A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

HJEMMEPROSJEKTER

Gjør det selv-tips: Slik lager du ditt eget fotoutstyr

Hadde det ikke vært flott å kunne sette opp et studio med profesjonell belysning slik som en softboks som gir mykt, diffust lys og en lysflekk med høyt fokusert lyssetting der du ønsker? Og når du tar bilder av naturen, hadde du ikke likt å ha et allsidig stativ som holdt kameraet ditt stødig, uansett underlag? I stedet for å bruke masse penger på slikt utstyr kan du prøv å lage ditt eget!
I denne artikkelen viser vi deg hvordan hverdagslige gjenstander kan brukes til å lage utstyr som kan brukes med Canon-kameraet og utstyret ditt, for å skape kreative effekter, og for å ta fotograferingen til nye høyder.

1. Lage din egen softboks

Om du tar portretter, er en softboks noe du må ha! Det gjør lyset diffust, noe som gjør at portrettene ser bedre ut.

Du trenger:

  • Pappeske
  • Stiv papp
  • Blyant
  • Sakser
  • Tape
  • Gummistrikker
  • Folie
  • Bakepapir eller kalkerpapir (gjennomsiktig papir fungerer best)
En softboks er ideell for å gjøre lyskilden mykere og mer flatterende for portretter. Men du trenger ikke å kjøpe en helt ny softboks med en gang. Med en pappeske, litt folie og et stykke bakepapir kan du lage din egen på en halv time. Det er nesten ikke noe skjæring som skal til, og vi bruker et smart triks som utnytter plaststativet til Speedlite-blitsen din. Følg disse instruksjonene, slik at du kan ta plettfrie portretter med den nye softboksen din på et blunk.

Steg 1 – Lag et rektangulært rør

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Brett pappen rundt toppen på Speedlite-blitsen din, og fest godt med tape.
Skjær ned alle fire hjørner og brett så klaffene utover.

Skjær et stykke stiv papp som du setter stramt rundt Speedlite-blitsen din. Den bør være om lag dobbelt så lang som den bøyelige delen av blitsen. Fest den godt med tape. Ta bort Speedlite-blitsen. Skjær langs de fire hjørnene omtrent halvveis i lengden, og bøy så disse så de står skrått ut.

Steg 1 – Feste til et Speedlite-stativ

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Feste plaststativet fra Speedlite-blitsen med tape til utsiden av esken, og lag så et hull gjennom tapen så du kan tre en skrue gjennom. Du trenger dette for å feste softboksen til det trebente stativet.
Hekte to gummistrikker over to av pappklaffene.

Ta plaststativet fra Speedlite-blitsen din, og fest den med tape til papprøret (fest tapen rundt røret et par ganger, og lag så et hull gjennom tapen, slik at du kan feste plaststativet til det trebente stativet senere). Hekte så på to gummistrikker på to av de skråstilte pappklaffene slik at de kan brukes til å feste Speedlite-blitsen inni papprøret.

Steg 3 – Fest røret til esken med tape

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Press Speedlite-blitsen gjennom hullet i pappesken, og feste de fire klaffene med tape.
Feste den ene klaffen på utsiden av esken til røret med tape.

Sett enden på røret i midten av den store pappesken, (jo større eske, desto mer diffust blir lyset) og marker rundt den. Skjær rundt tre av sidene på det markerte området, og bøy så den fjerde siden oppover for å lage en klaff. Press Speedlite-røret gjennom hullet fra innsiden (forsikre deg om at du også får med gummistrikkene). Feste de fire skråstilte klaffene på Speedlite-røret til innsiden av esken med tape. Feste den ene klaffen på utsiden av røret med tape.

Steg 4 – Dekk til esken

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Bruk aluminiumsfolie til å skape et reflekterende dekke i den hjemmelagde softboksen, og et annet kjøkkentilbehør – bakepapir til å dekke fronten på esken.

Dekk innsiden av esken med aluminiumsfolie. Dekk til og fest folien til toppen og bunnen av esken. Lag så to vinklede sidepaneler ved å feste endene til to foliestykker til de to sidene på esken. Fest de nær midten på hver side. Trekk folien så stramt at det oppstår et trekantformet hulrom mellom folien og pappen. Vinklene vil hjelpe til med å styre lyset. Fest bakepapir eller kalkerpapir med tape over forsiden av esken. Den hjemmelagde softboksen er klar til bruk. Skru den fast til et stativ eller et trebent stativ ved hjelp av plaststativet til Speedlite-blitsen. Før Speedlite-blitsen inn i røret, og hekte den fast med gummistrikkene for å holde den på plass.

Steg 5 – Still inn lyset

Det er på tide å prøve ut softboksen din – plasser den til siden av og litt over ansiktet til motivet ditt, utløs så Speedlite-blitsen for å lyse opp bildet.
A portrait of a boy against a black background.
Bruk av en softboks gjør lyset i ansiktet mykere og skaper atmosfære i det endelige bildet.

Plasser softboksen til den ene siden av og litt over motivets ansikt. Du kan utløse Speedlite-blitsen som er inni softboksen, ved å bruke en til Canon Speedlite-blits festet til kameraets tilbehørssko, en trådløs utløser (som Canon ST-E3-RT) eller den innebygde selvutløsende blitsen (på kompatible Canon kameraer). Som et utgangspunkt for eksponeringen kan du sette kameraet til manuell modus med en eksponering på 1/200 sek, ISO på 100 og blenderåpning på f/5.6. Still inn blitsen til manuell styrkejustering på én åttendels styrke, og ta så et testbilde. Om det er for lyst eller mørkt kan du justere styrkenivået på blitsen eller blenderåpningen frem til det ser bra ut.

2. Lage et lyskasterrør

En fokusert lyskaster kan brukes til skape all slags dramatiske effekter i bildene dine.

Du trenger:

  • Chipsrør som er sylindrisk og dekket med folie
  • Tapetkniv eller saks
  • Maskeringstape
Et enkelt chipsrør kan brukes til å kontrollere spredningen av Speedlite-blitsen din. Disse rørene har vanligvis samme diameter som de fleste Speedlite-blitser, så du kan feste røret over blitsen din på få sekunder. På denne måten kan du stramme inn lysspredningen og lage en lyskaster eller lyse opp håret. Ved å i tillegg plassere blitsen bak motivet på den ene siden, kan du legge til et kantlys som skaper et dramatisk uttrykk.

Steg 1 – Skjær røret

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Det metalliske dekket i dette røret vil bidra til å speile lyset fra Speedlite-blitsen mot motivet.

Du trenger et rør som er stort nok til å passe over enden på Speedlite-blitsen, for eksempel et chipsrør, eller som i dette tilfellet – et rør brukt til brødpinner. Ideelt sett bør beholderen vare dekket med folie, fordi det bidrar til å speile lyset langs røret. Bruk tapetkniv eller saks til å skjære av bunnen på røret.

Steg 2 – Tre over Speedlite-blitsen

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Før røret over Speedlite-blitsen. Det bør sitte godt, ellers må du feste det med maskeringstape.
Lyskasterrøret fungerer som en fakkel og lyser opp motivet.

Tre røret over Speedlite-blitsen. Om diameteren ikke er helt riktig og røret ikke sitter godt, kan du bruke maskeringstape til å feste det. Fest så Speedlite-blitsen til plaststativet, og skru så dette til et ståstativ eller et trebent stativ.

Steg 3 – Utløs blitsen

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Pass på at du prøver ut den nye lyskasteren med noen testbilder for å forsikre deg om at den fungerer slik du ønsker.

Vi trenger å fjernutløse blitsen, enten ved å bruke en til Speedlite-blits festet til kameraet, eller ved å bruke en trådløs utløser. På mange Canon-kameraer kan du også kontrollere en kompatibel Speedlite-blits ved bruk av kameraets innebygde blits – ikke bare for å utløse Speedlite-blitsen, men også for å angi styrken. Ta noen testbilder for å forsikre deg om at blitsen utløses.

Steg 4 – Still inn lyset

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Plasser lyskasteren til siden av motivet, og ta noen testbilder. Lysstrålen er ganske smal, så du kan måtte foreta noen justeringer før du finner riktig plassering.
Heng opp en bakgrunn – et forheng eller laken – i en kontrastfarge for å sikre at motivet kommer frem.

For å få til en baklyseffekt kan du plassere Speedlite-blitsen bak motivet på den ene siden, vinklet bakover mot motivet og kameraet. Ettersom lysstrålen er ganske smal, er det viktig å få til riktig vinkel. Det kan være til hjelp å bruke modelleringslys-funksjonen på Speedlite-blitsen (trykk på og hold nede testknappen) eller Canon Camera Connect-appen for å fjernutløse testbilder fra en smarttelefon mens du finjusterer plasseringen til blitsen. Ta bilde av motivet mot en ren bakgrunn – et forheng eller laken gjør jobben – og bruk en kontrastfarge for å sikre at motivet kommer frem.

Steg 5 – Konfigurer eksponeringen

The settings display on the back of a Speedlite.
Ta noen testbilder, og juster innstillingene på kameraet ditt inntil du oppnår ønsket resultat.

Et godt utgangspunkt for eksponeringen er å angi manuell eksponering på kameraet og angi ISO på 100, lukkerhastighet på 1/200 sek. og blenderåpning på til f/8. Angi så manuell modus på blitsen, og senk styrken til 1/32. Ta et testbilde. Om det er for lyst eller mørkt, kan du enkelt øke eller senke blitsstyrken til det ser bra ut. Plasser motivet på siden for å få et dramatisk profilbilde, og start fotograferingen.

3. Lage din egen ertepose

Du kan ikke alltid bruke et trebent stativ når du tar makrobilder, spesielt nede ved bakken, men noe allsidig, som en hjemmelaget ertepose, kan støtte kameraet og hjelpe deg til å få bedre bilder.

Du trenger:

  • Et par gamle bukser
  • Nål og tråd eller symaskin
  • Pose med linser / ris eller lignende tørrmat
En ertepose kan være nyttig på mange ulike måter under fotografering. Du kan legge objektivet på det for å få stødigere opptak, bruke det som pute til kameraet langs bakken, eller sette det på bilvinduet for å lage et slags improvisert fugletårn. Du kan enkelt lage en ertepose ved å bruke et par gamle bukser, nål og tråd (eller enda bedre – en symaskin) og en pose linser eller lignende tørrmat.

Steg 1 – Skjær av et ben

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Klipp av benet på et par gamle bukser med saks – du trenger et stykke på ca. 30 cm.
Sy sammen åpningen i den ene enden med symaskin eller nål og tråd.

Fra et gammelt par bukser skjærer du av det ene benet. Du trenger et stykke som er ca. 30 cm langt. Bruk så nål og tråd (eller symaskin) og sy sammen åpningen i den ene enden. Sy sammen den andre enden, men la det være en åpning på noen få centimeter.

Steg 2 – Hell i tørrmaten

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Fyll erteposen med små tørre belgfrukter eller ris, til posen er nesten full.

Ta en pose med linser eller lignende tørrmat som ris, og hell det inn i åpningen (en trakt er nyttig – du kan lage en med et A4-ark om nødvendig). Fyll til posen er nesten full. Sy så sammen åpningen med nål og tråd, slik at du forsegler maten inni posen. Din hjemmelagde ertepose er klar til bruk.

Steg 3 – Støtt opp objektivet

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Den hjemmelagde erteposen er ideell for å holde lange objektiver stødige, og for å unngå kameraristing.

En ertepose kan være god å ha til å holde lange objektiver stødige. Det er ikke bare det at lange objektiver kan være tunge å holde over lengre tid, men jo lengre brennvidden er, desto smalere er synsvinkelen, slik at den minste bevegelse blir forstørret. En ertepose kan bidra til å forhindre bevegelser når man tar bilder med lang brennvidde. Dersom objektivet ditt har bildestabilisering, som på Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektivet her, er det best å aktivere denne også når du tar håndholdte bilder.

Steg 4 – Bruk den nede ved bakken

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Det kan være vanskelig å komme i posisjon for å ta bilder i lav vinkel, men en ertepose er en ideell formbar pute.

Ved å plassere kameraet nede ved bakken, kan du få et uvanlig perspektiv, men det kan være vanskelig å ta bilder i slike vinkler. Bruk den hjemmelagde erteposen som støtte til objektivet mens du rammer inn bildet. Du kan forme den for å få ønsket vinkel. Et kamera med vribar skjerm som Canon EOS 250D er også nyttig her, da det er vanskelig å komponere et bilde med søkeren i en så liten vinkel. Du kan også bruke Canon Camera Connect-appen til å fjernstyre kameraet fra smarttelefonen din.

Steg 5 – Følg motiver i bevegelse

Med erteposen kan du følge biens bevegelser …
… samtidig som du holder kameraet stødig.

Det kan være vanskelig å følge motiver i bevegelse med lange objektiver, spesielt når det gjelder dyreliv i hagen, som bier. Ettersom erteposen din støtter opp kameraet ditt uten å låse det fast, bidrar den til å holde kameraet stødig samtidig som det gir deg frihet til å følge bevegelser. Det er også viktig å angi autofokus for motiver i bevegelse. Sanntidsvisningen for sporing av motiver i bevegelse på Canon EOS 250D gjør det enkelt å fokusere på biene her.

Skrevet av James Paterson

Relaterte artikler
Set up your own home studio

HJEMMEPROSJEKTER

Sett opp ditt eget hjemmestudio

Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFERING INNENDØRS

Tre ideer til innendørs fotografering som du kan bruke til å være kreativ hjemme

Bli kjent med kameraet ditt, og finn ut hvordan du tar kinematiske portretter, makrobilder og intervallopptak.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

PRODUKTFOTOGRAFERING

Slik forbedrer du produktfotograferingen din

Finn ut hvordan den prisbelønte småbedriftseieren Sophie Sellu har brukt produktfotografering til sin fordel.

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker