Hvis du er ute etter en avslappende ferie fra hverdagslivet, er vann sannsynligvis ikke langt unna – fra en familiedag ute ved stranden til en tur langs en buktende elv, mange liker de beroligende effektene av vann i naturen. Så uansett om det er en krasjende bølge, den uskarpe tåken til en foss eller refleksjoner i en stillestående innsjø, er det sannsynlig at vannet kommer til å bli med i bildene dine i sommer. Men hvordan tar du vakre bilder av et så variert og bevegelsesfylt motiv? Det finnes mange kreative valg du kan gjøre for å forbedre sommerbildene dine.
Disse fem vannfotograferingsteknikkene vil hjelpe deg med å ta bildene dine til neste nivå, enten du utforsker om sommeren eller finner motiver nærmere hjemmet i kaldere måneder.
GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING
Gled deg over naturen: 5 teknikker for fotografering av vann
1. Slik tar du bilder av refleksjoner i vann
Et stort vann er ideelt for å ta bilde av klare refleksjoner, noe som er en flott måte å gjøre et ellers vanlig landskap mer interessant på. Vær på utkikk etter vann når du er på farten – rennende bekker vil gi deg mer abstrakte refleksjonseffekter, mens overflaten på en dam kan skape en roligere, mer speilaktig refleksjon. Hvis dette er det du er ute etter, kan du finne et skjermet sted eller vente til brisen roer seg før du tar bildet.
Ved å stille inn kameraet til program for blenderprioritet (Av), kan du velge blenderåpning, mens kameraet automatisk justerer lukkerhastigheten for riktig eksponering. Hvis du vil sikre at både forgrunnen og de reflekterte detaljene på avstand forblir skarpe, velger du en liten blenderåpning og bruker dybdeskarphets- (DOF) og hyperfokal avstandskalkulatoren i Photo Companion-appen. Hyperfokal avstandsfokusering hjelper deg med å gjøre mer av bildet skarpt ved å finne det nærmeste punktet du kan fokusere på, og holde bakgrunnen tilstrekkelig skarp.
Som et alternativ til en liten blenderåpning kan du prøve å bruke en veldig stor blenderåpning for å gi forgrunnen eller refleksjonen enn abstrakt effekt.
2. Slik fotograferer du fossefall
Neste gang du er ute og går tur, og du ser en foss som roper ut for å bli tatt med i et bilde, må du sørge for at du får mest mulig ut av det ved å legge til et ND-filter (Neutral Density) i kameraoppsettet. ND-filtre forhindrer at lys kommer inn i kameraet i målte mengder (trinn), noe som gir deg mer kontroll når du velger lukkerhastighet. Et sekstrinns ND-filter er ideelt for fosser – og det er uten tvil det beste filteret for å gjøre vannet uskarpt. Før du begynner å ta bilder, bør du studere fossen og merke deg hvor det skummer ved bunnen, siden dette er området som vil gi vakre, uskarpe striper.
For å få et enkelt oppsett kan du justere kameraet til manuell modus (M) med en liten nok blenderåpning for å sikre dyp dybdeskarphet og ISO 100, og deretter justere lukkerhastigheten til målingen ser riktig ut. Fest deretter ND-filteret og juster lukkerhastigheten i henhold til dette. Hvert lystrinn som blokkeres av ND-filteret, gjør at du kan doble eksponeringstiden. Metoden for å telle klikk kan være nyttig når du vil beregne på nytt, siden det er enten to eller tre klikk på lukkerbryteren per trinn (avhengig av trinnintervaller som er angitt i kameramenyen).
3. Slik jevner du ut havet
En rolig strandtur er en av sommerens største gleder, og noe du vil elske å ta bilder av til albumet ditt. Men selv om havet kan være et av de mest spektakulære naturlige synene, kan vannoverflaten noen ganger se rotete ut når den er frosset i et bilde. Ved å bruke en svært lang eksponering for å gjøre havets bevegelser uskarpe kan du forvandle det skummende vannet til et silkemykt, detaljfritt underlag. Hvis du fotograferer i dagslys, trenger du et kraftig ND-filter som blokkerer ca. 10–16 lystrinn. I skumringen trenger du kanskje en svakere ND eller ingen i det hele tatt – prøv å gå tidlig om morgenen hvis du vil sjekke ut dette, og nyt roen ved å ha stranden nesten for deg selv når du setter opp bildet.
