TEKNOLOGI

APS-C versus fullformat – forskjeller

Hva er et fullformatskamera, og hva er forskjellen på en fullformatssensor og en APS-C-sensor? Her er de viktigste forskjellene og de viktigste egenskapene til begge typene.
Et delt bilde som viser et Canon EOS R6-kamera på en stor mosegrodd stein, og et Canon EOS R7-kamera som også står på en stein.

Hva er forskjellene på APS-C og fullformat?

Hovedforskjellen på APS-C og fullformat er den fysiske størrelsen på bildesensoren – fullformatsensorer er større enn APS-C-sensorer – og andre forskjeller på de to kameratypene er et resultat av dette. Som med de fleste ting, er ikke større nødvendigvis bedre, og begge formatene har sine fordeler.

EOS R6 og EOS R7, begge kameraene uten objektiv.

Når du ser på disse to EOS R-systemkameraene uten objektiver, kan du tydelig se de forskjellige sensorstørrelsene. Til venstre ser du et EOS R6-fullformatskamera, og til høyre et APS-C EOS R7-kamera. RF-objektivfatningen er identisk på de to modellene.

Et bilde av en APS-C-sensor foran en fullformatsensor som viser hvor store de er i forhold til hverandre.

Sammenligning av en fullformatsensor og en APS-C-sensor. Størrelsesforskjellen er en av grunnene til at APS-C-kameraer ofte kan lages mindre og mer kompakte enn fullformatskameraer.

Hva er APS-C?

Det aktive området på Canons APS-C-formatsbildesensorer er 22,2 x 14,8 mm, tett opp mot et bilde tatt med tradisjonell film i APS-C-format.

APS-formatet (Advanced Photo System) ble opprinnelig lansert i 1996 som en ny type filmkassett. På de fleste filmkameraer på den tiden kunne du også velge ulike sideforhold for fotografering, inkludert C (klassisk) med samme 3 : 2-sideforhold som tradisjonelle 35 mm filmkameraer, H (høy oppløsning) med 16 x 9-sideforhold (widescreen) og P (panorama) 3 : 1.

APS-C tilsvarer også Super 35-videoformatet og ble en populær bildesensorstørrelse for både digitale Canon EOS-speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer i EOS M-serien.

To flamencodansere iført lange rysjekjoler poserer for kameraet i en fargerik forgård med en rekke buer.

APS-C-kameraer som, Canon EOS R10, gir vanligvis bredere dybdeskarphet enn et fullformatskamera med samme blenderåpning og brennvidde. Dette er ideelt når du vil at bildet skal være skarpt fra forgrunnen til bakgrunnen. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 10 mm, 1/320 sek, f/5 og ISO 1600. © Diana Millos

Et portrettbilde av en ung kvinne med langt, mørkt hår mot en uskarp bakgrunn.

Et fullformatskamera med raskt objektiv gir vanligvis grunnere dybdeskarphet, slik at du kan isolere hovedmotivet ved å gjøre bakgrunnen uskarp. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/500 sek, f/1.8 og ISO1600. © Javier Cortes

Hva er fullformat?

Canons fullformat bildesensorer har et aktivt overflateområde på 36 x 24 mm, samme størrelse som et bilde på 35 mm film.

Filmformatet på 35 mm kan dateres til 1889, da det ble lansert som standardbredden for film til filmopptak. Formatet ble raskt standarden for stillbildefotografering, og ble overført til digitale fullformatskameraer som Canons fullformats EOS-speilreflekskameraer, og speilløse EOS R-systemkameraer.

Både APS-C-sensorer og fullformatsensorer gir bilder med standardsideforhold 3 : 2, og APS-C-sensorer kan ha samme antall megapiksler som fullformatsensorer. En fullformatsbildesensor er imidlertid diagonalt ca. 63 % eller 1,6 ganger større enn en bildesensor i APS-C-format.

Utsikt over byen Sevilla med tårnet på Iglesia de la Anunciación i mellomgrunnen.

Beskjæringsfaktoren til en APS-C-sensor gjør at motivet fyller mer av bildet, noe som gir objektivet større rekkevidde. Dette bildet av Iglesia de la Anunciación i Sevilla ble tatt med fullformatskameraet Canon EOS RP med et Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objektiv ved 84 mm, 1/400 sek, f/8 og ISO 200.

Utsikt over byen Sevilla med tårnet på Iglesia de la Anunciación nærmere i mellomgrunnen

Dette bildet ble tatt fra samme sted med samme objektiv, brennvidde og innstillinger, men med et APS-C-kamera. Den mindre sensoren fanger opp en mindre del av motivet, og dette har samme effekt som når du zoomer inn på tårnet. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objektiv ved 84 mm, 1/400 sek, f/8 og ISO 200.

Beskjæringsfaktor

Den fysiske størrelsesforskjellen på de to sensortypene bestemmer hva kameraet «ser». Alle objektiver produserer et sirkulært bilde, noe som betyr at et fullformatskompatibelt objektiv må ha en stor nok omkrets til at bildet overlapper hjørnene på en rektangulær fullformatsbildesensor. Hvis du bruker samme objektiv på et APS-C-formatskamera, vil den mindre bildesensoren bruke et mindre område i midten av den samme bildesirkelen. Det betyr at bildet beskjæres sammenlignet med bildet på en fullformatssensor.

Siden APS-C-sensorene i Canon-kameraer diagonalt er 1,6 ganger mindre enn sensorene i Canons fullformatskameraer, er beskjæringsfaktoren 1,6 x. Det betyr at når du fotograferer med et 50 mm standardobjektiv på et APS-C-kamera, får du det samme synsfeltet som når du fotograferer med et 80 mm teleobjektiv på et fullformatskamera (50 x 1,6 = 80). På samme måte gir et 100 mm fullformatsobjektiv på et APS-C-kamera det samme synsfeltet som et 160 mm objektiv på et fullformatskamera. Dette er grunnen til at beskjæringsfaktor noen ganger kalles «brennviddemultiplikator», den informerer deg om den effektive brennvidden til objektivet du bruker.

Hvis du vil regne ut dette når bruker et RF-, EF-, RF-S-, EF-S- eller EF-M-objektiv på et APS-C-kamera, kan du bruke kalkulatoren for effektiv brennvidde i den kostnadsfrie Canon Photo Companion-appen.

Beskjæringsfaktor gjelder for alle fullformatsobjektiver som brukes på APS-C-formatskameraer, inkludert EF- og RF-objektiver. EF-objektiver kan brukes på alle APS-C R-systemkameraer med alle fatningsadapterne i EF-EOS R-serien.

En stor vannmasse omgitt av åser og fjell i svakt lys.

Fordelene med APS-C sammenlignet med fullformat

Siden APS-C-sensorene er mindre, blir kameraene lettere og mer kompakte, noe som er ideelt for gate- og reisefotografering. Siden objektiver for APS-C-kameraer kan ha en mindre bildesirkel, kan de være mindre og lettere, og dermed også rimeligere.

Beskjæringsfaktoren til en APS-C-sensor gjør mindre eller fjerne motiver større i bildet, noe som i praksis gir alle objektiver 1,6 ganger større effektiv brennvidde. Dette kan være en stor fordel i sjangere som dyreliv-, action- og sportsfotografering. Hvis du bruker Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, et objektiv som gir høy ytelse til en rimelig pris, på et APS-C-kamera, får du en effektiv zoomrekkevidde på 112–480 mm, noe som ligger tett opp mot telefotorekkevidde. Det rimelige RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet gir et effektivt brennviddeområde på 160–640 mm på et APS-C-kamera. Hvis du skal få samme rekkevidde på et fullformatskamera, må du ha et større, tyngre og dyrere objektiv.

Du kan beskjære bilder fra et fullformatskamera for å skape den samme effekten, men antallet megapiksler reduseres. Dermed blir bildene mindre, og derfor også mindre skarpe når de forstørres igjen. Når du fotograferer med et APS-C-formatskamera, slipper du også å beskjære bildene manuelt i redigeringsfasen.

En kullgruvearbeider arbeider på bakken i en svakt opplyst gruve mens to andre gruvearbeidere ser på.

Fullformatsbildesensorer foretrekkes vanligvis for fotografering med høye ISO-innstillinger siden de har større lyssensorer enn APS-C-sensorer med samme antall megapiksler, noe som betyr at de kan fange inn mer lys med mindre støy. Dette bildet ble tatt i en kullgruve i lyset fra gruvearbeidernes lykter med et Canon EOS R-fullformatskamera med Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/100 sek, f/2.0 og ISO 12 800. © Daniel Etter

Et bybilde tatt på kveldstid med høye bygninger og gatelys som reflekteres i en vannmasse i forgrunnen.

Du får likevel god kontroll på bildestøy med et 32,5 MP EOS R7-kamera og et 24,2 MP EOS R10-kamera, og kan ta vakre bilder med minimal korning i svært svakt lys ved svært høye ISO-nivåer. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 22mm, 1/40 sek, f/8 og ISO 25 600.

Fordeler med fullformat sammenlignet med APS-C

Siden fullformatssensorer har et bredere synsfelt, er de ideelle for vidstrakte landskaper, svært bred innendørs arkitektur og stjernefotografering, samt for kreative effekter når du ønsker å overdrive perspektivet mellom forgrunnen og bakgrunnen.

Generelt sett kan fullformatskameraer gi smalere dybdeskarphet enn APS-C-kameraer, spesielt ved større blenderåpninger (lavere f-tall), noe som betyr at en mindre del av bildet er i skarp fokus, og mer av bakgrunnen er uskarp. Dette er ofte ideelt for stilleben- og portrettfotografering, og i alle andre situasjoner der du vil isolere hovedmotivet ved å gjøre bakgrunnen uskarp.

En annen fordel med fullformatssensorer er direkte knyttet til den store størrelsen. Enkelte elementer er like, men de individuelle lyssensorene eller lysreseptorene i en fullformatsbildesensor er fysisk større enn i en APS-C-sensor med samme antall megapiksler. Derfor kan de hente inn mer lys og fange inn mer informasjon med mindre bildestøy eller korning, spesielt når du bruker høye ISO-innstillinger i svakt lys. Dette er en stor fordel for portrett- og bryllupsfotografering innendørs, frihåndsfotografering i skumringen og fotografering av bylandskaper om kvelden, og når du trenger høy nok lukkerhastighet til å fryse bevegelser i svakt belyste motiver.

Et Canon EOS R10-kamera med et RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ligger i fanget på en kvinne iført en gul kjole.

Den kompakte kamerakonstruksjonen og de lette zoomobjektivene RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gjør EOS R10 og EOS R7 til flotte reisekameraer, enten du tar en tur i nærområdet eller drar til den andre siden av verden.

APS-C versus fullformat

Fullformatskameraer omtales noen ganger som mer «profesjonelle» enn APS-C-kameraer, og de er i hvert fall som regel større, noe som gjør dem bedre egnet for bruk med store teleobjektiver. Siden du får større rekkevidde med et APS-C-kamera, trenger du imidlertid kanskje ikke et så stort teleobjektiv i utgangspunktet. APS-C er gjerne det beste valget for reise-, sports- og dyrelivfotografer som trenger rekkevidden til et telefotoobjektiv, men også bevegelsesfrihet.

Dyrelivsfotografen Dani Connor sa følgende etter å ha fotografert med Canon EOS R7 for første gang: «Det gir meg muligheten til å komme tett på motivene mine uten å måtte bruke et stort og tungt objektiv. Det er det perfekte kameraet for fuglefotografer siden fugler ofte er små og langt unna.»

Fullformatskameraer egner seg gjerne godt for fotografering av svært vidstrakte landskaper, men siden de har smalere dybdeskarphet, kan det være enklere å oppnå skarphet fra forgrunnen til bakgrunnen i et landskapsbildet med et APS-C-kamera. Selv om fullformatskameraer vanligvis har grunnere dybdeskarphet, slik at modellen i et portrettbilde fremheves foran en vakker, uskarp bakgrunn, finnes det andre faktorer som spiller inn, for eksempel blenderåpning. APS-C EOS R10, EOS R7, EOS R50 og EOS R100 fungerer bra for portrettbilder med objektiver som det kompakte Canon RF 50mm F1.8 STM, som har en ideell effektiv brennvidde på 80 mm og en stor blenderåpning på f/1.8.

