HAGEFOTOGRAFERING
Gro kreativiteten din: tre prosjekter du kan prøve i hagen
Tre teknikker for å få kreativiteten din i gang, fra lysmalende tulipaner og stjerner til fotografering av nydelige hagefugler.
FOTOGRAFERING INNENDØRS
Det finnes massevis av kreativ inspirasjon hjemme, og den ligger ofte rett foran nesen på oss. Ta en nærmere titt på stedet du kjenner så godt, og bli overrasket – og inspirert – av hvor mange motiver og scenarioer du kan utforske kreativt med kameraet.
En av de beste måtene å bli kreativ på er å utforske funksjoner på kameraet som du kanskje ikke har brukt før. Canon EOS 90D har for eksempel et intervallometer for intervallopptak og fokusstabling som hjelper deg med å ta de skarpeste bildene dine noensinne. Her er tre innendørsideer som kan inspirere til kreativitet. De passer perfekt for å forbedre ferdighetene dine, lære nye triks med kameraet og til og med oppdage et nytt favorittområde innen fotografering.
Vi ser ofte intervallopptak av solnedganger over et dramatisk urbant landskap, men du kan filme like fengslende intervallopptak hjemme hos deg selv! Nøkkelen til et godt intervallopptak er bare å vise seeren noe fra et nytt perspektiv. Det kan være noe så enkelt som å bake noe og se det heve i ovnen, slik vi har gjort det her ved å lage, steke og spise ferske kjeks.
Et intervallopptak kondenserer tidkrevende oppgaver i løpet av sekunder, noe som gjør det ideelt for filming av matlaging. Planlegg alt du trenger til prosessen, og legg deretter ut alle ingrediensene og redskapene på et flatt underlag, slik at de er klare til bruk.
Med et allsidig objektiv som Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II kan du zoome inn eller ut i henhold til motivet. Nærfokuseringsavstanden på 25 cm betyr at du kan komme helt tett på handlingen. Nedenfor finner du ytterligere tre tips som du kan bruke til å sette sammen en enkel, men engasjerende hjemmevideo med intervalleksponeringer.
Kameraet må stå stille, noe som betyr at du må sette det på et stativ. En høyvinklet visning fanger inn handlingen etter hvert som den utfolder seg, og bruk av objektivet på 18 mm sørger for at alt får plass i bilderammen. Hvis motivet er litt mørkt, bruker du en kontinuerlig lyskilde – selv en bordlampe holder – for å gjøre ting lysere.
Velg Filmopptak hvis kameraet har det. Trykk deretter på MENU, og bla gjennom opptaksmenyene for å finne intervallopptak. Velg Egendefinert for full kontroll, og velg om du vil ta opp i full HD eller 4K. Vi kommer til å dele intervallopptaket på sosiale medier, så full HD er perfekt – og det bruker mindre plass på minnekortet.
I undermenyen for intervall/bilder bestemmer intervallet hvor ofte kameraet tar et bilde. Avhengig av videosystemet, som kan endres i innstillingene, trenger kameraet 24, 25 eller 30 bilder til ett sekund med ferdig videoopptak. Som regel trenger skyer som beveger seg sakte, et intervall på rundt 10 sekunder mellom hvert bilde, og raskere handlinger som matlaging trenger omtrent to sekunders mellomrom.
Delen for antall bilder angir det totale antallet bilder som blir tatt, og den fungerer også som en nyttig kalkulator, som forteller deg hvor lang den ferdige filmen blir. Med et intervall på 2 sekunder og 800 bilder kan vi se at filming i 26 minutter og 38 sekunder produserer et klipp på 32 sekunder hvis du fotograferer med 25 bilder per sekund.
Angi automatisk eksponering til Fast 1. bilde – ellers justerer kameraet eksponeringen for hvert bilde, noe som kan gjøre at lysstyrken går opp og ned. Det er også lurt å sette objektivet i manuell fokus og fokusere på motivets hender eller bordplaten for å sørge for at autofokusen ikke endres under opptaket.
