Man trenger ikke alltid et eget studio eller dyre blitser for å ta elegante, proffe studiobilder. Med noen få enkle elementer og en plass til å ta bildene kan alle sette opp et enkelt studio i sitt eget hjem. Her forklarer vi hvordan du gjør akkurat det med et minimum av både sett og utgifter. Vi utforsker også noe av det grunnleggende innen studiofotografering, for eksempel bruk av lysmodifikatorer og innstilling av blitseksponeringen. Med enkle ferdigheter og riktig utstyr kan du ta alle typer flotte bilder, fra avanserte portretter til elegante produktbilder, stillbilder og mye mer.
Slik setter du opp ditt eget hjemmestudio
1. Liste over grunnleggende sett
Et enkelt hjemmestudio satt opp som dette, vil ikke tømme kontoen din, og det kan pakkes vekk for å spare plass. Bortsett fra kameraet trenger du en eller to Speedlite-blitser som du kan plassere og fjernutløse. Et lysstativ er ideelt, men du kan også bruke et ekstra stativ (plaststativet som leveres med de fleste Speedlite-blitsene, kan skrus fast på et stativ) for å holde blitsen. En enkel hvit paraply er et annet rimelig, men effektivt utstyr for å gi flatterende lys. Du må feste paraplyen til stativet, for eksempel ved hjelp av en paraplyholder. Til slutt må du kunne løse ut en ekstern blits ved hjelp av en trådløs utløser. Hvis du har to kompatible Speedlite-blitser, kan du feste den ene til kameraets tilbehørssko og bruke den til å løse ut den andre. På den måten kan du fjernstyre effekten til den eksterne blitsen. Hvis Canon-kameraet har en kompatibel popup-blits, kan du også bruke denne til å løse ut og styre eksterne Canons Speedlite-blitser.
2. Velge et rom
Et rom med en vanlig hvit eller kremfarget vegg er ideelt for et hjemmestudio. Hvis veggene ikke er lyse, kan du henge opp et hvitt laken, eller enda bedre, investere i en popup-bakgrunn som denne. Når du skal velge et rom å ta bilder i, er det lurt med et høyt tak, siden det gjør at du kan heve lyset for ovenfra og ned-belysning på motivets ansikt – noe som gir enda flottere bilder. Vær oppmerksom på at lyset absorberer noe av fargen på alle overflater det reflekterer, så hvis veggene har en sterk farge, kan det farge lyset som faller på motivet.
Ikke lås deg til én type rom. Hvis du har fotogene trapper, kan disse fungere som et flott sted for gruppebilder, mens det å ta bilder av et motiv ovenfra kan gi noen veldig fine og avslappede portrettbilder.
3. Velge et portrettobjektiv
Objektiver med ulik brennvidde kan ha en markert effekt på utseendet til motivet. Et vidvinkelobjektiv kan overdrive ansiktstrekkene til en person ved å forlenge nesen og pannen til det unaturlige – spesielt hvis den brukes til nærbilder. Overdrevne perspektiver kan være nyttig noen ganger, men lengre brennvidde er generelt mer flatterende. Så hvis du bruker et zoomobjektiv, kan du gå lenger vekk og bruke kraftigere zoom. Hvis du planlegger å ta mange portrettbilder, bør du vurdere å bruke et dedikert portrettobjektiv. En brennvidde på 85 mm (eller et 50 mm objektiv på et kamera med beskjæringssensor) anses som det perfekte objektivet for portretter på grunn av måten det fanger et ansikt på den mest flatterende måten.
4. Tilføre mer lys
Speedlite-blitsen gir relativt lite lys, omtrent som en vanlig lyspære. Dermed gir den et hardt lys, noe som resulterer i harde skygger og sterke kontraster. Med portretter vil du spre lyset slik at det faller mer mykt over et ansikt – en modifikator hjelper deg med å oppnå dette. På samme måte som et stort vindu vil en enkel modifikator, for eksempel en paraply eller en softboks, forstørre lyskilden og la den bre seg rundt motivet og fylle ut skyggene.
Du kan enten vinkle paraplyen mot motivet eller vende den bort for å reflektere lyset tilbake mot dem. Med portretter fungerer det ofte best å tilføre lyset ganske nær ansiktet, siden dette forstørrer lyskilden sammenlignet med motivet.
5. Angi eksponering og blitsstyrke
Med blits kan du leke deg med eksponeringen. Du kan angi at blitsen skal overgå lyset i omgivelsene, eller at de to skal utfylle hverandre. Her er en enkel innstilling for blitseksponeringen: Sett blitsen til manuell innstilling (M), og velg en styrke – ¼ styrke er et godt utgangspunkt. Når det gjelder eksponeringsinnstillinger, setter du kameraet i manuell eksponeringsmodus og setter lukkerhastigheten til 1/160 sekunder, eller det som er blitsens maksimale synkroniseringshastighet.
Sett ISO-hastigheten til 100 og blenderåpningen til f/8. Ta et testbilde, og juster deretter blitsen til lyset over ansiktet ser riktig ut. Du kan endre blitsstyrken ved å justere utgangen eller ved å flytte lyset nærmere eller lenger unna motivet.
6. Plassere blitsen
En av de beste tingene med å bruke ekstern blits for portrettbilder, er kontrollen det gir deg. Plasseringen av den vil gi ulike dramatiske effekter.
7. Eksperimentere med avstandene
Hvis du vil ta blitsfotografering til et nytt nivå, kan du bruke en ekstra blits og eksperimentere med avstandene. Prøv med den ene blitsen på bakgrunnen og den andre på motivet. Når den er satt til lav styrke, vil den bakre blitsen skape et diskré spotlys på bakgrunnen. Hvis bakgrunnslyset settes til høy styrke, kan det derimot overeksponere bakgrunnen for å gi et high-key-preg. Du kan selvfølgelig også bruke den andre blitsen til å fremheve noe av motivet. Hvis du for eksempel vinkler den tilbake mot motivet fra bak deg, kan du skape et flott lys langs omrisset av motivet.
8. Bruke filter
Bruk filter på blitsen for å leke med farger. Disse rimelige fargefiltrene kan festes foran blitsen og brukes til å farge lyset som treffer motivet, eller til å lage spennende bakgrunner for studiobildene dine. Når du eksperimenterer med farger, må du tenke på hvordan du kan bruke rekvisitter og antrekk til å komplettere fargevalget, og bruke et fargehjul til å finne de beste kombinasjonene. Her setter en fremtredende blå alpelue ekstra farge på bildet. Du vil garantert finne mange rekvisitter og tilbehør rundt i huset som kan brukes til å gjøre portretter mer interessante og gi dem mer dybde, og du kan også lage dine egne lysmodifikatorer. Vår artikkel om tips til hjemmelaget fotoutstyr viser deg hvordan du lager en softboks og et lyskasterrør ved hjelp av henholdsvis en pappeske og et foliekledd chipsrør. Eller kan du lage din egen reflektor ved hjelp av en pappeske og aluminiumfolie, som kan brukes til å reflektere lyset fra Speedlite-blitsen og løfte skyggene fra motivet.
Skrevet av James Paterson
Relaterte produkter
-
EOS R8
Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine. -
RF 50mm F1.8 STM
Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine. -
Speedlite 470EX-AI
Legg til dynamisk lys med kraft og presisjon på EOS-bildene dine. -
EOS RP
Et lite, lett og intuitivt speilløst fullformatskamera laget for reise- og hverdagsfotografering.