Velg det beste utstyret for å komme i gang med makrofotografering

Enten du tar nærbilder av insekter eller babyer, kjæledyr eller bakevarer – her finner du kamera- og objektivfunksjonene du bør se etter, og det beste tilbehøret.
Et nærbilde av en øyenstikker på et gresstrå, tatt med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Hvis du vil fange inn de geometriske mønstrene i insektøyne, en dråpe morgendugg på et gresstrå eller de individuelle øyenvippene til en baby, er makrofotografering den beste metoden for å få frem vakre detaljer.

Det er enkelt å komme i gang med makrofotografering, og det er utrolig givende, men det byr også på utfordringer – for eksempel når du skal oppnå dyp nok dybdeskarphet til at små motiver blir helt skarpe.

Mange Canon-kameraer og -objektiver er utstyrt med funksjoner som dekker de spesifikke behovene innenfor makrofotografering. Vi har valgt ut noen funksjoner du bør se etter når du skal finne de beste kameraene og objektivene for å komme i gang med makrofotografering, slik at det blir enklere for deg å velge.

Et ekstremt nærbilde av duggdråper på en rød rose, tatt med et Canon EOS R7-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-makroobjektiv.

Makrofotografering er nærbildefotografering av små motiver med en forstørrelse på 0,5 x eller mer, og motivene kan variere fra planter og insekter til mat og til og med husholdningsgjenstander. Du kan ta makrobilder både innendørs og utendørs. Tatt med et Canon EOS R7-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/2000 sek, f/1.8 og ISO 200.

Kamerafunksjoner for makrofotografering

Et par hender holder et Canon EOS R10-kamera, og kameraskjermen viser innstillinger for fokus-bracketing.

Canon EOS R10-kameraet har fokus-bracketing, en funksjon som tar et sett med bilder ved automatisk økende brennvidder. Du kan til og med kombinere bildene på kameraet for å lage en dybdekomposisjon med perfekt skarphet i hele bildet.

Et nærbilde av en tallerken med mat, inkludert et utvalg grønnsaker og kokte egg, tatt med et Canon EOS R10-kamera.

Når du bruker fokus-bracketing, kan du angi hvor mange bilder du vil at kameraet skal ta. Når du stabler bildene som tas, får du et skarpt bilde med større dybdeskarphet. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek, f/5 og ISO 1600.

Avansert fokusering

Fokus er helt avgjørende innenfor makrofotografering. Canon EOS R-systemkameraer er ideelle for makrofotografering siden de har en rekke effektive funksjoner som hjelper deg med å få perfekt fokus hver gang.

Jo nærmere motivet er, desto grunnere er dybdeskarpheten ved en gitt blenderåpning. Hvis du har for lite lys – noe som ofte er tilfelle når du fotograferer svært tett på motivet – må du øke blenderåpningen for å slippe inn mer lys, noe som reduserer dybdeskarpheten ytterligere. Dermed er det bare en bitte liten del av bildet som kommer i fokus, og det er ikke ideelt når målet er å få frem hver eneste detalj.

Flere EOS R-systemkameraer, for eksempel EOS R10 og EOS R50 har fokus-bracketing som løser dette problemet. Med denne funksjonen tas det samme bildet flere ganger, men fokuspunktet flyttes automatisk i intervaller for å fange inn mange små deler i skarp fokus. Disse bildene kan deretter kombineres til ett bilde der mye mer av motivet er i fokus enn det som hadde vært mulig hvis du bare hadde tatt ett bilde i utgangspunktet. Dette kalles fokusstabling eller dybdekomposisjon og kan gjøres automatisk på en rekke kameraer. Du kan også gjøre dette manuelt ved hjelp av verktøy som dybdekomponeringsverktøyet i Canons Digital Photo Professional-programvare (DPP).

EOS R50 tar det ett skritt videre med avansert A+-modus. Dette kameraet oppdager automatisk når det er behov for fokusstabling, tar de nødvendige bildene og bruker dybdekomposisjon på kameraet, slik at du slipper å konfigurere det selv.

Med Canons speilløse systemkameraer kan du også ta full kontroll over fokuseringen hvis du foretrekker det. Alle EOS R-systemkameraer har en funksjon for manuell fokuspeaking som bruker sterke farger til å markere områdene på bildet som er i fokus. Med disse kameraene kan du også zoome inn på et bilde i sanntidsvisning for å sjekke fokus manuelt. Enkelte kameraer, for eksempel EOS R10 og EOS R7, har også AF-/MF-brytere på kamerahuset, slik at du raskt kan bytte til innstilling for manuell fokus og velge nøyaktig hvor du vil fokusere.

Her er de beste kameraene med avansert fokusering når du skal begynne med makrofotografering:

Et ekstremt nærbilde av en gul blomst med bittesmå detaljer på kronbladene i fokus, tatt med et Canon EOS R50-kamera.

