Slik lager du en videohistorie

10 tips og triks som hjelper deg med å filme alle opptakene du trenger for å skape dine egne minifilmer.
Et flatlay-bilde av et Canon EOS R50-kamera, en ekstern mikrofon og et stativgrep på en rosa bakgrunn av tre, omgitt av håndverksmaterialer.

Enten du er en eventyrlysten dokumentarskaper, produktvlogger eller kokk i sosiale medier, er det viktig å vite hvordan du lager en videohistorie. Filmskaping handler om å lage en fortelling, enten den er ment for TikTok eller kinolerretet.

Så hvordan lager du en fengslende videohistorie? Først og fremst trenger du utstyr som matcher kreativiteten din. Canons EOS R-systemkameraer er utviklet med tanke på dagens hybridfotografer. Canon EOS R50 er lett og enkelt å betjene, men har oversamplet opptak i 4K i tillegg til en rekke profesjonelle videofunksjoner som hjelper deg med å lage innhold av høy kvalitet, inkludert sakte film med opptil 120 bilder/sek, en vribar berøringsskjerm og intelligent autofokus med Dual Pixel CMOS AF II.

Du må imidlertid ha de riktige ferdighetene og teknikkene for å lage profesjonelle videoer av høy kvalitet. Her er 10 tips for å lage en videohistorie som er engasjerende fra start til slutt.

  1. Planlegging
  2. Finn de riktige omgivelsene
  3. Hold alt stødig
  4. Fokuser på detaljene
  5. Eksperimenter med ulike perspektiver
  6. Tenk nytt om komposisjonen din
  7. Lek deg med hastighet og tid
  8. Ta opp klarere lyd
  9. Bygg opp spenningen
  10. Ha det gøy, men hold fokus

1. Planlegg opptaket

Hender som legger et Canon EOS R50-kamera ned i en svart kameraveske.

Canon EOS R50 er utrolig kompakt med tanke på de ypperlige videofunksjonene. Det er det perfekte kameraet når du skal lage innhold, siden det er lett nok til at du kan ta det med deg overalt.

Planlegging gjør det enklere å få de opptakene du trenger. Skriv notater om hva du vil vise, og hvordan du skal tilnærme deg det, eller sett sammen en enkel dreiebok. På denne måten kan du organisere opptaket i hodet ditt før det skjer.

Det er også lurt å tenke på hvilket preg du vil sette på videoen. Et Canon-kamera som EOS R50, har en rekke kreative fargeprofiler som gir vakker estetikk. Eksperimenter med disse innstillingene før du bestemmer deg for hvilken stemning du vil skape i filmen.

Det er også viktig å klargjøre utstyret før opptak – lad batteriene, rengjør objektivene og formater minnekortene.

Til slutt sjekker du at smarttelefonen eller nettbrettet er koblet til Canon Camera Connect-appen, slik at du kan justere innstillingene eksternt og raskt overføre video fra kameraet.

2. Finn de riktige omgivelsene

En kvinne iført en brun, tykk jakke som står og holder en paraply på en brosteinsgate ved siden av opplyste butikkfasader. Tatt med et Canon EOS R50-kamera.

Eksperimenter med dybdeskarpheten for å isolere motivet eller plassere det i omgivelsene. Mange av Canons RF- og RF-S-objektiver har store maksimale blenderåpninger for å skape myke, uskarpe bakgrunner, men det kan være lurt å inkludere omgivelsene med grunn dybdeskarphet for å skape kontekst. Tatt med et Canon EOS R50-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/40 sek, f/6.3 og ISO 3200.

En kvinne i sideprofil som holder hånden på brillene sine, iført en brun, tykk jakke. Tatt med et Canon EOS R50-kamera.

Du kan stole på at Canons intelligente autofokus med Dual Pixel CMOS AF II sikrer at motivets ansikt alltid er i skarp fokus, takket være ansikts- og øyesporing. Tatt med et Canon EOS R50-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/500 sek, f/4,5 og ISO 800.

Når du filmer ute i felten, kan du skape kontekst med vidvinkelbilder av omgivelsene. Kombiner disse med detaljer og nærbilder av miljøet. Beveg deg rundt på stedet, og unngå å filme fra bare én posisjon. Prøv å spille inn minst 10 sekunder per klipp for oversiktsbilder. Disse kan du klippe slik du ønsker i redigeringsprosessen.

Hvis du filmer andre personer, kan du presentere hovedkarakterene ved å vise detaljer som hvor de er, og hva de gjør. Film ulike klipp med motivene, og utforsk uvanlige komposisjoner og typer belysning.

3. Hold alt stødig

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Det er viktig å støtte kameraet og objektivet for å unngå ujevne opptak og sikre at filmene dine ser profesjonelle ut. Hold kameraet med begge hender, og hold albuene inntil kroppen.

Canon EOS R7 har innebygd bildestabilisering (IBIS) med sensorflytting som kan kompensere for kamerabevegelser i opptil åtte trinn, avhengig av hvilket objektiv du bruker. Dermed får du stødigere videoopptak når du filmer på frihånd. Canon EOS R50 har også innebygd teknologi som minimerer kameraristing når du filmer. Movie Digital IS – som illustrert i videoen ovenfor – sikrer at videoopptakene forblir jevne og skarpe når du filmer på frihånd.

Du bør også vurdere å bruke et objektiv med innebygd stabilisering, for eksempel Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Dette rimelige zoomobjektivet har 4,5-trinns optisk bildestabilisering som holder opptakene skarpe når du filmer på frihånd, samt et allsidig zoomområde for en rekke ulike opptak.

4. Fokuser på detaljene

Du kan vekke interesse ved hjelp av nærbilder av bestemte gjenstander. Med Canon RF- og RF-S-zoomobjektiver kan du zoome inn så mye som mulig for å gjøre motivene større i bildet, samtidig som du isolerer dem fra bakgrunnen på kunstnerisk vis.

Du kan også bruke et makro fastobjektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, slik at du kan fokusere på alle detaljer, selv på korte avstander. Et makroobjektiv med nærfokus er spesielt nyttig for produkt-, mat- og skjønnhetsinnhold, siden seerne gjerne vil se de intrikate detaljene.

EOS R50 har focus breathing-korrigering, som demonstrert i videoen ovenfor. Dette opprettholder synsvinkelen ved fokusendring og sikrer at oppmerksomheten holdes der du ønsker, slik at opptaket får et mer naturlig og profesjonelt preg.

5. Eksperimenter med ulike perspektiver

Et Canon EOS R50-kamera med tilkoblet mikrofon som står på et vertikalt stativ med objektivet vendt ned. En stekepanne vises på kameraets vribare berøringsskjerm.

Den vribare berøringsskjermen på Canon EOS R50 gir deg muligheten til å fotografere og filme fra nesten alle vinkler.

En mann ser på den vribare berøringsskjermen på Canon EOS R50-kameraet han holder for å filme en tallerken med mat.

Med den vribare berøringsskjermen kan du også sjekke komposisjonen og eksponeringen når du filmer på frihånd.

Fang inn motivene fra uvanlige vinkler for å gjøre videoen mer dynamisk. Ikke alle bilder blir like vellykkede, men øvelse gjør mester. Endre synsvinkelen din ved å stå på et høyt sted og filme motivet ovenfra eller legge deg på bakken og filme nedenfra.

En endring av perspektivet bidrar også til historiefortellingen. Du kan for eksempel filme fra en lav vinkel for å vise at personen i bildet har makt over seeren.

Du kan også endre perspektivet ved hjelp av objektiver. Hvis du filmer forbi motivet i forgrunnen, bør du velge et bestemt fokuspunkt for å holde bakgrunnen skarp, samtidig som du skaper filmatisk uskarphet i forgrunnen. Du kan gjøre dette ved å redusere blenderåpningen. Et RF-objektiv med stor maksimal blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, gir en utrolig grunn dybdeskarphet og myk uskarphet som skaper en filmatisk effekt.

6. Tenk nytt om komposisjonen din

Et Canon EOS R10-kamera som er plassert på et stativ mellom buede rekkverk, for å filme en kvinne i det fjerne.

Sterke komposisjonslinjer, som disse buede rekkverkene, fører seernes blikk fra forgrunnen til bakgrunnen. Du kan maksimere effekten ved å plassere kameraet på et lavt sted.

Tenk på plasseringen av elementene innenfor rammen. Generelt sett fungerer velkjente metoder for komposisjon, for eksempel tredjedelsregelen og ledelinjer, helt ypperlig. Sørg imidlertid for å teste ut andre synsvinkler også. Du kan for eksempel bruke symmetri for å skape alternative bilder. Dette kan være så enkelt som å ta et skritt til venstre eller høyre, flytte kameraet høyere eller lavere, sitte på huk eller legge deg ned.

Hvis du finner en komposisjon som fungerer for motivet, kan du finjustere den og gjøre den til din egen for å gi opptaket et unikt preg. Mange filmskapere er anerkjente for komposisjonsstilen sin, så det er verdt å eksperimentere med ulike regler – og hvordan du kan bryte dem – for å formidle stemningen i filmen og din personlige stil.

7. Lek deg med hastighet og tid

Du kan også legge til tempo i videoen ved å hoppe mellom klipp. Film lignende sekvenser fra samme vinkel, og hopp deretter mellom ulike deler fra hver sekvens for å skape overganger fra ett øyeblikk til det neste.

Opptak med høy bildefrekvens er ypperlig når du filmer action. Ved å filme i full HD ved 120 bilder/sekEOS R50 kan du skape effekter i supersakte film, slik at du fanger inn hvert eneste øyeblikk når du spiller av klippet i normal hastighet.

Du kan også prøve å engasjere seerne med en intervallopptakssekvens for å komprimere action i sakte tempo til kortere klipp, eller prøve å lage et haiku i videoform.

8. Ta opp klarere lyd

En kvinne som holder et Canon-kamera med stereomikrofonen DM-E1 koblet til, og filmer en mann med drill.

Lyd er utrolig viktig når du lager en videohistorie, så det kan være lurt å investere i en ekstern mikrofon, for eksempel stereomikrofonen DM-E1 fra Canon.

Lydkvaliteten er like viktig som bildet og gjør videohistorien bedre ved å gi kontekst og skape stemning. De fleste kameraer har en innebygd mikrofon som kan ta opp lyd, men lyden blir bedre med en ekstern mikrofon, for eksempel stereomikrofonen DM-E1 eller DM-E100 fra Canon.

Når du tar opp lyd, er det lurt å kombinere kameraet med et Canon STM-objektiv, for eksempel Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, siden STM-motoren (trinnmotor) gir jevn, stillegående fokusering.

9. Bygg opp spenningen

Det er viktig å inkludere elementer med visuell spenning, spesielt når videoen nærmer seg slutten. Dette kan du gjøre ved å bruke en rekke bilder, ekstreme nærbilder og brede landskapsbilder. Det å bytte fra et nøytralt motiv til sluttscenen er en god måte å avslutte videoen på.

Hold klippene korte for å bygge opp spenningen. Husk at du alltid kan korte ned et langt klipp, så prøv å filme noen ekstra sekunder før og etter innholdet du ønsker.

10. Ha det gøy, men hold fokus

Selv om det er lurt å filme litt mer enn du trenger, er det fort gjort å bli revet med og filme altfor mye. Prøv å holde deg objektiv og ha et mål. Du vil takke deg selv senere når du begynner å redigere og ikke må tråle gjennom en masse unødvendige opptak.

Ha det gøy når du filmer, og husk at av og til går ikke alt etter planen, men det kan du lære mye av. Personligheten din gjenspeiles i historien din, så ha det gøy når du lager den.

Peter Wolinski

Related Products

Relaterte artikler

Gi liv til historiene dine med video

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen og Canon Ambassador Joel Santos deler sine beste tips for å lage videohistorier.

Tips om hvordan du kan lage bedre videoer til sosiale medier

Fire skapere diskuterer hva som utgjør godt innhold, og hvordan du kan skille deg ut på nettet.

Lag innhold med EOS R50

Hev kvaliteten på bildene dine på sosiale medier med Canon EOS R50.

Tips til nattfilming

Åpne opp en helt ny verden av kreativitet med veiledningen vår om nattfilming.