DYRELIV

De beste tipsene og det beste utstyret: kom i gang med fuglefotografering

Fugler er vakre skapninger, men kan være vanskelige å fotografere. Ta en titt på det anbefalte utstyret for å ta utrolige bilder, og lær av dyrelivsfotografen Aaron Sterling hvordan han gjør det.
En fugl med lys oransje fjærdrakt blir fotografert på en gren, bakgrunnen er ute av fokus, i et bilde tatt med et Canon EOS R6 av dyrelivsfotografen Aron Sterling.

Å fotografere dyr og fugler i sitt naturlige habitat kan være både utfordrende og givende. Fugler er spesielt uforutsigbare og kan flykte så snart de merker den minste bevegelse, men de er fascinerende motiver å fotografere.

Hvordan lykkes du med fuglefotografering? Det er viktig å være tålmodig, utholdende og ha en grunnleggende forståelse av fugleatferd. Det er også viktig å ha det rette utstyret når man skal ta bilder av disse små og raske skapningene.

Dyrelivsfotograf Aaron Sterling har observert og tatt bilder av fugler så lenge han kan huske. Her deler han sine tips for å fotografere fugler uten å forstyrre dem, og funksjonene som trengs når man skal velge kameraer og objektiver og begynne med fuglefotografering.

Vit hvor du skal dra, og hva du skal se etter

To fotografer sitter ved siden av hverandre i et fugletårn.

Du kan velge en av to tilnærminger til fuglefotografering, sier Aaron. «Du kan enten vente til dyrelivet kommer til deg, noe som gir deg større sjanse til å oppdage noe sjeldent. Eller du kan være på farten og vil se mye mer, men risikere å skremme fuglene mens du beveger deg». Et fototårn er et ideelt alternativ hvis du vil holde deg på ett sted.

Tatt fra fugleperspektiv, et Canon PowerShot SX740 HS-kamera på en blå ryggsekk ved siden av noen gåstaver.

Det er viktig å være godt forberedt når du skal ut å fotografere fugler. Husk å ta på deg komfortable sko, ta med deg en paraply, og pakk litt snacks i ryggsekken for å holde energinivået oppe.

Det er viktig å komme seg til det valgte stedet tidlig, sier Aaron. «Finn et sted der dyr er vant til å se mennesker, for da er de ikke så lettskremte», foreslår han. «Hvis du er nybegynner, kan du dra til et naturreservat for å bli vant til miljøet».

Fotografering fra et skjulested er ideelt for ikke å skremme motivene. «Jeg bruker et lite kamuflasjetelt med hull i», fortsetter han. «Der sitter jeg og venter tålmodig. Jo mer tid du tilbringer ute, desto klokere blir du om hvilke steder som egner seg for fotografering».

Hvis du ikke har tilgang til et naturreservat, kan du fotografere fugler i en lokal park eller i hagen. «Sett opp en fuglemater», anbefaler Aron. «Disse er ypperlige fordi de tiltrekker seg forskjellige fugler. Sett en liten pinne ved fuglemateren for å få den til å se naturlig ut. Fuglene vil lande på den, noe som gjør at det ser ut som om du er ute i naturen». Lek med bildeutsnittet, slik at materen ikke vises i det endelige bildet.

Du må lære å tilpasse deg skiftende vær, og det er viktig å bli kjent med grunnleggende fotograferingsprinsipper. «Lær alt du kan om lukkerhastighet, blenderåpning, ISO og hva som fungerer best for den typen bilder du er ute etter», sier Aaron.

Du må også lære om motivet, men det trenger ikke å være avskrekkende. «Jo mer fugletitting du holder på med, desto mer interessert blir du i å finne ut mer», sier Aaron. «Du begynner å kjenne igjen fuglerop og lærer at småfugler ofte finnes i busker, mens rovfugler foretrekker å sette seg i høye trær».

Kamerafunksjoner du må se etter når du fotograferer fugler

Vekt og bærbarhet

Et Canon PowerShot ZOOM-kamera er satt oppå en trestamme, med skogkledd landskap ute av fokus i bakgrunnen.

« Canon PowerShot ZOOM er mindre enn telefonen min, får plass i lommen og gjør jobben til et ordentlig kamera, slik at jeg kan kose meg uten at det tynger meg ned», sier Aaron.

En hånd bruker Canon Camera Connect-appen på en smarttelefon til å vise og dele bilder av dyreliv som er tatt med et Canon-kamera.

Aron liker å dele bildene sine på sosiale medier, og Canon Camera Connect-appen gjør prosessen mye enklere. Med den kan du overføre bilder mellom Canon-kameraet og smarttelefonen. Du kan også geotagge bildene dine, slik at du aldri glemmer hvor du så rødstrupen eller rørsangeren.

Hvis du har planlagt å være på farten hele dagen, trenger du utstyr som er lett å bære. Canon PowerShot ZOOM er et monokularkamera med superzoom i lommeformat som er ideelt for fuglefotografering, slik at du kan du ta stillbilder på 12,1 megapiksler og video i Full HD. Det kompakte kamerahuset reduserer risikoen for at en fugl blir skremt, og det har 3-trinns zoom med brennvidder på 100, 400 og 800 mm, slik at du kan fylle mer av bildet med motivet. PowerShot ZOOM er også helautomatisk, slik at du ikke trenger å bruke tid på å endre innstillingene.

Aron prøvde Canon PowerShot ZOOM i Christopher Cadbury Wetland-reservatet i utkanten av Birmingham i Storbritannia, og likte måten han kunne putte kameraet i lommen på, og ta det frem igjen så snart han så en fugl. «Jeg liker stroppen fordi den gjør det enklere å bære kameraet», sier Aron. «Du trenger ikke å bekymre deg for at det skal gli ut av hendene dine, spesielt når du har det travelt».

Et annet kompakt kamera er Canon PowerShot SX740 HS, som har en innebygd 40x optisk zoom og en 20,3 megapikslers CMOS-sensor, som gjør at du enkelt kan ta HD-bilder.

Hvis du ser etter et kamera med utskiftbare objektiver, er 24,2 MP Canon EOS R50-kameraet lite og diskré – det veier bare 375 g.


Stille fotografering med høy hastighet

To små fugler på en gren, en som mater den andre i et bilde tatt av Aron Sterling.

Aron vet at det handler om millisekunder når han skal fange inn det unike øyeblikket. Når det kommer en fugl, er det best å ta en serie med bilder for å øke sjansene for å få det perfekte bildet, så prøv å bruke Canons RAW-seriemodus her. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/320 sek., f/11 og ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

Seriemodus er nok den beste fremgangsmåten for å fotografere motiver som beveger seg raskt, for eksempel fugler. Canon EOS R50 fanger inn øyeblikk med 12 bilder/sek (15 bilder/sek med den elektroniske lukkeren), mens EOS R10 kan ta bildeserier med opptil 15 bilder/sek (23 bilder/sek med den elektroniske lukkeren).

For å unngå å forstyrre motivet ønsker du å lage så lite støy som mulig når du arbeider på nært hold, og kameraer med en stillegående elektronisk lukkermodus gjør at du kan ta bilder uten å lage lyd.

RAW-seriemodus med forhåndslagring, som finnes på kameraer som Canon EOS R7, er en annen nyttig funksjon for fotografering av uforutsigbare motiver. Kameraet begynner å ta RAW-filer når du trykker utløserknappen halvveis ned, og når du trykker den helt ned, lagres bildene i bufferen – opptil et halvt sekund med bilder. «Det er veldig viktig når du fotograferer fugler, fordi du aldri vet når de kommer til å fly av gårde», forklarer Aron.

En utmerket måte å fotografere fugler hjemme på, er å sette opp kameraet på et stativ nær en fuglemater, plassere deg utenfor synsfeltet og ta bilder eksternt. Et stort utvalg av Canon-kameraene har Wi-Fi-tilkobling, og alle EOS R-systemkameraene har også Bluetooth. Canon Camera Connect-appen gjør det mulig å justere en rekke innstillinger og utløse lukkeren direkte fra en smarttelefon eller et nettbrett. Canons EOS Utility, som følger med i det første programvareoppsettet på alle EOS-kameraer, gjør det også mulig å betjene kameraet fra datamaskinen og vise bildene på en større skjerm.


AF-sporing for motiver i bevegelse og øyeregistrerings-AF for dyr

En liten sangfugl sitter på en gren omgitt av tynne kvister, mot en lys blå himmel. Tatt med et Canon EOS R10-kamera.

Med AF-sporing for motiver kan du til og med fokusere på en fugl gjennom løvet. Tatt med et Canon EOS R10-kamera og et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv ved 500 mm, 1/1000 sek, f/8 og ISO 400.

En liten fugl sitter på en gren mot en mørk bakgrunn ute av fokus i et bilde tatt av Aaron Sterling.

«Fuglefotografering er en fin måte å øke bevisstheten om påvirkningen vi har på miljøet», sier Aaron. «Det er en av grunnene til at jeg gjør det – jeg elsker fugler og vil dele skjønnheten deres med alle andre». Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv på 400 mm, 1/250 sek, f/8 og ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Dual Pixel CMOS AF II-autofokusteknologien i EOS R-systemkameraer som EOS R50 og EOS R10 fungerer sammen med DIGIC X-prosessoren for å gi rask motivsporing, slik at du umiddelbart kan fokusere på en fugl i bevegelse. Øyeregistrerings-AF for dyr er en av mange avanserte autofokusfunksjoner som hjelper deg med å ta skarpe bilder av fugler som flyr. AF vil se etter fugler i rammen og prioritere disse som hovedmotivene som skal spores, og låse seg fast på øynene deres hvis de oppdager dem. Dette betyr at du ikke trenger å ofre skarp fokus når du tar bilder av en fugl på farten.


Funksjoner i lite lys

En grønnrygghegre sitter på en delvis nedsenket gren i kanten av en svakt opplyst elv, tatt med et Canon EOS R10.

Aron foretrekker å ta bilder om dagen når belysningen er mer fordelaktig, men kameraer som Canon EOS R10 kan hjelpe deg med å ta imponerende bilder av fugler i lite lys. Tatt med et Canon EOS R10-kamera og et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv ved 343 mm, 1/800 sek, f/5.6 og ISO 100.

Mange fugler – for eksempel ugler – våger seg bare ut om natten eller tidlig på morgenen når lysforholdene ikke er helt ideelle for fotografering. 24,2 MP Canon EOS R10-kameraet er utstyrt med -4 EV-fokusering i lite lys og en maksimal ISO-følsomhet på 32 000, som kan utvides til ISO 51 200, noe som gjør det mulig å fotografere selv i månelys.

Dette bør du se etter i et objektiv for fuglefotografering

En sidensvans sitter på en kvist blant uklare gresstrå, tatt med et Canon RF 800mm F11 STM-objektiv.

Når du fotograferer fra fugletårn, er du på trygg avstand fra motivet, så et større objektiv vil være nyttig. Canon RF 800mm F11 IS STM kan forlenges til 1600 mm med en Canon Extender RF 2x. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv ved 1/40 sek., f/11 og ISO 1600.

En liten fugl sitter på en gren, bakgrunnen er ute av fokus, tatt med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv av Aron Sterling.

Den smale synsvinkelen som et teleobjektiv tilbyr, for eksempel Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, gjør det enklere å finne den perfekte, myke bakgrunnen for å ramme inn en fugl. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/250 sek., f/8 og ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Fugler er vanligvis mindre og vanskeligere å komme tett på enn andre ville dyr, så du trenger ofte en lengre brennvidde når du skal fotografere dem. Canon RF 600mm F11 IS STM – som er Arons foretrukne brennvidde for å fotografere fugler – er et lett superteleobjektiv som lar deg fylle bildet med vakre, detaljerte motiver. Det har også en 5-trinns optisk bildestabilisator (IS) som forhindrer at bildet blir uskarpt på grunn av kameraristing.

Zoomobjektiver gir deg flere innrammingsalternativer, slik at du kan gå fra brede landskapsbilder som fanger inn fugler i sine naturlige omgivelser, til presise portretter som fremhever bestemte egenskaper. Med et kraftig zoomområde (tilsvarende 29–240 mm på et fullformatkamera) er Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kompakt, lett og stillegående med 4,5-trinns optisk IS. Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM er et annet kompakt zoomobjektiv med et brennviddeområde som gjør at det egner seg til fuglefotografering. Den nesten runde blenderåpningen med 7 lameller gir områder som ikke er i fokus, et pent utseende, slik at du kan isolere motivet og få bilder med større effekt. Finn ut mer i veiledningen om de beste objektivene for dyrelivsfotografering på nybegynnernivå.

Du trenger ikke å være ekspert på fuglefotografering for å like det, og det er ingen ulemper med det. «Fugletitting kan være ganske avhengighetsskapende», sier Aaron. «Det er som et videospill, der du fullfører ett nivå og vil begynne på det neste med en gang. Du ser én fugl og deretter vil du se enda en og enda en. Benytt anledningen til å komme i kontakt med naturen, for da vil du begynne å sette mer pris på den vakre planeten vår. Husk at det er et privilegium å kunne se på fugler».


Skrevet av Nikita Anchanta

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • DYRELIV

    Monokularkamera versus kikkert – hva er best til fugletitting?

    Canons PowerShot ZOOM er et monokularkamera som får plass i lommen, og er perfekt for fugletitting – men hvordan er det sammenlignet med Canon-kikkerter?

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips til fotografering av natur

    Proffen Dani Connor deler sine beste råd for å lykkes i bransjen med en lovende ung naturfotograf.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Fordyp deg i naturen

    Naturfotograf Tolga Aktas forteller hvordan PowerShot ZOOM-kameraet kan hjelpe deg med å være til stede i øyeblikket.

  • DYRELIV

    Fuglefotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    En profesjonell fotograf og en hobbyfotograf samarbeidet om å teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ute i felten.