Mange synes at fargerikt fyrverkeri på nattehimmelen er magisk, så hvorfor ikke fange inn denne følelsen på et bilde? Enten du bruker et kompaktkamera som Canon PowerShot G7 X Mark III, et speilløst kamera som Canon EOS R6, eller et speilreflekskamera som Canon EOS 90D, vil disse ti tipsene til fotografering av fyrverkeri hjelpe deg med å fange nyttårsmagien.
FOTOGRAFERE FYRVERKERI
Ti tips til å ta eksplosive fyrverkeribilder
1. Hvilket Canon-kamera er best for å ta bilde av fyrverkeri?
Det spiller ingen rolle hva slags utstyr du har eller hvor erfaren du er – å ta bilder av fyrverkeri kan være både enkelt og morsomt. Hvis du er ute og ser på fyrverkeri, er et kamera i lommestørrelse som du kan ta med deg overalt, det ideelle valget for å ta bilde av det. For eksempel Canon PowerShot SX740 HS med en CMOS-sensor med høy følsomhet eller Canon PowerShot G7 X Mark III, som har en lyssterk maksimal blenderåpning på f/1.8, noe som er perfekt for fotografering om natten og under dårlige lysforhold.
De kraftige Canon EOS RP og Canon EOS 90D er perfekte for fotografer som ønsker mer kreativ frihet. Fullformatsensoren i EOS RP gir mer kontroll over dybdeskarpheten og bedre ytelse under dårlige lysforhold. EOS 90D er like imponerende under dårlige lysforhold, med en egen modus for håndholdt nattfotografering for skarpe bilder i svakt lys uten stativ. Begge kameraene har Canons DIGIC 8-bildeprosessor, som reduserer bildestøy digitalt, selv ved høye ISO-innstillinger (følsomhet), noe som gir flotte resultater og fleksibilitet i mørket.
Canon EOS R6 er et kamera på profesjonelt nivå som er utviklet med tanke på fotografering under dårlige lysforhold, noe som tar deg enda et steg videre. Det har 20,1 megapiksler spredt over fullformatsensoren, slik at hver piksel er større og mer lysfølsom. Dermed får du bilder av utmerket kvalitet under dårlige lysforhold og enestående dynamisk rekkevidde. Det har også opptil 8-trinns bildestabilisering når den brukes med kompatible RF-objektiver, noe som betyr at du kan få skarpe nattbilder, selv når du fotograferer håndholdt med relativt lav lukkerhastighet, for å fange så mye lys som mulig.
2. Hvilke objektiver er best for å fotografere fyrverkeri?
Du kan få flotte bilder ved hjelp av det innebygde objektivet på et kompakt superzoomkamera, eller så kan du bruke objektivsettet som fulgte med kameraet. Hvis du kan bytte til andre objektiver, kan du imidlertid lage mer varierte og kreative komposisjoner.
Kortere brennvidder gjør at du kan inkludere bygninger og strukturer i bildene dine for å få ekstra kontekst og mer interessante bilder. Et fastobjektiv med vidvinkel, for eksempel det rimelige Canon RF 16mm F2.8 STM, er et flott verktøy å ha i utstyrsvesken din sammen med et Canon EOS R-systemkamera, for eksempel EOS RP eller EOS R6. Den kompakte profilen gjør det til en allsidig følgesvenn for alle typer fotografering. Du kan bruke et EOS R-systemkamera med objektiver med vidvinkelzoom, som Canon RF 14-35mm F4L IS USM eller Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, slik at du kan endre brennvidden for å variere komposisjonene dine – noe som er spesielt nyttig på travle steder med begrenset plass å stå på.
På den annen side isolerer og fremhever teleobjektiver detaljer, noe som resulterer i imponerende bilder som er helt fylt med fyrverkeri.
Hvis du vil ha det beste fra to verdener, kan du prøve et zoomobjektiv med stor brennvidde, for eksempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, som har den ekstra fordelen av innebygd bildestabilisering for konsekvent skarpe bilder.
3. Hvor er det best å fotografere fyrverkeri fra?
Det er verdt å planlegge på forhånd for å finne et sted som er fritt for hindringer. Undersøk stedet i dagslys, og finn ut hvilken retning vinden vil blåse i. Dette er spesielt viktig hvis det skal være et bål der, da det vil hjelpe deg å unngå at røyk eller glør synes i bildet. Hvis du planlegger å bruke et stativ, er det best å plassere det på et sted der det er usannsynlig at andre går i veien for deg mens du fotograferer.
Et sted med et interessant objekt i forgrunnen, for eksempel en bro, kan også gi bildene en ekstra dimensjon.
