BYFOTOGRAFERING

De beste tipsene til byfotografering

Fotografer flotte bylandskaper og bymotiver – her finner du alt du trenger av råd, tips, teknikker og inspirasjon.
En by sett ovenfra om kvelden, og mange av bygningene er opplyst under en mørkeblå himmel med rosa striper.

Byer er energiske og magiske steder. Folkene, bygningene, elvene og de ulike gatene gir endeløse fotomuligheter. Så hvorfor ikke ta med kameraet og utforske en by i nærheten? Vi har samlet noen gode tips for å hjelpe deg med å ta bilder du kan være stolt av. Les videre for å finne ut hvordan du forbedrer komposisjonen din og håndterer svinnende lys for å formidle historier om byen din.

1. Utstyr til byfotografering

En person holder et Canon EOS M50-kamera nede ved bakken for å fotografere en by om kvelden.

Hvis du prøver å ta bybilder om kvelden, kan den elektroniske søkeren på et speilløst systemkamera være uvurderlig – det viser deg nøyaktig hvordan bildet ditt er eksponert, og oppdateres etterhvert som du gjør justeringer. Bakskjermen på et speilreflekskamera kan hjelpe deg med å bedømme eksponeringsinnstillinger og gi en lysere visning av motivet.

Et Canon EOS M6 Mark II-kamera på fortau som fotograferer en by om kvelden.

Den «blå timen» like før soloppgang og rett etter solnedgang er et flott tidspunkt for å ta bybilder. Lyskvaliteten har ofte et surrealistisk preg, og gatene er ofte mindre travle. Med de fleste objektiver kan du stille blenderåpningen inn på f/11 til f/16 for å gjøre lyspunkter om til stjerneglimt.

Alle Canon-kameraer kan brukes til byfotografering, men kameraer med utskiftbare objektiver er de mest allsidige. Et lite kamera er også praktisk siden en diskré tilnærming gjør det enklere å ta spontane bilder av bylivet og menneskene som farter rundt. De speilløse kameraene i Canons EOS M-serie, for eksempel EOS M50 Mark II, er spesielt kompakte og diskré.

Mange fotografer foretrekker 35 mm fastrobjektiver ettersom de har en lett og liten profil og et synsfelt som er bredt nok til å få plass til mye i bildet, men som likevel er relativt fritt for tønnefortegning sammenlignet med objektiver med ultravidvinkel. Det bittelille, flate Canon EF-M 22mm f/2 STM-objektivet er helt perfekt med en effektiv brennvidde tilsvarende 35,2 m i fullformat. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM gir et mer standard perspektiv og har en stor blenderåpning som fungerer godt til å isolere motiver mot uskarpe bakgrunner. Et godt eksempel på et allsidig objektiv er Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM fordi det er et vidvinkelobjektiv med innebygde makrofunksjoner. Det handler imidlertid ikke bare om fastobjektiver – det kompakte Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM har også en vidvinkelzoom som gjør det svært allsidig.

Det lette speilreflekskameraet Canon EOS 250D har en vribar skjerm som er ideell når du vil fotografere fra uvanlige og spennende perspektiver. Dette inngår også i de fleste nyere Canon-kameraer, inkludert det sofistikerte, men likevel kompakte Canon EOS 850D, som er bedre egnet for hobbyfotografer. Ideelle byfotograferingsobjektiver for speilreflekskameraer med APS-C-format inkluderer det superslanke, flate Canon EF-S 24mm f/2.8 STM-primærobjektivet og det bittelille Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-zoomobjektivet med ultravidvinkel. Begge er velegnet til å få plass til selv enorme bygninger i bilderammen.

Hvis du skal oppgradere til et fullformats speilreflekskamera som Canon EOS 6D Mark II, er Canon EF 35mm f/2 IS USM et godt valg til håndholdte bylandskapsbilder på kveldstid. Det har firetrinns optisk stabilisering og stor blenderåpning på f/2 som slipper inn lys når det trengs mest. Fullformatkameraet Canon EOS RP og Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM utgjør et solid, men likevel kompakt sett for fotografer som bruker speilløse systemkameraer. Det imponerende ultravidvinkelobjektivet Canon RF 16mm F2.8 STM er et allsidig alternativ til byfotografering fordi det kan ta både vide bylandskaper og nærbilder av arkitektoniske detaljer, takket være det maksimale forstørrelsesnivået på 0,26 x.

