Kreative tips for kunstneriske bokeh-effekter

Bokeh er mye mer enn bare uskarpe bakgrunner. TikTok-skaperen Rosie Lugg demonstrerer hvordan du kan leke deg med lys og egne utklipp for å lage unike bilder.
En person plasserer en hånd på den blanke siden av en CD omgitt av stjerneformede bokeh-former.

Bokeh har blitt et moteord i kreative miljøer. Ordet kommer fra det japanske ordet for «uskarpheter» og beskriver kvaliteten på områder i bilder som er ute av fokus. God bokeh er en viktig faktor i teknikken med å isolere fokuspunktet i et motiv ved å gjøre omgivelsene uskarpe, og det er spesielt effektivt i portrettbilder og stillbilder. Du kan finne ut mer i veiledningen vår om bokeh for nybegynnere.

Vakker bokeh er et sentralt element i fotograferingsstilen til Rosie Lugg. I tillegg til å være en dyktig fotograf er Rosie en ivrig TikTok-innholdsskaper. Hun legger ut nyttige instruksjonsvideoer som hjelper fotografer med nye tips og triks, trinn for trinn. Her forklarer hun hvordan du kan bruke bokeh på en kreativ måte og utvikle det fra å være en ren uskarphetseffekt til noe virkelig kunstnerisk.

1. Velg utstyret ditt

Muligheten til å gjøre forgrunns- eller bakgrunnsområder uskarpe i et motiv er avgjørende for bokeh-effekten. Du trenger grunn dybdeskarphet, men det kan være vanskelig å oppnå dette hvis du tar bilder med en smarttelefon. Det er enkelt å få til bokeh ved å bruke et kamera med en stor bildesensor, som i mange speilløse Canon-kameraer, eller ved å bruke objektiver med stor blenderåpning eller til og med teleobjektiver.

Alle Canon-kameraer kan produsere bilder med god bokeh, og Rosie bruker et Canon EOS 200D-kamera (etterfulgt av Canon EOS 250D) til å gjøre nettopp det, men et fullformatskamera, for eksempel Canon EOS RP eller EOS R6, er også gode alternativer. Raske primærobjektiver er ideelle, og det finnes noen utmerkede alternativer, for eksempel Canon EF 50mm F1.8 STM.

EOS R-systemalternativene innbefatter Canon RF 50mm F1.8 STM, som gir et svært naturlig perspektiv. For en bredere visningsvinkel er Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM et godt valg, mens for portrettbilder er Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM perfekt. Den korte telebrennvidden gir en komfortabel opptaksavstand uten å krumme motivet, og den har et flatterende og noe sammenslått perspektiv. Begge disse makroobjektivene har en svært kort fokuseringsavstand, noe som også bidrar til å gi en svært liten dybdeskarphet.

Bokeh-effekten påvirkes også av antall blader i objektivet – det er vanligvis bedre med flere for å få fin, rund bokeh. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har ni blader, mens Canon RF 50mm F1.8 STM har sju.

2. Klipp ut og klistre fast

En hånd som tegner rundt et objektiv som er plassert med forsiden ned på et ark.

Rosie sier: «Malen må passe til forsiden av objektivet, så det er enklest å tegne en linje rundt den og så klippe ut.» © Rosie Lugg

En hånd som holder et Canon EOS 200D-kamera foran en vegg dekket av lyslenker. Et stjerneformet papirutklipp er plassert over objektivet.

Hvis du vil unngå å bruke gaffatape og få et klebrig objektiv etterpå, kan du prøve Rosies brettemetode. «Jeg klippet ut malen min med brettbare kanter og festet et hårbånd rundt for å holde den på plass.» © Rosie Lugg

«Jeg elsker å tilføre litt magi i bildene med egendefinerte bokeh-elementer», fortsetter Rosie. «De er i tillegg enkle å lage. Bare legg et ark eller et kort på et bord, plasser deretter objektivet på arket med forsiden ned, og tegn et omriss rundt. Klipp deretter rundt omrisset, men la det være igjen kanter som du kan brette over enden av objektivet. Du kan bruke disse til å holde malen på plass med en strikk.»

«Jeg har brukt to forskjellige utklipp til dette prosjektet», sier Rosie. «For å ta bilder av de rykende krusene med hjerter (nedenfor) lagde jeg et hjerteformet utklipp, og for selvportrettet bestemte jeg meg for en stjerne.» Hjerteformet bokeh kan gi bryllups- eller valentinesbilder en virkelig romantisk stemning, mens stjernene kan være et morsomt element til bilder av bursdager eller årlige høytidsfeiringer.

«Det krever nok litt prøving og feiling å finne riktig størrelse på utklippet for å få best mulig effekt, avhengig av kameraet og objektivet du bruker, men det er verdt det til slutt», legger Rosie til. «For objektiver med kortere brennvidde, for eksempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, kan du prøve å bruke mindre utklipp.»

3. Lys opp

Flere bokeh-hjerter ser ut til å flyte opp fra et svart og hvitt krus.

For dette atmosfæriske bildet plasserte Rosie et rykende krus foran lyslenker, som skapte hjerteformet bokeh takket være et nøye utformet utklipp plassert over objektivet. Tatt med et Canon EOS 200D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 250D) og et Canon EF-S 35mm f/1.4 II USM-objektiv ved 1/250 sek, f/1.4 og ISO 400. © Rosie Lugg

Et kamera på et stativ plassert foran et krus og en lyslenke.

Rosie brukte én lyskilde til kruset og plasserte kameraet på et stativ i nærheten. Hun valgte en stor blenderåpning, noe som bidrar til å minimere dybdeskarpheten. «Lyslenkene henger ca. tre til fire meter bak kruset. Jo lenger unna du plasserer lysene, jo mer uskarpe vil de bli», sier hun. © Rosie Lugg

«For å lage bokeh-figurer i bildet ditt trenger du litt lys. Hvert lys som er ute av fokus, får formen til utklippet, så lyslenker i bakgrunnen er ideelt. Heng dem på rekke og rad eller samle dem i grupper – det som fungerer best for bildet du ønsker å skape. For å lyse opp hovedobjektet i forgrunnen trenger du ett lys som er sterkere. Ikke bekymre deg hvis du ikke har et fotolys. En bordlampe eller rombelysning fungerer fint, og du kan til og med bruke dagslys som kommer inn gjennom et vindu.»

Rosie liker også å tilføre litt farge. «Et av favorittriksene mine er å bruke en gammel CD til å reflektere hovedlyset, slik at forskjellige farger lyser på motivet. Du kan endre posisjonen og vinkelen på skiven for å tilpasse effekten.»

4. Velg innstillinger

«Bruk objektivets største blenderåpning for å få mest mulig uskarphet i bakgrunnen», forteller Rosie. «Jeg tar vanligvis bilder i manuelt program (M). Først velger du det minste f-tallet og deretter en tilstrekkelig rask lukkerhastighet for å unngå uskarpe bevegelser. Det er best å plassere kameraet på et stativ og bruke en lukkerhastighet på minst 1/125 sekunder for portretter, men lavere lukkerhastigheter er OK for stillbilder uten bevegelse. Forhåndsvis bildet i den elektroniske søkeren (EVF) eller på bakskjermen til et speilløst systemkamera, eller på bakskjermen til et speilreflekskamera i Live View-modus, og øk ISO-innstillingen hvis bildet er for mørkt. Jeg prøver ikke å gå over ISO 400 med Canon EOS 200D, slik at bildene er så detaljerte og støyfrie som mulig, men du kan gå mye høyere med nyere speilløse Canon EOS R-systemkameraer

5. Vær med på bildet

En kvinne med en smarttelefon i hånden lener seg over en stol og ser på et lys i forgrunnen.

Rosie brukte Canon Camera Connect-appen på telefonen til å kontrollere autofokusen til kameraet mens hun tok selvportrett. © Rosie Lugg

Et selvportrett av en kvinne med hodet litt på skakke og stjerneformet bokeh bak henne.

Her er det ferdige selvportrettet, tatt med ett enkelt lys som lyser opp Rosies hode og skuldre, og med stjerneformet bokeh skapt av lyslenkene i bakgrunnen. Tatt med et Canon EOS 200D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 250D) og et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125, f/1.4 og ISO 200. © Rosie Lugg

«Til selvportrett kunne jeg ha brukt den vribare skjermen som finnes på mange Canon-kameraer, men jeg foretrekker å bruke Canon Camera Connect-appen på telefonen», forteller Rosie. «Den gjør alt så enkelt. Du kan forhåndsvise bildet på telefonen i sanntid og trykke på skjermen for å velge punktet for autofokusen. Til portretter er det vanligvis det øyet som er nærmest kameraet. Det er også nyttig å bruke kameraets selvutløser på to sekunder. Det gir deg nok tid til å legge ned telefonen og posere før bildet faktisk tas.»

6. Tid for lek

Et selvportrett av en kvinne med stjerneformet bokeh laget av lyslenker bak henne, med et speilbilde av ansiktet hennes synlig i forgrunnen.

Rosie brukte en gammel CD for dette selvportrettet: «Ikke bare for å legge til farge, men også for å skape en refleksjon som gir bildet et ekstra kreativt element.» Tatt med et Canon EOS 200D-kamera og et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125, f/1.4 og ISO 200. © Rosie Lugg

Et par hender med ringer og med stjerneformet bokeh i bakgrunnen.

Rosie snakker varmt om eksperimentering. «Hender er ofte et interessant og uttrykksfullt forgrunnsmotiv», forklarer hun. «Jeg elsker å leke med forskjellige bevegelser og former.» Tatt med et Canon EOS 200D-kamera og et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125, f/1.4 og ISO 200. © Rosie Lugg

Når du har mestret det grunnleggende, kan du bruke de samme teknikkene til å gjøre portrettene av venner og familie unike. Rosie forteller at det lønner seg å leke litt med oppsettet ditt. «Du kan endre utseendet og stemningen i bilder dramatisk ved å endre posisjonen til motivet og kameraet eller ved å ta bilder fra forskjellige vinkler. Hvis du endrer avstanden mellom objektet i forgrunnen og lyslenkene i bakgrunnen, kan du skape et enda større uttrykk. Jeg elsker å bruke ekstra rekvisitter og belysning i forskjellige farger for å skape stemning. Det er bare å la fantasien løpe løpsk.»

Inspirert av disse kreative teknikkene? Se Rosies tips for å bruke bokeh-former til å skape vakre lyseffekter på TikTok, og prøv å bruke noen morsomme effekter på dine egne bilder. Del resultatene med emneknaggen #FreeYourStory, og tagg @canonemea.


Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Kreative teknikker for sosiale medier

To TikTok-fotografer deler de beste tipsene sine for å ta bilder som virkelig skiller seg ut.

Eventyrportretter

Ti eksperttips fra Rosie Hardy om hvordan man skaper minneverdige, mystiske bilder.

Sett opp ditt eget hjemmestudio

Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.

Hvordan skape fantastisk bokeh

Følg disse tipsene for å gi dine bakgrunner en vakker uskarphet.