4. Hvordan kan jeg fotografere stemningen ved fyrverkeri på en fest?
En god måte du kan fange inn feststemningen på, er å fotografere familiemedlemmer som leker seg med stjerneskudd, mens de bruker fantasien til å lage morsomme og kunstneriske mønstre med lyset. Canon Photo Companion-appen har en veiledning som forklarer de beste teknikkene og innstillingene for maling med lys, i tillegg til mange andre ideer for fantastiske bilder.
En annen måte du kan ta et interessant bilde på, er å fange refleksjonen av fyrverkeri i et vindu der man kan se at venner eller familie ser ut fra innsiden. Ta et par testbilder for å sikre at motivene er godt eksponerte, og behold disse innstillingene til noe skjer. Hvis kameraet har dette alternativet, må du passe på å ta bilder i RAW-format. Dette gir deg maksimal fleksibilitet når det gjelder å justere hvordan ulike deler av bildet skal eksponeres. Etterbehandling kan utføres i Digital Photo Professional (DPP), Canons gratis programvare for behandling og redigering av RAW-bilder.
5. Hvordan kan jeg ta skarpe bilder av fyrverkeri?
Det første du må gjøre, uansett hvilken enhet du bruker, er å slå av blitsen – du vil få med lyset fra fyrverkeriet, ikke fra gjenstander i nærheten som lyses opp av blitsen. Hvis det er mulig, kan du sette kameraet i et program der du kan kontrollere innstillingene, for eksempel lukkerprioritet (Tv) eller manuell (M).
Det er vanskelig å vite når det største og mest fargerike fyrverkeriet eksploderer, så det er også lurt å stille inn kameraet til å fotografere kontinuerlig, også kjent som serieopptak, slik at det tar flere bilder i rask rekkefølge hver gang du trykker på utløserknappen. Dette øker sjansene for å ta ett eller to bilder med spesielt dramatiske eksplosjoner. Canon EOS R6 tar bilder kontinuerlig med opptil 20 bilder per sekund med elektronisk lukker, slik at du ikke går glipp av noe av det som skjer.
Hvis kameraet står på stativ, kan du bruke Canon Camera Connect-appen for å fjernstyre kameraet trådløst med telefon eller nettbrett. Alternativt kan du bruke en kablet eller trådløs fjernkontroll, eller til og med kameraets selvutløser. Alle disse gjør at du kan utløse eksponeringen uten å røre kameraet, noe som bidrar til å unngå kameraristing og å holde bildene skarpe.
6. Hvordan kan jeg ta bilder av fyrverkeri uten stativ?
Hvis objektivet ditt har bildestabilisering (se etter IS i objektivnavnet), eller du har et kamera som Canon EOS R6 med innebygd bildestabilisator, hjelper dette deg med å fjerne mindre risting fra håndholdt fotografering, men vær oppmerksom på at det kan redusere lukkerhastigheten hvis du fotograferer med blenderprioritet (Av). Slå av objektivets bildestabilisator hvis du bruker et stativ. Hvis du vil ha ekstra stabilitet, kan du prøve å plassere kameraet på en stabil overflate, for eksempel en kant eller en vegg, og bruke Live View på skjermen på baksiden av kameraet eller ta testbilder for å kontrollere komposisjonen.
7. Hvordan fokuserer jeg når jeg fotograferer fyrverkeri?
Skift til manuell fokus eller flytt fokusbryteren på objektivet til MF-posisjonen, og juster fokus til uendelig. På objektivhuset eller kameraskjermen er dette angitt med ∞-symbolet. Det er trolig der du vil fokusere hvis du ønsker å fange fyrverkeri på himmelen.
Hvis du vil ta med elementer i forgrunnen i bildet og ønsker at disse også skal virke skarpe, er et godt tips å fokusere på et punkt omtrent en tredjedel inn i motivet, noe som vil gi maksimal dybdeskarphet og få mest mulig av bildet skarpt mellom forgrunnen og bakgrunnen. Dette er en rask metode for å etterligne en profesjonell teknikk som kalles hyperfokal fokusering. Du kan lese mer om den, i tillegg til å bruke en mer nøyaktig kalkulator for hyperfokal avstand, i Canon Photo Companion-appen.
8. Hvilke innstillinger bør jeg bruke for å fotografere fyrverkeri?
Uansett hvilket kamera du bruker, vil en lavere ISO-innstilling (lysfølsomhet) gi skarpere bilder med bedre farger og mindre støy. Start med en innstilling som ISO 100 eller ISO 125, og juster deretter blenderåpningen og lukkerhastigheten for å få en god eksponering.