2. Urban inspirasjon

Et gatenett om natten med frontlys som lager tydelig definerte lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle for å forvandle nattetrafikken til lysspor, og forvandle vanlige motiver til fortryllende, kreative bilder. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 15-35mm F2.8L USM-objektiv ved 61 sek, f/16 og ISO 400. © Lorenz Holder

Alle byer er historiske og kulturelle smeltedigler med tusenvis av ulike historier. Når du utforsker en by, er det lurt å tenkte å hvilken av byens historier som er mest interessant for deg, og så grave litt dypere. Ikke bruk tid på velkjente severdigheter. Prøv i stedet å finne et unikt fokuspunkt for fortellingen din, slik at de som ser bildene dine, inviteres inn i din fotograferingsverden.

Forflytningen av personer, varer og transport skaper et bankende hjerte i de fleste byer. For å fange opp byens bevegelser kan det være lurt å utforske den til fots til du kommer til et travelt kryss, og så stoppe og ta noen bilder fra et interessant utsiktspunkt.

Mange byer blir forvandlet etter mørkets frembrudd. Hvis du skal ta bybilder om kvelden, bør du ta dem på steder med sterkt lys, for eksempel West End i London eller julemarkedene i Praha. Det kan også være givende å ta bilder av lysspor. Hva med å finne et høyt utsiktspunkt, for eksempel en bro eller en takterrasse, og ta bilde av gaten nedenfor?

Noen av de mest slående bybildene viser kontraster mellom gammelt og nytt, ro og uro eller ulike miljøer innad i byen. Prøv å tolke dette temaet på din egen måte. Du kan for eksempel oppdage noen som mediterer i en travel park i Shanghai, ta bilde av en historisk bygning i London som ser liten ut sammenlignet med en ny skyskraper, eller knipse et øyeblikk fra det travle livet i New Yorks hipsterbydel.

Det er de små detaljene som gir byer sin identitet. Det kan være vanskelig å få øye på disse fascinerende trekkene selv om de er godt synlige, men de kan bli til slående bilder. Tenk på de sirlige, viktorianske gatelyktene i London, Art Nouveau-skiltene på metrostasjonene i Paris eller mønstrene i den særegne mosaikkbrolegningen i Lisboa. Se etter små og unike detaljer neste gang du besøker en by, og tenk på hvordan du kan fotografere dem på interessante måter.

3. De beste kamerainnstillingene

En person med høyhælte støvletter går gjennom en sølepytt om kvelden, og den våte asfalten reflekterer oransje og blått lys.

Prøv å unngå de typiske turistbildene i byen – det lønner seg å være kreativ og se etter uvanlige perspektiver som gjør bildene mer interessante. Prøv å fotografere fra veldig lavt nede eller høyt oppe, slik at du kan fotografere over vegger og andre hindringer, eller over folkemengder. De vribare skjermene på mange Canon-kameraer er perfekte for denne tilnærmingen. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 70 mm, 1/60 sek, f/2,8 og ISO 1000. © Lorenz Holder

Et nærbilde av yttersiden til en bygning, der et dørnummer i metall er opplyst fra vegglampen ovenfor.

Du trenger ikke alltid å se hele sammenhengen. Detaljbilder kan fortelle en annen, men likevel svært effektiv historie. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/664 sek, f/1,4 og ISO 400.

Byer er naturlig travle steder, men på visse tidspunkter er de roligere, for eksempel sent på kvelden eller veldig tidlig om morgenen. Da må du være flink til å fotografere i lite lys. Det betyr lave lukkerhastigheter, høye ISO-innstillinger og teknikker for stabilt kameragrep.

Det første du må huske på når du tar bilder i lite lys, er å deaktivere de helautomatiske innstillingenes blits. Det gjør du ved å bruke innstilling for avslått blits eller innstilling for håndholdt kveldsfotografering. Når kameraet er i innstilling for avslått blits, må det bruke funksjonene sine annerledes for å ta bilder uten blits. Det gjøres ved å øke lysfølsomheten (ISO-hastighet), redusere lukkerhastigheten og åpne blenderåpningen på objektivet.

Du bør også bruke innstyilling for avslått blits når du skal fotografere i museer og på steder der det er forbudt å fotografere med blits, eller der blitsen vil ødelegge stemningen.

Mange Canon-kameraer, for eksempel Canon EOS RP, har en innstilling for håndholdt kveldsfotografering som tar en rask serie av fire bilder, og deretter kombinerer resultatene i ett enkelt bilde som er optimalisert for minimal kameraristing. Siden mange byer har restriksjoner på bruk av stativ, kan innstillingen Håndholdt nattfoto være veien til skarpe bilder i byen om natten.