Når du går ut av menyene, blir du bedt om å ta et testbilde for å teste eksponeringen. Hvis du er fornøyd, trykker du på START STOPP og deretter på utløserknappen for å starte opptaket. Kameraet tar et bilde ved alle angitte intervaller. Hvis handlingen blir ferdig tidligere enn forventet, trykker du ganske enkelt på utløserknappen igjen for å stoppe opptaket. Bildene settes automatisk sammen til et intervallopptak.
Med makrofotografering kan vi se på hverdagslige objekter fra et helt nytt perspektiv, og hjemmet ditt er sannsynligvis fullt av morsomme motiver som du kan ta bilder av. Det spiller ingen rolle hva det er – en gaffel, en rasp, fibrene i et teppe – når vi kommer tett på med et makroobjektiv kan vi fremheve mønstre, former og teksturer med kreativ effekt.
Et makroobjektiv, som Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, er ideelt for kreative nærbilder med et 1:1-gjengivelsesforhold som foreviger bilder i naturlig størrelse. Bruk av stativ sørger også for at bildene dine blir stabile, noe som er enda viktigere når du tar bilder på kort avstand, siden alle bevegelser blir forstørret.
Nærbilder med makro kan gjøre at det vanlige ser uvanlig ut, så velg motiver med interessante egenskaper – som frøene i en tomat eller busten til en hårbørste. Den store blenderåpningen til Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet betyr at du kan arbeide med naturlig lys, men ved å legge til ekstern belysning kan du fremheve detaljer og legge til bakgrunnsbelysning på motivet – det er ideelt hvis du tar bilder av noe som er flytende eller gjennomsiktig.
Her er tre viktige innstillinger som du bør bruke for å sikre at nærbildene blir sylskarpe.
Når du fotograferer små objekter, kan det være vanskelig å oppnå nøyaktig fokus. Når du arbeider i Live View, kan du arbeide fra LCD-skjermen og se nøyaktig hva som er i fokus – i tillegg til å vurdere hvordan den endelige eksponeringen kommer til å se ut. Bare trykk på skjermen for å sette fokuspunktet der du vil ha det. Alternativt kan du bytte til manuell fokusering og vri på fokusringen på objektivet for detaljert kontroll. Du kan også forstørre bildet med 5x eller 10x ved å trykke på Forstørr-knappen, for å sikre at selv de fineste detaljene blir sylskarpe.
Eller du kan gjøre dette fjernstyrt ved å koble til Canon Camera Connect-appen. Trykk på berøringsskjermen på smartenheten for å velge et nøyaktig fokusområde. Du kan også bruke appen til å endre kamerainnstillingene uten å måtte ta på kameraet, slik at du får minst mulig kameraristing i bildene.
Manuell fokuspeaking (MF-peaking) er en funksjon som du finner på Canon EOS RP, Canon EOS 90D og mange andre Canon-kameraer, og som hjelper deg med å oppnå svært skarpt fokus. Hvis du har fokuspeaking, vil aktivering av denne funksjonen fremheve de delene av bildet som er i fokus, ved hjelp av et overlegg med sterke farger. Aktiver Live View og trykk på MENU, og bla deretter gjennom opptaksmenyene til du finner innstillingene for MF-peaking.
Slå på MF-peaking og velg en farge og et nivå, så vises overlegget når du fokuserer manuelt. Velg en farge som står i kontrast til motivet ditt, slik at det blir enklere å se hva som er i fokus.
Opptak med stor blenderåpning på f/2.8 skaper en tynn dybdeskarphet, noe som kan isolere bestemte deler av motivet. Hvis du vil ha hele bildet i fokus, må du imidlertid vanligvis redusere blenderåpningen på objektivet – på bekostning av at du mister lys. Med Canon EOS 90Ds funksjon for alternativ fokusering kan du ta en sekvens med bilder og deretter slå dem sammen i Digital Photo Professional for å oppnå større dybdeskarphet, selv ved f/2.8.
Når Live View er aktivert, trykker du på MENU, blar gjennom opptaksmenyene og aktiverer Alternativ fokusering. Velg først det totale antallet bilder – begynn med 30, men øk antallet hvis du tar bilde av noe som er spesielt detaljert. 100 skal vanligvis være nok for makro. Deretter velger du fokusøkning (hvor mye fokus beveger seg mellom bildene) – start med fire, og eksperimenter. Merk at du må bruke autofokus for at dette skal fungere. Trykk på utløserknappen for å starte sekvensen med bilder.
Nyere Canon-kameraer har denne praktiske funksjonen for fokus bracketing. Hvis du har et eldre Canon-kamera, trenger du ikke bekymre deg – du kan fremdeles få et stablet bilde i fokus. Åpne Digital Photo Professional-programvaren så kan du kan stable bildene i ett enkelt bilde med god dybdeskarphet ved hjelp av dybdekomponeringsverktøyet.
Du kan lykkes med portrettfotografering innendørs. Du trenger ikke tilgang til dyrt studiolys eller eksotiske lokasjoner for å ta et vakkert portrett. Alt du trenger, er en villig modell og litt kreativitet. Bare det å finne den riktige posituren og et vindu med godt med naturlig lys kan være forskjellen på et godt og fantastisk portrett.
Portretter kan tas med alle objektiver, enten det er snakk om et allroundobjektiv, et vidvinkelobjektiv eller til og med et fiskeøye-objektiv. Tradisjonelt blir imidlertid portrettbilder tatt med et 135 mm- eller 85 mm-objektiv, som Canon EF 85mm f/1.8 USM. Dette objektivet er perfekt for portrettbilder ettersom det komprimerer perspektivet, og den store blenderåpningen på 1.8 fyller bildet med lys og gir en utrolig separasjon av motivet ved å gjøre selv en rotete bakgrunn uklar. Bruk en blenderåpning på f/1.8, ved ISO 100, med en lukkerhastighet fra ca. 1/125 til 1/160 sek. Husk at 85 mm er tilsvarende 136 mm på et kamera med en APS-C-sensor, som Canon EOS 90D.
Her er tre enkle måter du kan gi innendørsportretter en ekstra dimensjon på.
Bare fordi du tar bilder hjemme, trenger du ikke plassere motivet mot en vegg eller en flat bakgrunn. Hvis du har et vindu eller en balkong som vender ut mot en hage, eller til og med bare åpner døren til verden utenfor, kan du gi bildet dybde og dimensjon. Plasser motivet mot bakgrunnen, så bør motivet fylle bilderammen med beskjæringsfaktoren på 85 mm.
En av utfordringene med innendørsportretter mot et vindu er at bakgrunnen, som lyses opp av dagslyset, er mye lysere enn det rommet du tar bilder i. Én måte du kan balansere lyset og lyse opp motivet på, er å bruke en blits, for eksempel Canon Speedlite 470EX-AI, som automatisk registrerer den optimale vinkelen for å reflektere lyset fra vegger og tak for naturlige resultater.
En enda enklere metode, eller hvis du ikke har blits, er å bruke en reflektor til å reflektere lyset fra utsiden tilbake på motivet. En reflektor kan være noe så enkelt som et stort stykke hvit papp eller aluminumsfolie. Reflektoren gir et mykt og naturlig lys som du kan vinkle og rette på samme måte som når du sikter med en blits.
Canon EOS 90D har både ansikts- og øyeregistrerings-AF for perfekte portretter hver gang, men du kan også bruke funksjonen Bildestiler til å tilpasse bildebehandlingen. Portrett-stilen angir skarphet ett trinn lavere for å gjøre huden flatere og justerer farge og metning for å oppnå naturlige hudtoner, mens Svart/hvitt gir slående portrettbilder i svart/hvitt.
Ikke alle Canon-kameraer har Bildestiler, men mange nyere modeller har det. Hvis du ikke har Bildestiler som et alternativ, kan du ganske enkelt gjøre disse justeringene i Digital Photo Professional.
Skrevet av Jeff Meyer
La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.
Tilbake til alle tips og teknikkerHAGEFOTOGRAFERING
Tre teknikker for å få kreativiteten din i gang, fra lysmalende tulipaner og stjerner til fotografering av nydelige hagefugler.
INTERVALL
Gjør et intervallopptak til et enkeltbilde med denne veiledningen på hvordan du lager et tidsforløp av en rekke med bilder.
MAKROFOTOGRAFERING
Finn ut hvordan du tar slående, fargerike eller abstrakte makrobilder av såpefilm med denne enkle trinnvise veiledningen.