Det å endre kameraets lukkerhastighet er en måte å justere bildets generelle eksponering på. Det kan også brukes kreativt til å styre graden av bevegelsesuskarphet (eller fraværet av det) i bildene.
Her er fem tips som kan hjelpe deg med å forstå lukkerhastighet bedre, og få mer kontroll over actionbildene dine, enten du knipser skolens idrettsdag med et Canon EOS R100 (som har en lukkerhastighet på opptil 1/4000 sek) eller dyreliv med et Canon EOS R7 (som gir en rask lukkerhastighet på opptil 1/16 000 sek).
Slik mestrer du lukkerhastigheten
Hva er lukkerhastighet?
Lukkerhastighet er hvor lang tid kameraets lukker er åpen, og derfor hvor lenge sensoren blir eksponert for lys. Jo lengre den er åpen, jo mer lys treffer sensoren, og jo lysere blir bildet.
Lukkerhastigheten er én side av eksponeringstrekanten – de tre faktorene som avgjør bildets eksponering. De to andre er blenderåpningen og ISO-innstillingen. Blenderåpningen er et mål på hvor bred eller smal objektivåpningen er, noe som også påvirker hvor mye lys som treffer sensoren. ISO-innstillingen styrer sensorens lysfølsomhet. En høyere ISO gir klarere bilder, men kostnaden er som regel mer bildestøy.
En rask lukkerhastighet, for eksempel 1/1000 sek, som betyr at lukkeren holder seg åpen i bare ett millisekund, kan fryse bevegelsen til et motiv som er i rask bevegelse, for eksempel en motorsyklist som kjører fort. Men en rask lukkerhastighet betyr at det kommer mindre lys inn i kameraet, og derfor utvider man vanligvis blenderåpningen eller øker ISO-verdien for å få et godt eksponert bilde. En veldig lav lukkerhastighet, for eksempel på ett sekund, fører til at motorsyklisten som er i bevegelse blir uskarp.
1. Kontroller lukkerhastigheten
De fleste EOS-kameraer har et spesialmotivprogram for sport, som automatisk velger kameraets eksponering og fokusinnstilling for å ta bilder av motiver i bevegelse. Dette gir deg gode resultater, men du kan ta større kontroll når du vil være kreativ, lage en spesiell effekt, eller justere de spesifikke omstendighetene, som når du tar bilde av et motiv i rask bevegelse på avstand med et håndholdt kamera.
Hvis du vil ta direkte kontroll over lukkerhastigheten, setter du kameraet i Shutter Priority (eller Tv, som står for Time Value). Så kan du stille inn lukkerhastigheten ved å rotere kameraets hovedhjul, eller ved å bruke berøringsskjermen som finnes på mange EOS-kameraer, inkludert EOS R50 og EOS R8. Kameraets vil automatisk justere blenderåpningen for å få en standard eksponering. Hvis du vil ha full kontroll, må du bytte til manuell modus (M). Da kan du velge akkurat den kombinasjonen av innstillinger du vil.
Raskeste tilgjengelige lukkerhastighet varierer mellom ulike modeller, og også med hvilken lukkermodus du velger. Der du har noen alternativer – mekanisk lukker eller elektronisk lukker. Den mekaniske lukkeren på et Canon EOS-kamera går vanligvis opp til 1/4000 sek eller 1/8000 sek, mens den elektroniske lukkeren på modeller med det avanserte speilløse EOS R-systemet kan være mye raskere – opptil 1/64 000 sek i EOS R3. Den lengste automatisk angitte lukkerhastigheten er 30 sekunder. Hvis du vil ha lengre eksponeringer, for eksempel for å fotografere fyrverkeri eller eller et lysspor, kan du velge Bulb-program. I dette programmet åpnes lukkeren når du trykker på lukkerknappen, og holder seg åpen helt til du trykker på den igjen.
2. Unngå kameraristing
Det er to ting du må tenke på når du velger lukkerhastighet: om den er kort nok til å unngå uklarhet på grunn av kamerabevegelser når du tar håndholdte bilder – også kalt «kameraristing» – og hvor raskt motivet beveger seg.
Lukkerhastigheten du trenger for å unngå kameraristing, avhenger av flere ting, for eksempel hvor mye vind det er, og om du bruker et objektiv eller kamera med innebygd bildestabilisering. Motivets brennvidde er imidlertid den viktigste faktoren. Desto mer du zoomer inn, jo tydeligere blir ristingen.
