seg inn igjen.

Når du mister alt, klamrer du deg fast til minnene, men de overlevende mistet også tusenvis av bilder av enorm sentimental verdi.

Gjennom støtte fra et prosjekt kalt ReStory – et felles initiativ mellom reklamebyrået Happiness Brussels, mange frivillige digitale retusjerere, restaureringslaboratoriet Object Care og Canon Belgia – ble det satt et mål om å restaurere så mange bilder som mulig for flomofrene.

"Hos Canon har vi god kjennskap til den følelsesmessige kraften i bilder og historiene bak dem", sier Jacco Leurs, administrerende direktør i Canon Benelux. "Det er derfor vi støtter ReStory-programmet for restaurering av bilder og hvorfor vi ble rørt av historiene bak programmet. Prosjektet er for alle flomofre som ønsker å få skadede bilder restaurert. På denne måten kan disse menneskene bevare minnene sine, og vi kan hjelpe til med å lindre sorgen deres."

ReStory: Et prosjekt for å restaurere flomskadede bilder

En kvinne som sitter ved et bord og holder et vannskadet bilde.

Bilder holder liv i minnene våre – om mennesker og steder som betyr mye for oss.

Et flomskadet bilde av en ung kvinne på gresset med en hund.

Dette bildet hadde en spesiell betydning for eieren – det ble tatt i en lokal skjønnhetssalong som hun ofte besøkte sammen med søsteren sin.

Under flommen kom stemmene og ansiktene til de mange personene som var berørt av den livsforandrende hendelsen, til syne på tvers av mediekanaler. Mattias Vermeire, bedriftsdirektør i Happiness Brussels, minnes nyhetsinnslagene og hvordan de satte fart på en bevegelse for å prøve å hjelpe.

"Det var en kvinne på TV som fortalte at hun hadde mistet alt, men at hun hadde reddet et fotoalbum med bryllupsbilder og feriebilder", forklarer han. "Hun sa: "Jeg kan erstatte TV-en, jeg kan erstatte alt, men jeg kan ikke erstatte disse minnene". Hun ante selvsagt ikke hvilke muligheter som finnes. Vi tenkte: "Vi kan hjelpe disse menneskene". Vi begynte å se oss rundt etter eksisterende tjenester som vi kunne restaurere bilder gjennom."

Vi fant til slutt frem til Object Care, et selskap som spesialiserer seg på restaurering av objekter gjennom kjemisk stabilisering, som kunne reparere de skadede bildene.

På jakt etter minner å restaurere

En kvinne som står blant ruiner og holder et fotoalbum med et skadet bryllupsbilde.

Denne kvinnen mistet mannen sin ni år før flomvannet skyllet gjennom hjemmet hennes. Hun var desperat etter å beholde minnene om tiden deres sammen, spesielt bryllupsbildene.

En kvinne som står foran en vegg og holder opp et misfarget sort-hvitt-bilde av en trehjulssykkel.

Man skulle kanskje tro at bilder som er vannskadet, ikke kan repareres, men de kan rengjøres og restaureres ved hjelp av digitale teknikker.

Da planen var på plass, fremmet Happiness Brussels-teamet prosjektet gjennom Facebook-grupper og ideelle organisasjoner som bisto flomofre. Den første responsen var imidlertid begrenset. "Vi snakket med Canon Belgia, og de utstyrte oss med det beste filmutstyret Canon har i sitt sortiment, og vi laget en dokumentar om det", forklarer Mattias. "Deretter gikk vi inn for å finne mennesker personlig, i felten.

"Vi ble værende i tre dager og snakket med alle som gikk forbi, og forklarte planen vår. Noen sa: "Du kan hjelpe meg, jeg har fortsatt noen bilder igjen, eller jeg kjenner noen som har."

Teamet begynte deretter på restaureringsprosessen og dokumenterte prosjektet gjennom innspilte intervjuer som ble brukt i både en kort dokumentar og en fotoutstilling som ble vist under Photo Days-arrangementet i forbindelse med Brussels Expo i oktober 2021. Snart begynte flere og flere å ta kontakt med ønske om å restaurere bildene sine – og prosjektet fortsatte påfølgende år.

Bilderestaureringsprosessen

Et krøllete, vannskadet bilde av en kvinne som spiser.

"Bildene vi samlet inn, var ikke bare skadet av vann", sier Mattias. "De var også dekket av sand, smuss og olje eller blekk. Vi har til og med samlet inn bilder som var helt oransje."

Et retusjert bilde av en kvinne som spiser.

Selv om det finnes noen begrensninger for hva som kan restaureres, er prosessen likevel forbløffende effektiv. Selv de mest skadede bilder kan forbedres betydelig.

Object Care sin restaureringsprosess innebærer manuell rengjøring av hvert enkelt bilde. Et team av frivillige retusjerere ved Happiness Brussels Agency jobber deretter med å finjustere bildene.

"De er ikke redde for å slippe et skadet bilde ned i vann", sier Mattias. "Først ble vi helt sjokkert, men de vet nøyaktig hva de må gjøre. De slipper bildene ned i vann for å prøve å rengjøre bildet så godt som mulig. Deretter digitaliserer de det ganske enkelt ved å ta et bilde av det på et Canon-kamera. Det er her vi kommer inn.

"Vi lager reklamebilder ved hjelp av Photoshop og andre teknikker for å forbedre eller kombinere bilder. Vi tenkte: "Vi kan bruke denne ekspertisen på de skadede bildene til å rengjøre dem og fjerne flekker og spor."

De frivillige digitale retusjererne har nå brukt rundt 1000 timer på å rengjøre flomskadede bilder for ReStory-prosjektet, og noen frilansere har også vært involvert. Redigeringsprosessen har begrensninger, men resultatene og tilbakemeldingene har likevel vært bemerkelsesverdige.

"Det vi ikke kan gjøre, er å finne ut hvordan en person så ut på et bilde der halvparten av ansiktet er borte på grunn av skade. Men vi kan gjenskape himmel og trær, og vi kan fjerne flekker på mennesker", sier Mattias.

De korrigerte bildene ble skrevet ut på Canon imagePROGRAF PRO-1000 i profesjonell kvalitet og klare farger. "Vi samler inn ganske mange bilder akkurat nå, slik at vi kan hjelpe så mange mennesker som mulig. Vi arrangerer turer for å hente bilder fra mennesker, siden de ikke føler seg komfortable med å legge dem i en konvolutt og sende dem til oss via post, av sentimentale grunner."

Søknader om å restaurere flomskadede bilder kan sendes inn på www.restory.photo

Fem tips for restaurering av gamle eller skadede bilder

Hender som holder opp en bunke med skadede bilder. Det øverste bildet er et portrettbilde av et lite barn.

"Mange har bare to eller tre bilder de vil restaurere, noe som betyr at vi vil kunne hjelpe mange mennesker", sier Mattias. "Det er målet vårt. Vi ønsket ikke å hjelpe tre eller fire personer med 100 eller 200 bilder. Vi ønsket å hjelpe mange med et lavere antall bilder som de virkelig bryr seg om – bilder som gir liv til minnene deres."

1. Ikke prøv å tørke bildene raskt

"Med bilder som er vannskadet, må du unngå å tørke dem raskt ved hjelp av varme, fordi dette vil skade bildene enda mer", sier Mattias. «Papiret vil da bli hardere enn det var før og begynne å sprekke, noe som faktisk er en kjemisk endring, og det vil være umulig å fikse. Når et bilde først er skadet, er det best å oppbevare det i samme miljø."


2. Legg bildet i en forseglet pose med vanndamp

For de som ønsker å sende inn bildene sine til profesjonelle restaurere: "Hvis bildet ditt har vært utsatt for vann, er det beste du kan gjøre å legge det i en forseglet pose med litt vanndamp eller vanndråper for å sikre at forholdene forblir de samme", sier Mattias.


3. Hvis du vil restaurere gamle bilder selv, må du digitalisere dem før du importerer dem til Photoshop eller Digital Photo Professional (DPP)

Skann eller ta et bilde av høy kvalitet av bildet du planlegger å restaurere, og åpne deretter den digitale versjonen i et redigeringsprogram, for eksempel Adobe Photoshop. Når du har tatt en kopi av bildet, må du foreta eventuelle beskjæringer og justeringer.


4. Juster skadede områder og utfør fargekorrigeringer

Bruk av Spot Healing Brush i Adobe Photoshop kan bidra til å fjerne folder og flekker, korrigere rifter og reparere skadede områder som følge av vann eller aldring. Bare pass på å opprette et nytt lag for eventuelle endringer, slik at du ikke redigerer det opprinnelige bakgrunnslaget. Du kan også bruke støyreduksjonsverktøyet til å redusere korn. Fargefalming er et vanlig trekk på gamle bilder, så det anbefales ofte å utføre fargekorrigeringer for å få gode resultater. Canons DPP RAW-programvare for behandling og bilderedigering har også alternativer for å finjustere bildene dine, inkludert justering av farge og skarphet.


5. Klargjør bildet for utskrift

Lagre bildet i et passende bildefilformat, for eksempel JPEG, PNG eller TIFF, før du skriver det ut hjemme. Hvis kameraet støtter det, anbefales det å ta bilder i RAW-format, da dette gir deg maksimal redigeringsfleksibilitet. Den kompakte, men allsidige A3+ Canon PIXMA PRO-200 er perfekt for utskrift i farger og sort-hvitt med høy kvalitet. Hvis du ønsker å restaurere bilder selv, har denne trådløse skriveren et pigmentbasert blekksystem med åtte farger for eksepsjonell reproduksjon og tilpassbare utskriftsstørrelser. Den rimelige PIXMA-serien leverer også resultater av høy kvalitet ved utskrift av bilder hjemme. Canon Pro Platinum PT-101 er et glanset, tykt fotopapir som gir utskrifter med studiokvalitet og høy lysfasthet.


Adobe og Photoshop er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.


Skrevet av Lorna Dockerill

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Slik redigerer du spesielle bilder

Forbedre bildene dine av spesielle anledninger med disse enkle tipsene til bilderedigering.

Redigere RAW-bilder med DPP

Finn ut hvordan du redigerer, finjusterer og forbedrer RAW-bildene dine med Canons DPP-programvare.

De beste tipsene for å vise frem utskrifter

Finn ut hvordan du kan forvandle hjemmet ditt med vakre familiebilder i galleristil.

Ta bedre julebilder i år enn i fjor

Fotografen Lena Petrova forteller hvordan du kan forbedre julebildene.