Hvis du tar bilder håndholdt, starter du med den laveste lukkerhastigheten du kan bruke uten å gi uakseptabel uskarphet som skyldes kameraristing, eller fyrverkeriets bevegelser. En lukkerhastighet på rundt 1/10 sek. fungerer ofte godt – rask nok til å fryse fyrverkeriets bevegelser, men lang nok til å fange inn lyset. Når du bruker kamera på stativ, kan du bruke en betraktelig langsommere hastighet til å begynne med, for eksempel ett eller to sekunder.
Når du vil beholde noe skarphet i hele motivet, starter du med en blenderåpning på rundt f/8. Hvis du vil slippe inn mer lys, men ikke kan bruke en lavere lukkerhastighet uten uskarphet, kan du prøve å utvide blenderåpningen til f/5.6 eller f/4 – men jo bredere blenderåpningen er (det vil si lavere f-tall), desto smalere blir dybdeskarpheten, noe som betyr at mindre av motivet er i skarpt fokus.
Det kan kreve litt prøving og feiling å finne den riktige balansen mellom en lukkerhastighet som fanger inn detaljene så skarpt som du ønsker, og en blenderåpning som gir god eksponering og ønsket dybdeskarphet. Hvis du ikke får godt eksponerte, skarpe resultater ved hjelp av blenderåpning og lukkerhastighet, kan du prøve å justere ISO-en. Kameraer med større sensorer, for eksempel fullformats speilløse systemkameraer som EOS RP eller EOS R6, gir bedre ytelse med høy ISO og gir de beste resultatene, men det er likevel en god tommelfingerregel å holde ISO-en lav og å bare øke den ved behov.
9. Hvordan fanger jeg inn fyrverkeriformer?
Kameraet har en Bulb-innstilling. Innstillingen gjør at du kan ha lukkeren åpen så lenge du trenger, noe som betyr at du kan fange inn fyrverkeri mens det beveger seg over himmelen, eksploderer og etterlater lysspor med imponerende former. Hvis du vil bruke Bulb-innstilling, velger du manuelt program (M) eller lukkerprioritet (Tv) og går helt til slutten av alternativene, forbi 30 sek. Trykk på lukkerknappen én gang for å åpne lukkeren, og én gang til når du vil lukke den.
Når du bruker lange eksponeringer, må du holde kameraet svært stødig. Du må bruke stativ. Det er også svært nyttig å bruke en kabelutløser eller en fjernkontroll, for eksempel Canon trådløs fjernkontroll BR-E1, siden slikt vil gjøre det mulig å ta bilder uten å holde kamera med hendene, og dermed holder bildene seg skarpe. Hvis du har et Wi-Fi-kompatibelt kamera, for eksempel Canon EOS 90D, kan du også prøve Canon Camera Connect-appen, som gjør at du kan utløse lukkeren eksternt fra en smarttelefon eller et nettbrettet.
10. Hvordan får jeg riktig eksponering for fyrverkeri?
En mørk himmel med lyst fyrverkeri som eksploderer, er et ganske annerledes scenario enn vanlige bildemotiver, og kameraet kan muligens velge en eksponering som er for lys for et bilde av fyrverkeri på kveldstid. Hvis du fotograferer i manuel program (M) eller i halvautomatisk program, som blenderprioritet (Av) eller lukkerprioritet (Tv), kan du bruke eksponeringskompensasjon for å unngå dette. Se etter -/+-knappen eller -ikonet på skjermen, og sett eksponeringskompensasjonen til rundt -1 eller -2.
Hvis du bruker manuelt program (M), kan du også holde et øye med eksponeringsindikatorskalaen på LCD-skjermen eller på bunnen av kamerasøkeren og velge en kombinasjon av innstillinger som skyver indikatoren til venstre for skalaen.
Det er mulig å ta spektakulære bilder av fyrverkeri uansett hvilket kamera du bruker. Men det som er viktigst, er å komme seg ut, prøve det og ha det gøy!
Skrevet av Peter Wolinski
Relaterte produkter
-
Speilløse kameraer
EOS R6
Uansett hva du filmer eller tar bilder av, og hvordan du gjør det, lar EOS R6 deg være kreativ på måter du simpelthen ikke trodde var mulig. -
Primærobjektiv med vidvinkel
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder. -
Kompakt digitalkamera
PowerShot G7 X Mark III
Et kamera med trådløs tilkobling som tar opp enestående video og bilder som følgerne dine vil elske. -
Ultrabredt zoomobjektiv
RF 14-35mm F4L IS USM
Canons ultravide RF-objektiv er detaljert med L-seriens presisjon, fra 14 til 35 mm, og det er enkelt å holde det i hendene med 5,5-trinns bildestabilisering. -
Vidvinkelobjektiv
RF 16mm F2.8 STM
Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere. -
Zoomobjektiv med ultravidvinkel
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten.