HJEMMEPROSJEKTER
Sett opp ditt eget hjemmestudio
Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.
HJEMMEPROSJEKTER
Hadde det ikke vært flott å kunne sette opp et studio med profesjonell belysning slik som en softboks som gir mykt, diffust lys og en lysflekk med høyt fokusert lyssetting der du ønsker? Og når du tar bilder av naturen, hadde du ikke likt å ha et allsidig stativ som holdt kameraet ditt stødig, uansett underlag? I stedet for å bruke masse penger på slikt utstyr kan du prøv å lage ditt eget!
I denne artikkelen viser vi deg hvordan hverdagslige gjenstander kan brukes til å lage utstyr som kan brukes med Canon-kameraet og utstyret ditt, for å skape kreative effekter, og for å ta fotograferingen til nye høyder.
Du trenger:
Skjær et stykke stiv papp som du setter stramt rundt Speedlite-blitsen din. Den bør være om lag dobbelt så lang som den bøyelige delen av blitsen. Fest den godt med tape. Ta bort Speedlite-blitsen. Skjær langs de fire hjørnene omtrent halvveis i lengden, og bøy så disse så de står skrått ut.
Ta plaststativet fra Speedlite-blitsen din, og fest den med tape til papprøret (fest tapen rundt røret et par ganger, og lag så et hull gjennom tapen, slik at du kan feste plaststativet til det trebente stativet senere). Hekte så på to gummistrikker på to av de skråstilte pappklaffene slik at de kan brukes til å feste Speedlite-blitsen inni papprøret.
Sett enden på røret i midten av den store pappesken, (jo større eske, desto mer diffust blir lyset) og marker rundt den. Skjær rundt tre av sidene på det markerte området, og bøy så den fjerde siden oppover for å lage en klaff. Press Speedlite-røret gjennom hullet fra innsiden (forsikre deg om at du også får med gummistrikkene). Feste de fire skråstilte klaffene på Speedlite-røret til innsiden av esken med tape. Feste den ene klaffen på utsiden av røret med tape.
Dekk innsiden av esken med aluminiumsfolie. Dekk til og fest folien til toppen og bunnen av esken. Lag så to vinklede sidepaneler ved å feste endene til to foliestykker til de to sidene på esken. Fest de nær midten på hver side. Trekk folien så stramt at det oppstår et trekantformet hulrom mellom folien og pappen. Vinklene vil hjelpe til med å styre lyset. Fest bakepapir eller kalkerpapir med tape over forsiden av esken. Den hjemmelagde softboksen er klar til bruk. Skru den fast til et stativ eller et trebent stativ ved hjelp av plaststativet til Speedlite-blitsen. Før Speedlite-blitsen inn i røret, og hekte den fast med gummistrikkene for å holde den på plass.
Plasser softboksen til den ene siden av og litt over motivets ansikt. Du kan utløse Speedlite-blitsen som er inni softboksen, ved å bruke en til Canon Speedlite-blits festet til kameraets tilbehørssko, en trådløs utløser (som Canon ST-E3-RT) eller den innebygde selvutløsende blitsen (på kompatible Canon kameraer). Som et utgangspunkt for eksponeringen kan du sette kameraet til manuell modus med en eksponering på 1/200 sek, ISO på 100 og blenderåpning på f/5.6. Still inn blitsen til manuell styrkejustering på én åttendels styrke, og ta så et testbilde. Om det er for lyst eller mørkt kan du justere styrkenivået på blitsen eller blenderåpningen frem til det ser bra ut.
Du trenger:
Du trenger et rør som er stort nok til å passe over enden på Speedlite-blitsen, for eksempel et chipsrør, eller som i dette tilfellet – et rør brukt til brødpinner. Ideelt sett bør beholderen vare dekket med folie, fordi det bidrar til å speile lyset langs røret. Bruk tapetkniv eller saks til å skjære av bunnen på røret.
Tre røret over Speedlite-blitsen. Om diameteren ikke er helt riktig og røret ikke sitter godt, kan du bruke maskeringstape til å feste det. Fest så Speedlite-blitsen til plaststativet, og skru så dette til et ståstativ eller et trebent stativ.
Vi trenger å fjernutløse blitsen, enten ved å bruke en til Speedlite-blits festet til kameraet, eller ved å bruke en trådløs utløser. På mange Canon-kameraer kan du også kontrollere en kompatibel Speedlite-blits ved bruk av kameraets innebygde blits – ikke bare for å utløse Speedlite-blitsen, men også for å angi styrken. Ta noen testbilder for å forsikre deg om at blitsen utløses.
For å få til en baklyseffekt kan du plassere Speedlite-blitsen bak motivet på den ene siden, vinklet bakover mot motivet og kameraet. Ettersom lysstrålen er ganske smal, er det viktig å få til riktig vinkel. Det kan være til hjelp å bruke modelleringslys-funksjonen på Speedlite-blitsen (trykk på og hold nede testknappen) eller Canon Camera Connect-appen for å fjernutløse testbilder fra en smarttelefon mens du finjusterer plasseringen til blitsen. Ta bilde av motivet mot en ren bakgrunn – et forheng eller laken gjør jobben – og bruk en kontrastfarge for å sikre at motivet kommer frem.
Et godt utgangspunkt for eksponeringen er å angi manuell eksponering på kameraet og angi ISO på 100, lukkerhastighet på 1/200 sek. og blenderåpning på til f/8. Angi så manuell modus på blitsen, og senk styrken til 1/32. Ta et testbilde. Om det er for lyst eller mørkt, kan du enkelt øke eller senke blitsstyrken til det ser bra ut. Plasser motivet på siden for å få et dramatisk profilbilde, og start fotograferingen.
Du trenger:
Fra et gammelt par bukser skjærer du av det ene benet. Du trenger et stykke som er ca. 30 cm langt. Bruk så nål og tråd (eller symaskin) og sy sammen åpningen i den ene enden. Sy sammen den andre enden, men la det være en åpning på noen få centimeter.
Ta en pose med linser eller lignende tørrmat som ris, og hell det inn i åpningen (en trakt er nyttig – du kan lage en med et A4-ark om nødvendig). Fyll til posen er nesten full. Sy så sammen åpningen med nål og tråd, slik at du forsegler maten inni posen. Din hjemmelagde ertepose er klar til bruk.
En ertepose kan være god å ha til å holde lange objektiver stødige. Det er ikke bare det at lange objektiver kan være tunge å holde over lengre tid, men jo lengre brennvidden er, desto smalere er synsvinkelen, slik at den minste bevegelse blir forstørret. En ertepose kan bidra til å forhindre bevegelser når man tar bilder med lang brennvidde. Dersom objektivet ditt har bildestabilisering, som på Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektivet her, er det best å aktivere denne også når du tar håndholdte bilder.
Ved å plassere kameraet nede ved bakken, kan du få et uvanlig perspektiv, men det kan være vanskelig å ta bilder i slike vinkler. Bruk den hjemmelagde erteposen som støtte til objektivet mens du rammer inn bildet. Du kan forme den for å få ønsket vinkel. Et kamera med vribar skjerm som Canon EOS 250D er også nyttig her, da det er vanskelig å komponere et bilde med søkeren i en så liten vinkel. Du kan også bruke Canon Camera Connect-appen til å fjernstyre kameraet fra smarttelefonen din.
Det kan være vanskelig å følge motiver i bevegelse med lange objektiver, spesielt når det gjelder dyreliv i hagen, som bier. Ettersom erteposen din støtter opp kameraet ditt uten å låse det fast, bidrar den til å holde kameraet stødig samtidig som det gir deg frihet til å følge bevegelser. Det er også viktig å angi autofokus for motiver i bevegelse. Sanntidsvisningen for sporing av motiver i bevegelse på Canon EOS 250D gjør det enkelt å fokusere på biene her.
Skrevet av James Paterson
La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.
Tilbake til alle tips og teknikkerHJEMMEPROSJEKTER
Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.
FOTOGRAFERING INNENDØRS
Bli kjent med kameraet ditt, og finn ut hvordan du tar kinematiske portretter, makrobilder og intervallopptak.
PRODUKTFOTOGRAFERING
Finn ut hvordan den prisbelønte småbedriftseieren Sophie Sellu har brukt produktfotografering til sin fordel.