Et Canon EOS R7-kamera ved siden av tre objektiver: RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet til venstre i bildet har en effektiv brennvidde på 160–640 mm på EOS R10 og EOS R7. Hvis du bruker en Canon RF 1.4x- eller RF 2x-forlenger på et fullformats EOS R-systemkamera for å få tilsvarende økt telefotorekkevidde, mister du henholdsvis ett eller to blenderåpningstrinn. Dette reduserer lukkerhastigheten og gjør det vanskeligere å unngå uskarpe bevegelser og kameraristing. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM (i midten) og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (til høyre) gir et effektivt brennviddeområde på henholdsvis 29–72 mm og 29–240 mm tilsvarende et 35 mm objektiv.

RF-objektiver versus RF-S-objektiver

Alle Canon EOS R-systemkameraer, enten de er fullformatskameraer eller APS-C-formatskameraer, er speilløse systemkameraer med nøyaktig samme avanserte RF-objektivfatning. Det betyr at hvis du velger EOS R7, EOS R10, EOS R50 eller EOS R100, kan du bruke hele utvalget av enestående RF-objektiver. I tillegg til objektiver med banebrytende fokuseringsteknologi og optisk kvalitet, gir RF-fatningen langt høyere dataoverføringshastighet og større båndbredde mellom objektivet og kameraet, noe som gir avansert AI-drevet autofokus og sporing med utrolig hastighet og presisjon, nye nivåer av bildestabilisering, objektivoptimalisering i sanntid og mye mer.

Med lanseringen av EOS R7 og EOS R10 kom det også nye RF-S-objektiver som er spesielt utformet for RF-kameraer med APS-C-sensorer. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-standardzoomen, med effektivt brennviddeområde på 29–72 mm tilsvarende et 35 mm objektiv, er relativt liten med et uttrekkbart design som bare veier 130 g. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gir enda større zoomerekkevidde – med et effektivt brennviddeområde på 29–240 mm tilsvarende et 35 mm objektiv – og veier likevel bare 310 g, noe som gjør det til et svært allsidig alt-i-ett-objektiv for fotografering i hverdagen og på reise.

Andre populære, fullformatskompatible RF-objektiver som er kompakte, lette og rimelige, inkluderer Canon RF 16mm F2.8 STM som, når det brukes med EOS R7- eller EOS R10-kameraet, har en bred synsvinkel tilsvarende et 25,6 mm objektiv på et fullformatskamera. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM fungerer ypperlig som et standard fastobjektiv med en effektiv brennvidde på 56 mm på APS-C EOS R-systemkameraer, og har både optisk bildestabilisering og en makroforstørrelsesfaktor på 0,5 x. Canon RF 50mm F1.8 STM er et ypperlig objektiv for portrettbilder. Det har en effektiv brennvidde på 80 mm på et APS-C-kamera med rask f/1,8 blenderåpning for liten dybdeskarphet. RF 28mm F2.8 STM-objektivet har en effektiv brennvidde på 45 mm når det brukes med EOS R10-kameraet i en lett og kompakt pannekakeutforming.

Du kan også bruke det store utvalget av EF- og EF-S-objektiver på speilløse APS-C R-systemkameraer uten å redusere kvaliteten eller funksjonaliteten, takket være utvalget av EF-EOS R-fatningsadaptere.

Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • UTSTYR

    Hvorfor EOS R-systemet er en oppgradering som kan forandre karrieren

    Canon EOS R-kameraer og -objektiver har forbedret fotografenes arbeid gjennom fem år. Oppdag selv hvorfor proffene har gått over til dette utstyret.

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Hvordan komme i gang med fotografering

    Vil du oppgradere fra en smarttelefon til et kamera? Fotoguiden for nybegynnere har alt du trenger for å komme i gang.

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Slik velger du et objektiv

    Alt du trenger å vite om objektiver – fra objektivtyper til funksjonene du bør se etter.

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

    Slik kontrollerer du eksponering

    Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.