APS-C-sensoren i EOS R50-kameraet gjør små gjenstander større i bildet enn det de er når du bruker de samme objektivene på et fullformatskamera. Kameraet har kontinuerlig fotografering i høy hastighet ved opptil 15 bilder/sek med den stillegående elektroniske lukkeren, slik at det er mulig å fotografere motiver i bevegelse, for eksempel blomster som danser i vinden. Tatt med et Canon EOS R50-kamera og et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/8 og ISO 400.

Et ekstremt nærbilde av noen få rosa blomster, tatt med et Canon EOS R50-kamera.

Det kompakte og lette EOS R50-kameraet er perfekt for makrofotografering på frihånd. Det har den samme RF-objektivfatningen som alle EOS R-systemkameraene, slik at du kan bruke et hvilket som helst RF- eller RF-S-objektiv, inkludert en rekke makroobjektiver. Tatt med et Canon EOS R50-kamera og et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek, f/2.8 og ISO 800.

Sensorstørrelse og -oppløsning

Noen av EOS R-systemkameraene har en fullformatsensor, og noen har en APS-C-sensor. Begge sensortypene har sine fordeler når det gjelder makrofotografering. APS-C-sensorer er mindre, noe som betyr at små motiver er større i bildet enn på en fullformatsensor med samme brennvidde. APS-C-sensorer gir vanligvis også større dybdeskarphet enn fullformatsensorer. Dette gjør at APS-C-kameraer som EOS R10 og EOS R50 er godt egnet for makrofotografering.

Hvis du imidlertid skal ta bilder av små motiver i bevegelse og må ha høy lukkerhastighet, spesielt hvis lyset er for svakt og du også må bruke høy ISO, kan et fullformatskamera, for eksempel EOS R8, gi bilder med mindre støy.

Enten du velger APS-C- eller fullformatsensor når du skal ta makrobilder, er det lurt å velge et kamera med en sensor som har et høyt antall megapiksler. Flere piksler betyr flere detaljer, så selv om du beskjærer bildet for å gjøre et lite motiv større i bildet, vil det likevel se skarpt ut.

Her er de beste kameraene med APS-C-sensor når du skal begynne med makrofotografering:

Objektivfunksjoner for makrofotografering

Et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv i nærheten av en klynge med tusenfryd.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet kan fokusere så nærme som 14 cm og forstørre motivet med 0,5 x. Den brede visningsvinkelen er perfekt når du skal få plass til mange detaljer i bildet, og den innebygde optiske bildestabilisatoren bidrar til å forhindre uskarphet som forårsakes av kameraristing, selv når du fotograferer på frihånd.

Et ekstremt nærbilde av en tusenfryd, tatt med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet fokuserer raskt med en stillegående trinnmotor, slik at du slipper å bekymre deg for at motivet skal bevege seg – du får likevel et godt bilde. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/4000 sek, f/1.8 og ISO 100.

Forstørrelse

Den viktigste funksjonen du bør se etter når du skal velge objektiv til makrofotografering, er forstørrelse. Når du bruker 0,5 x (eller 1 : 2) forstørrelse, er bildet på sensoren halvparten så stort som det er i virkeligheten. Når du bruker 1,0 x (eller 1 : 1) forstørrelse, er bildet på sensoren like stort som det er i virkeligheten. Dette gir svært høye detaljnivåer, spesielt hvis bildet deretter vises på en større skjerm eller utskrift.

For å oppnå denne forstørrelsen må makroobjektiver ha en kort minste fokusavstand, slik at de kan fokusere når de er svært tett på et motiv. Eksempler på slike motiver er Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusere så nærme som 14 cm, og RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusere så nærme som 17 cm. Begge disse objektivene har 0,5 x forstørrelse og raske maksimale blenderåpninger som slipper inn rikelig med lys, og de har også bildestabilisering (IS) som bidrar til å holde bildene skarpe når du fotograferer på frihånd med lav lukkerhastighet.

Her er det beste makroobjektivene med 0,5 x forstørrelse og korte brennvidder for nybegynnere:

Et nærbilde av en rosa blomst, tatt med et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektivet er strengt tatt ikke et makroobjektiv, men det gir maksimal forstørrelse på 0,28 x og en kraftig zoom, slik at du kan fokusere uten å forstyrre motivet og fange inn selv de minste detaljer på avstand. Tatt med et Canon EOS R50-kamera og et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv ved 1/320 sek, f/7.1 og ISO 100.

Et ekstremt nærbilde av en grønn romanesco, tatt med et Canon RF-S 18–150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Et annet objektiv med bredt zoomområde er RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Det har en maksimal forstørrelse på 0,59 x når du fokuserer manuelt, slik at du kan ta nærbilder med fantastiske detaljer. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/200 sek, f/10 og ISO 400.