Et fastobjektiv med stor blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, er alltid lurt å ha med seg fordi det er velegnet for fotografering i svakt lys. Dette diskrete objektivet er lite og lett og gir skarpe bilder. Fastobjektiver har en rekke innstillinger for blenderåpningen som gir fantastisk kontroll over dybdeskarpheten. For å få mest mulig ut av disse objektivene kan du bruke modus for blenderåpningsprioritet (Av) og endre dybdeskarpheten fra grunn til dyp, eller bruke program for lukkerprioritet (Tv) til å kontrollere hvordan bevegelsene fanges inn. En annen fordel med denne typen objektiv er at du må bevege deg for å komme nærmere et motiv i stedet for å zoome, noe som betyr at du ofte finner mer interessante vinkler å fotografere fra.

4. Teknikker for byfotografering

Et svart-hvitt-bilde av himmelen fylt med skyskrapere og høye bygninger.

Modus for svart-hvitt-bilder er en flott metode for å fremheve skygger, lys og tekstur, og fjerner fargerike forstyrrelser. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 11-24mm f/4L USM-objektiv ved 11 mm, 1/500 sek, f/8 og ISO 100.

Et innendørs marked i Tyrkia. Den lave lukkerhastigheten har gjort folkemengden uskarp, noe som fremhever hvor travelt motivet er.

Byfotografering handler like mye om menneskene i byen som bygninger og landemerker. Tatt med et Canon EOS 60D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 90D) med et Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objektiv ved 49 mm, 2,6 sek, f/16 og ISO 100.

For å være klar til å fotografere når som helst må du være oppmerksom på hvordan lyset endrer seg etter hvert som du går gjennom byen. Hvis det blir mørkere, bør du øke ISO-verdien, redusere lukkerhastigheten eller åpne blenderen. Hvis det blir lysere, bør du senke ISO-verdien, øke lukkerhastigheten eller lukke blenderen. På denne måten vil kamerainnstillingene være nesten ideelle hvis du skulle støte på en spektakulær scene som du vil fange.

Bruk svart-hvitt-bildestilen på kameraet for å ta svart-hvitt-bilder i kameraet. Siden svart-hvitt-bilder handler om skygge og lys, vil modusen for svart-hvitt hjelpe deg med å se samspillet mellom kontrastene. LCD-skjermen vil vise bildene i svart-hvitt, men hvis du fotograferer i RAW-format, kan du gjøre bildene om til fargebilder når du etterbehandler dem på en datamaskin.

Hvis du har tid til overs i byen, kan du besøke de samme stedene på forskjellige tidspunkter på dagen for å fange opp endringer i folkemengder og lys. Tre eller fire bilder tatt med jevne mellomrom i løpet av dagen kan gi et inntrykk av hvordan byen endrer seg.

Hvis du fotograferer motiver i bevegelse, for eksempel mennesker som går over en bro eller et torg, er det bedre å holde kameraet i ro, slå av blitsen og velge lengre lukkertid for å fremheve hvordan motivene beveger seg. Når du prøver å ta denne typen bilder, bør du se etter overflater og steder hvor kameraet kan stå eller holdes så stabilt som mulig. Prøv å eksperimentere med program for lukkerprioritet (Tv). Når du har angitt en lukkerhastighet, balanserer kameraet automatisk ISO- og blenderåpningsverdien, slik at du kan utforske kreativiteten din.

Hvis du trenger ytterligere hjelp og veiledning mens du er på farten, er Canon Photo Companion-appen full av tilpasset innhold, utfordringer og inspirasjon som hjelper deg med å fange inn eventyrene dine i byen.

Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • Fotografering av arkitektur

    Tips til arkitekturfotografering

    Kom i gang med arkitekturfotografering ved hjelp av teknikker og innsikt fra en profesjonell.

  • GATEFOTOGRAFERING

    Oppdag abstrakt gatefotografering

    Lag imponerende kunst av det hverdagslige med disse enkle teknikkene for surrealistiske urbane bilder.

  • URBAN FOTOGRAFERING

    Tips til urban bildekomposisjon

    Paula Stopkas veiledning til hvordan du tar fremragende bilder av bygninger og bybilder.

  • GATEFOTOGRAFERING

    Tips til gatefotografering

    Viktige råd om hvordan du tar forbløffende gatebilder med fokus på arkitektur.