4. Slik fotograferer du bølger som krasjer
Hvis du vil fryse den dramatiske bevegelsen i havet, trenger du en rask lukkerhastighet på ca. 1/500 sek. Alternativt kan en lavere lukkerhastighet bidra til å formidle følelsen av bevegelse ved å gjøre vannspruten og -dråpene om til eksplosive striper av uskarphet. Prøv å stille inn kameraet til Lukkerprioritet (Tv)-program, og senk lukkerhastigheten til ca. 1/20 sek med ISO 100. Med denne lukkerhastigheten er det best å bruke et stativ, men du kan ta håndholdte bilder så lenge du holder deg i ro.
Hvis du har et objektiv med IS, eller et EOS R5 eller R6 med innebygd bildestabilisering, og du bruker et vidvinkelobjektiv, kan du bruke tommelfingerregelen om 1/20 sekunder eksponering til å ta bilder håndholdt med et 20 mm-objektiv.
5. Slik fryser du vanndråper
Dessverre er ikke været alltid på vår side. Hvis det er tilfellet, kan du alltid øve på å ta bilder av vann nærmere hjemmet, og vanndråper kan se utrolige ut når du ser dem på nært hold. Hvis du vil fange en fallende vanndråpe i aksjon, må du bruke en ekstern blits, for eksempel Canon Speedlite EL-100, og ta bilder på et mørkt sted. På denne måten kan du bruke blitsvarigheten (lengden på lysglimtet) til å fryse bevegelsen når dråpen treffer overflaten på vannet under.
Øv på teknikken ved å sette opp en dråpeteller eller sprøyte over et glass vann og plassere en blits for å belyse dråpen bakfra. Still inn kameraet på manuell (M) program ved f/8, ISO 100 og med en lukkerhastighet på ca. to sekunder. Start eksponeringen, slipp vannet, og utløs enten blitsen manuelt når dråpene treffer overflaten, eller bruk en fjernutløser for å utløse blitsen automatisk. Det er en utfordring for kameraferdighetene og lysteknikken, men resultatene kan bli spektakulære.
Skrevet av James Paterson
Relaterte produkter
-
Speilreflekskameraer
EOS 850D
Ta det neste steget når det gjelder kreativ kontroll – ta flotte og detaljrike bilder og imponerende 4K-filmer med et lett og tilkoblet digitalt speilreflekskamera som både inspirerer og belønner deg. -
Objektiver for speilreflekskameraer
EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Et svært allsidig zoomobjektiv med Nano USM-teknologi som kan brukes til actionfotografering i høy hastighet og filming. -
Speilløse kameraer
EOS RP
Et lite, lett og intuitivt speilløst fullformatskamera laget for reise- og hverdagsfotografering. -
RF-objektiver
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS. -
RF-objektiver
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
Relaterte artikler
-
BEVEGELSESBILDER
Ta bevegelsesbilder
Finn ut hvordan du tar bilder av bevegelse og gir bildene en følelse av bevegelse.
-
LANDSKAPSFOTOGRAFERING
Tips til fotografering av kyst og sjø
Lær hvordan du kan ta imponerende sjøbilder med profftipsene våre for bedre fotografering av kyst og sjø.
-
MAKROFOTOGRAFERING
Fotografering av blomster som speiles i vanndråper
Bli kreativ med makrofotografering, og finn ut hvordan du kan ta nydelige bilder av blomster som reflekteres i vanndråper.
-
HØSTFOTOGRAFERING
Fang høstsjarmen
Finn ut hvordan du får mest mulig ut av denne sesongen ved å fange det å skiftende løvet fra under vann