Brennvidde

Det å komme tett på motivet med et objektiv med kort brennvidde virker kanskje som et åpenbart valg, men teleobjektiver byr også på store fordeler. Når du kan fotografere på litt lenger avstand, er det mindre sannsynlig at du forstyrrer motivet eller kaster uønskede skygger over det. Med teleobjektiver for makrofotografering, for eksempel Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, som gir 0,5 x forstørrelse, kan du stå lenger unna motivet samtidig som det fyller hele bildet. I likhet med tilsvarende objektiver med videre vinkel, har dette objektivet optisk bildestabilisering som holder bildet skarpt ved lavere lukkerhastigheter.

Du kan også bruke et telezoomobjektiv som Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM eller RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Selv om disse objektivene strengt tatt ikke er makroobjektiver (0,5 x), gjør de maksimale telefotobrennviddene det mulig å ta nærbilder av motivet og fylle bildet på avstand.

Her er de beste teleobjektivene og telezoomobjektivene når du skal begynne med makrofotografering:

Et skjermbilde fra en video som forklarer makro for senterfokus. Et skjermbilde av hånden til en bruker som justerer et Canon-objektiv, i nærheten av en liten menneskefigur.

Makro for midtfokus

Noen Canon RF-objektiver, inkludert RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, har makro for midtfokus. Selv om disse objektivene ikke gir makroforstørrelse ved hjelp av autofokus, er den minste fokusavstanden i innstilling for manuell fokusering mye mindre, slik at du kan fokusere raskere og oppnå minst 0,5 x makroforstørrelse.

Her er de beste objektivene med makro for midtfokus:

Ønsker du å gå enda lenger?

Hvis du har forelsket deg i makrofotografering, er du kanskje villig til å betale mer for profesjonelle objektiver med større forstørrelse og bedre optisk kvalitet eller større brennvidder, slik at du kan ta bilder der motivet fyller hele rammen, selv om du ikke kan nærme deg motivet fysisk. Ta en titt på oversikten vår over profesjonelle objektiver for makrofotografering (tilgjengelig på utvalgte språk).

Tilbehør til makrofotografering

Tre bilder av Canon Camera Connect-appen på en smarttelefon som brukes til å fokusere manuelt på stilken på et grønt eple.

Med Canon Camera Connect-appen kan du justere kamerainnstillingene og utløse lukkeren fra en smarttelefon. Med kompatible objektiver kan du til og med bytte til og kontrollere manuell fokus uten å røre kameraet, noe som gir skarpe nærbilder.

Med Canon Camera Connect-appen kan du fjernbetjene kameraet. Du kan bruke sanntidsvisning på en smarttelefonskjerm for å sjekke og justere fokus, kontrollere eksponeringen og utløse lukkeren eksternt, slik at du unngår kameraristing og ikke forstyrrer motivet.

Et stativ hjelper deg med å holde kameraet stødig når du må bruke lavere lukkerhastighet, men du kommer kanskje ikke særlig tett på motivet. Det gjør du med Canon-stativgrepet HG-100TBR – det er lite og allsidig og leveres med en fjernkontroll som du kan bruke for å unngå kameraristing. Du kan også lage din egen ertepose som du kan legge objektivet på for å få stødigere bilder, eller for å beskytte kameraet når du arbeider nær bakken.

Mellomringer plasseres mellom et kompatibelt objektiv og kamerahuset og øker objektivforstørrelsen, uten at det fører til forvrengning eller redusert bildekvalitet.

Belysning kan være et problem innenfor makrofotografering, men ved å bruke en ekstern blits, for eksempel Canon Speedlite EL-100 sammen med den trådløse Speedlite-senderen ST-E10, kan du belyse motivet mer nøyaktig og fra ønsket retning. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II-blitsen festes foran på kompatible objektiver og gjør det mulig å belyse motivet fullstendig og kontrollert når du tar nærbilder.

Dette er de viktigste funksjonene du bør se etter når du kjøper utstyr til makrofotografering. Selv om du ikke har alle, kan du likevel ta flotte nærbilder. Den viktigste ingrediensen er kreativiteten din!



Skrevet av Peter Wolinski

Related Products

Relaterte artikler

Tips til makrofotografering

Makrofotografering på en enkel måte – oppdag det beste utstyret, tips og teknikker.

Fokuser på detaljene med makro

Fire oppfinnsomme tips for å komme i gang med makro ved å bruke vanlige ting til å lage ekstraordinære bilder.

Ta utrolige makrobilder av bier

Slik tar du flotte makrobilder av bittesmå insekter som beveger seg raskt.

Fokusstabling for nybegynnere

Fotografen Matt Doogue forklarer hvordan Canons verktøy for fokusstabling kan hjelpe deg med å ta makrobilder og landskapsbilder med skarp forgrunn og bakgrunn.