SPORTSFOTOGRAFERING

Innta plassene – de beste tipsene for å fotografere motiver i bevegelse

Vil du fange inn de avgjørende sportsøyeblikkene? Her finner du alt du trenger å vite om fotografering av spektakulære actionbilder med et Canon-kamera.
En kvinnelig idrettsutøver i lilla vest som hopper over et hinder.

Actionfotografering byr på en unik kombinasjon av utfordringer for fotografer og kamerautstyret deres. Verden er full av bevegelser, men hvordan fanger du dem inn i ett enkelt bilde? Hvis du skal ta vellykkede actionbilder, må du kjenne til noen grunnleggende kamerainnstillinger og -funksjoner og vite hvilken effekt de har på bildene dine. Når du mestrer disse innstillingene, kan du ta uskarpe bilder for å vise bevegelse eller fryse bildet for å fange inn et øyeblikk. Det finnes også noen teknikker for actionbilder du kan prøve, for eksempel panorering, og spesielle tips for dem som vil fotografere vannsport eller filme motiver i bevegelse.

Dette er også svært nyttig hvis du fotograferer med raskt og lett utstyr. Canon har utviklet et forholdsvis kompakt og rimelig utvalg kameraer og objektiver med høy kapasitet som kan levere ypperlige resultater når du fotograferer motiver i bevegelse, inkludert teleobjektiver for nybegynnere, som sørger for at du kommer så tett på motivet som mulig.

Her får du oversikt over de viktigste innstillingene og kamerafunksjonene du trenger for actionfotografering, samt noen gode tips og teknikker som hjelper deg med å ta fantastiske bilder.

Start med sportsprogrammet

Hvis actionfotografering er nytt for deg, kan du begynne med å bruke sportsprogrammet som finnes på de fleste Canon-kameraer for nybegynnere og viderekomne. Dette konfigurerer kameraet med Servo-AF (kontinuerlig autofokus) for bevegelsessporing og høye lukkerhastigheter for frysing av bevegelser, og gjør det mulig å ta en bildeserie ved å holde inne lukkerknappen. Vri kamerahjulet for fotograferingsmodus til Sport, eller se etter programmet i menyen for spesialscener.

Viktige kamerainnstillinger for fotografering av motiver i bevegelse

Skjermen på Canon EOS 90D-kameraet med Tv-innstillingene (tidsverdi) synlige.

Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, aktiverer du programmet for lukkerprioritet (Tv, som står for tidsverdi) på kameraet. Når du endrer lukkerhastigheten, justeres den generelle eksponeringen, men du kan også kontrollere hvor skarpe (eller uskarpe) bildene skal være.

En snowboardkjører som hopper gjennom luften mens solen henger disig på himmelen.

Hvis du fotograferer motiver mot en lys himmel, kan du prøve å bruke positiv eksponeringskompensasjon. Dette bidrar til å gi hovedmotivet riktig lysstyrkenivå. Med et speilløst kamera, for eksempel Canon EOS R7, kan du forhåndsvise effekten i søkeren mens du fotograferer. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 14 mm, 1/2000 sek, f/8 og ISO 200.

Selv om sportsprogrammet i Canon-kameraer er et godt utgangspunkt for actionfotografering, kan det lønne seg å utforske andre funksjoner etter hvert som du utvikler ferdighetene dine. Kreativ bruk av innstillingene for lukkerhastighet, eksponering og AF-sporing gir deg resultatene du ønsker.

Lukkerhastighet

I porgram for lukkerprioritet (Tv) kan du velge ønsket lukkerhastighet, slik at kameraet justerer blenderåpningen automatisk til riktig eksponering. Det kan også være lurt å slå på automatisk ISO, slik at kameraets lysfølsomhet øker automatisk hvis objektivets største blenderåpning ikke er rask nok til å unngå undereksponering (mørke bilder) ved svært høye lukkerhastigheter. Høye lukkerhastigheter på opptil 1/1000 sek gjør det mulig å fryse bevegelsen, mens lave lukkerhastigheter på 1/60 sek eller mindre kan gi uskarpe bevegelser når du panorerer. Dette skal vi ta for oss senere.

Eksponering

Hvis lyset er konstant, for eksempel på en solrik og skyfri dag eller innendørs i kunstig belysning, kan du stille inn kameraet på manuelt program (M). Dette gir deg full kontroll over lukkerhastigheten og blenderåpningen, slik at du kan angi riktig eksponering av motivet. Hvis du bruker en av de automatiske programmene når du fotograferer mot himmelen, har kameraet en tendens til å undereksponere motivet slik at det bare vises i silhuett. Hvis dette skjer, øker du eksponeringen med hjulet for eksponeringskompensasjon.

Skjermen på et Canon EOS R10-kamera med AF-sporing som fokuserer på øyet til en flamencodanser.

Canons nyeste EOS R-systemkameraer har intelligent AF som kan registrere mennesker, dyr, fugler og kjøretøy. I modusen for fotografering av mennesker kan systemet til og med gjenkjenne menneskeformen bakfra. Gjenkjenning og sporing starter med kroppen, etterfulgt av hodet hvis det er synlig, og deretter øynene. Hoder kan gjenkjennes selv når du fotograferer idrettsutøvere som bruker briller eller hjelm.

AF-sporing

Canon-kameraer har flere fokuspunkter spredt over rammen, og kameraet fokuserer vanligvis på motivet som er nærmest deg. Hvis du vil være sikker på hvor i rammen kameraet fokuserer, kan du prøve å velge en mindre gruppe fokuspunkter og passe på at du holder dem på motivet. Deep learning med avansert læringsteknologi som er innebygd i neste generasjons AF-systemer i de nyeste speilløse EOS R-systemkameraene, for eksempel EOS R7 og EOS R6, er ypperlig når du skal låse kameraet på og spore dyr, fugler, mennesker og kjøretøy. Kameraene gjenkjenner ikke bare relevante former automatisk, men det fokuserer også på ansikter og øyne som kommer inn i synsfeltet. Bruk AI Servo AF-innstilling til å kontinuerlig spore motiver i bevegelse.

Perfekt panorering

En motorsykkelfører som skrenser langs en bane og lener seg langt ut til siden.

Det kan være vanskelig å velge riktig lukkerhastighet for panoreringsbilder. Når du fotograferer raske racerbiler eller motorsykler med et teleobjektiv, kan du starte på ca. 1/60 sekunder, se gjennom resultatene og justere lukkerhastigheten etter behov for å gjøre bakgrunnen uskarp og hovedmotivet skarpt. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/160 sek, f/9 og ISO 100. © Richard Walch

Selv om høye lukkerhastigheter er ypperlig når du skal fryse bevegelser, kan de av og til ta spenningen ut av actionbilder. Hvis du for eksempel fotograferer en racerbil med en lukkerhastighet på 1/2000 sek, vil det se ut som om bilen står stille. Reduser lukkerhastigheten til ca. 1/60 sek og panorer kameraet for å gjøre bildet mer uskarpt og formidle den egentlige farten.

Panorering går ut på å bevege kameraobjektivet for å følge et motiv som beveger seg parallelt med deg. Det kombineres ofte med lavere lukkerhastigheter slik at motivet er skarpt, mens den stillestående for- og bakgrunnen er uskarp. Du kan øve deg ved å bruke søkeren og dreie på hoften for å bevege deg jevnt. Hvis objektivet har bildestabilisering (IS), kan du se etter en IS-bryter på siden av objektivet og vri den til IS-innstilling 2. Dette sørger for at objektivet ignorerer panoreringsbevegelsen og bare kompenserer for bevegelser i rett vinkel mot panoreringsretningen.

Bruk AI Servo AF og innstilling for kontinuerlig fotografering og hold utløserknappen helt nede for å ta en serie bilder. Effektiv panorering kan kreve både øvelse og tålmodighet, men et godt tips er å fortsette panoreringsbevegelsen selv etter at du har tatt bildet eller bildeserien. Dette gjør det enklere å holde motivet i bevegelse skarpt.

Slik fotograferer du vannsport

En kanopadler som glir gjennom hvitt vann med åren hevet på den ene siden.

Tidligere trengte du alltid litt flaks for å fange inn det avgjørende øyeblikket når du fotograferte action. Med kameraer som Canon EOS R6 og EOS R7 kan du fotografere kontinuerlig i fenomenalt høye hastigheter, slik at du kan ta en serie bilder og være trygg på at du fanger inn de viktigste øyeblikkene. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv ved 1/4000 sek, f/3,2 og ISO 200. © Samo Vidic

Surfing, padling og annen vannsport er flotte motiver for fotografering. Spenningen, sprutingen, hoppene, svingene og farten innebærer at du må gjøre en innsats og være tålmodig for å få gode resultater. Fordelen er at når seilbåter, kajakker, vannscootere og lignende følger en bestemt bane, er det enklere å forutse hva som vil skje, og være forberedt. Som med de fleste typer actionfotografering, trenger du vanligvis et tele- eller superteleobjektiv for å kunne fotografere på avstand.

Kamerainnstillinger for fotografering av vannsport

Når du fotograferer vannsport, er det viktig å fange inn vannet på riktig måte for å få flotte actionbilder. Vannsport fotograferes ofte med høye lukkerhastigheter som fryser vanndråper til krystallaktige isskulpturer. Angi en lukkerhastighet på 1/1000 sek eller høyere for å fryse vannet.

Når du fotograferer over vann, er det ofte en masse lys som reflekteres på overflaten. Dermed kan du bruke en høy lukkerhastighet og lav ISO, slik at du kan velge blenderåpning avhengig av størrelsen på motivet i bilderammen. Se etter steder der utøveren svinger eller hopper. Begge disse handlingene skyter vanndråper opp fra overflaten og viser utøverens retning, hastighet og bevegelse, noe som gjør bildet levende.

Tilbehør for fotografering av vannsport

Bruk et vanntett etui for å beskytte kameraet mot vann. Med disse harde etuiene kan du fotografere under vann helt ned til 40 meters dybde, så litt vannsprut er ikke noe problem. Etuiene er også utstyrt med forseglede knapper, slik at du fortsatt kan bruke alle kamerafunksjonene.

Det er lurt å starte med et fulladet kamerabatteri og et minnekort med mye ledig plass, slik at du slipper å åpne etuiet når du er ute og fotograferer. Et par små silikageleposer i etuiet holder fuktigheten nede.

Hvis du ikke planlegger å ta bilder under vann, kan du bruke solblenderen for å minimere gjenskinn, og et beskyttelsesfilter for å unngå skade på objektivet. Canons EOS R-systemkameraer er også godt beskyttet mot vannsprut.

Se hele bildet

Et nærbilde av føttene til en roer iført røde sko og rosa sokker i bunnen av en båt.

Noe så enkelt som et par sportssko, en slitt sal eller en ball kan bidra til å fortelle en historie. Se etter alt som interesserer deg, og ta noen nærbilder når du fotograferer action for å gi bildene dine en ekstra dimensjon. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv ved 59 mm, 1/640 sek, f/2,8 og ISO 250. © Matthew Joseph

Flotte sportsbilder handler ikke bare om vinnerne. Det er de små detaljene – ballen, dommeren, følelsene til én enkelt tilskuer i mengden – som gir bildene fylde og dybde. I slike tilfeller gjør standardinnstillingene eller de automatiske innstillingene dine sannsynligvis susen.

Ta bredere bilder som viser omgivelsene rundt idretten og tilskuerne. Hvis du kikker i avisene, ser du at bare noen få bilder er detaljerte nærbilder av idretten. I stedet er det mange brede bilder som viser stedet og folkemengden rundt idretten.

Vær på utkikk etter noe uvanlig eller ekstraordinært. De beste sportsbildene er ofte de som får deg til å se to ganger, og å stille spørsmål ved hvordan noe skjedde. Mye av dette dreier seg om flaks og å være på rett sted til rett tid, men du bør også være forberedt på alt. Ta bilder rundt begivenheten, og fokuser på noe annet enn bare hovedhandlingen. Utøvere som klargjør utstyret sitt, tilskuere, mekanikere osv., er også interessante motiver som forteller historien om arrangementet.

Tips for å fange inn action på video

Canons kameraer er like velegnede til opptak av 1080p-, 4K- eller 8K-video av høy kvalitet, så dette bør du benytte deg av.

Når du ankommer stedet, kan du ta spille inn noen vidvinkelopptak for å sette stemningen. Dermed kan du unngå å zoome for mye når du filmer. Det beste er ofte å stoppe opp, endre komposisjonen av motivet, innrammingen og zoomen og deretter gjenoppta filmingen. Når du panorerer med kameraet for å fange inn stedet eller følge bevegelser, må du stoppe panoreringen før du stopper opptaket slik at det blir enklere å sette sammen opptakene når du redigerer dem.

Prøv å bevege kameraet i takt med det som skjer, i stedet for å innta en fast posisjon og plassere kameraet på et stativ. Dette vil være enklere med et bredere bildemotiv. Hvis det kommer flere utøvere etter hverandre, kan du prøve ulike brennvidder for hver av dem. Det gjør ingenting om et motiv langt borte blir større i bilderammen etter hvert som det nærmer seg kameraet, så still inn zoomen slik at du er sikker på at motivet fortsatt er i bildet når det kommer svært nærme.

De beste kameraene for actionfotografering

En mann iført våtdrakt som sitter på en stein på en strand og holder et surfebrett, fotografert fra en lav vinkel.

Mange Canon-kameraer har en bakskjerm som kan vris eller vippes. Hvis du bruker denne i stedet for søkeren når du komponerer bildene dine, kan du holde kamera høyt oppe for å fotografere over hodene til en folkemengde, eller fra bakkenivå for å få et mer interessant perspektiv. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/3200 sek, f/1,8 og ISO 100.

En mann som står ved kanten av en racerbane og holder et kamera med et stort superteleobjektiv opp mot øyet.

Den innebygde bildestabiliseringen (IBIS) i Canon EOS R6 og EOS R7 fungerer særlig effektivt sammen med optisk IS i RF-superteleobjektiver siden de to typene bildestabilisering motvirker ulike typer kameraristing. Dette gir stabilt skarpe bilder når du fotograferer på frihånd, og fjerner behovet for stativ.

Alle som har et Canon-kamera, kan ta actionbilder med det utstyret de allerede har, men hvis du vurderer å oppgradere utstyret ditt, finner du de beste kjøpene for actionbilder nedenfor.

Canon EOS R7

Det speilløse EOS R7-kameraet har mange av de samme tekniske nyvinningene som Canons profesjonelle EOS R3-kamera, men det er konstruert rundt en bildesensor i APS-C-format som effektivt øker rekkevidden til teleobjektiver med 1,6 ganger. Dette kan være svært nyttig når du tar actionbilder, og gjør det mulig å dekke avstanden med et relativt kompakt og lett objektiv, for eksempel Canon RF 800mm F11 IS STM. Andre fordeler med dette lille, raske og kraftige kameraet er den vribare berøringsskjermen og et avansert AF-system som inkluderer intelligent gjenkjenning av mennesker, dyr, fugler og kjøretøy, mens stabilisering i kamerahuset og objektivet fungerer sammen for å minimere kameraristing. Med EOS R7 kan du også ta stillbilder ved opptil 30 bilder/sek og spille inn 4K-opptak ved opptil 60p.

Canon EOS R6

EOS R6 er perfekt for avansert actionfotografering og har alle EOS R7-kameraets funksjoner for autofokussporing med Deep learning og IBIS i et profesjonelt fullformat kamerahus. Med enkelte objektiver får du bildestabilisering i hele 8 trinn, og du kan ta opptil 20 bilder/sek med kameraet. Videofunksjonene inkluderer 4K-filmopptak og HD-opptak ved 120 bilder/sek for kvalitetsopptak i sakte film. Også dette kameraet har en vribar berøringsskjerm for fotografering fra kreative vinkler.

Canon tilbyr også et stort utvalg effektive, men likevel kompakte og rimelige zoom- og primærobjektiver for EOS R-systemkameraer.

Canon PowerShot G7 X Mark III

PowerShot G7 X Mark III er et effektivt lite kompaktkamera som bare veier 304 g, og som har et fast zoomobjektiv med en effektiv rekkevidde på 24–100 mm. Objektivets store blenderåpning på f/1.8–2.8 gir høye lukkerhastigheter for frysing av bevegelser, selv i svakt lys eller innendørsbelysning, samt kontinuerlig fotografering ved opptil 20 bilder/sek (30 bilder/sek i RAW-serieopptak). Det kan også brukes til å spille inn 4K-filmer og full HD ved 120 bilder/sek, og det har en vippbar berøringsskjerm.

Canon PowerShot ZOOM

PowerShot ZOOM er et monokulært kamera i lommestørrelse som du kan bruke til å ta stillbilder og spille inn full HD-video med et knappetrykk. Kameraet er et bevis på at kamerautstyr for actionfotografering ikke trenger å være stort og upraktisk. Dette gjør det perfekt for sportsbegivenheter og for diskré actionfotografering. Zoomen med 3 trinn byr på et stort utvalg brennvidder som tilsvarer 100 mm, 400 mm og 800 mm på et fullformatskamera.


Vi håper vi har gitt deg noen nyttige tips og teknikker for actionfotografering. Canons EOS R-systemkameraer og tilhørende objektiver er perfekte verktøy for jobben, men du kan også lykkes med Canons utvalg av speilreflekskameraer og kompaktkameraer, og ha det gøy underveis. Nå er det på tide å ta i bruk det du har lært.


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Tips om lukkerhastighet

    Lær deg lukkerhastighet med nybegynnerveiledningen vår, og ta bedre actionbilder.

  • BEVEGELSESBILDER

    Ta bevegelsesbilder

    Finn ut hvordan du tar bilder av bevegelse og gir bildene en følelse av bevegelse.

  • SPORTSFOTOGRAFERING

    En actionfylt fotoseanse med en profesjonell

    Jean-baptiste Liautard gir en innføring i kunsten å fotografere sportsmotiver i bevegelse.

  • SPORTSFOTOGRAFERING

    Pek og knips-sportsfotografering

    Den profesjonelle fotografen Molly Darlington utforsker hvordan du kan fange inn store sportsøyeblikk med et kamera i lommestørrelse.