En tommelfingerregel for å løse dette problemet er å prøve å bruke en lukkerhastighet som tilsvarer den effektive brennvidden eller raskere. Derfor, med et objektiv på 50 mm, bruker du 1/50 sek eller raskere, og med et 200 mm objektiv bruker du 1/200 sek eller raskere. Deretter må du ta hensyn til motivets hastighet – les videre.
3. Ta bilde av bevegelsene med rask lukkerhastighet
Hvilken lukkerhastighet som kreves for å fryse et motiv i bevegelse, avhenger av motivets avstand fra kameraet, hvilken retning det beveger seg i, og hastigheten. Men du trenger sannsynligvis en raskere lukkerhastighet enn du tror. En lukkerhastighet på 1/250 sek fryser et motiv i sakte bevegelse, for eksempel en person som går, men du må gå så høyt som 1/1000 eller til og med 1/4000 sek for å få skarpe bilder av raskere motiver, for eksempel flyvende fugler og biler i fart. Vær forberedt på å øke ISO-innstillingen for å holde eksponeringen riktig når du bruker raskere lukkerhastigheter, spesielt når du tar bilder av idrett og dyreliv.
Ulempen med å fryse bevegelsene kan være at det ikke lenger ser ut som at motivet er i bevegelse. Bilder av motiver i bevegelse ser ofte mer dynamiske ut hvis motivet er skarpt og bakgrunnen uklar. Hvis du vil oppnå denne effekten, må du sørge for at lukkerhastigheten er lav nok til å gi litt uklarhet, og deretter bevege kameraet med motivet, i samme hastighet. Dette kalles panorering – finn ut mer i den praktiske veiledningen vår om panorering.
4. Lukkerhastighet for video
Når du tar opp video, er en nyttig tommelfingerregel å angi en lukkerhastighet på rundt 1/2R, der R er bildefrekvensen du filmer med. Hvis du for eksempel filmer i 4K 60p på Canon EOS R10, er den ideelle lukkerhastigheten ca. 1/125 sek – litt over det dobbelte av 60 bilder/sek, som kameraet filmer med. Dette hindrer uskarphet som følge av for lav lukkerhastighet, samtidig som du unngår at opptaket blir hakkete, noe det ville blitt med raskere lukkerhastighet.
5. Bruk lave lukkerhastigheter for uklare bevegelser
Du kan bruke en relativt lang eksponering – en lav lukkerhastighet på mer enn ett sekund – for å gjøre et bilde uskarpt med vilje, eller for bare å gjøre de bevegelige elementene uskarpe i en ellers skarp scene. Du kan unngå at dette gir overeksponering ved å bruke en mindre blenderåpningsinnstilling (høyere f-nummer, som f/16 eller f/22), en lavere ISO-innstilling, eller et ND-filter for å begrense hvor mye lys som kommer inn i kameraet. Nå kan du enten bevege kameraet under eksponeringen (som gjør hele bildet uskarpt) eller bruke et stativ for å holde kameraet stille, slik at bare delene som er i bevegelse blir uklare. Prøv den siste teknikken for å gjøre bølger og rennende vann i landskap mykere, eller for å gjøre biler som er i bevegelse eller folkemengder i byer mer uklare.
Hvis du vil ha lengre eksponering enn 30 sekunder, bruker du Bulb-innstillingen. Noen Canon-kameraer har en «B»-innstilling på programhjulet, mens andre må settes i «M» (Manuell) før du kan bla gjennom lukkerhastighetene til «BULB» vises. En selvutløser eller kablet fjernkontroll kan være praktisk for å fjerne risiko for skurring som følge av at du trykker på lukkerknappen. Du kan også vurdere å bruke Canon Camera Connect-appen for å fjernstyre kameraet fra smarttelefonen din.
Hvis du forstår lukkerhastighet og hvordan du styrer den, kan du få mest mulig ut av kameraet og objektivet, slik at du kan ta flotte bilder hver gang.
Skrevet av Marcus Hawkins og Pete Wolinski
Relaterte produkter
-
EOS R7
Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden. -
EOS R8
Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine. -
EOS R10
Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse. -
EOS R50
Få det mest oppsiktsvekkende innholdet med dette speilløse EOS R-systemkameraet – fra skarpe stillbilder til 4K-filmer og direktesendinger. Alt-i-ett-enhet. -
EOS R100
Skap bildeverdige minner av enestående kvalitet med dette intuitive EOS R-kameraet som alltid er klart til bruk. -
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Et standard APS-C-zoomobjektiv for EOS R-serien som er perfekt til bruk i hverdagen. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering. -
RF 50mm F1.8 STM
Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine. -
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Et allsidig, kompakt og lett RF 100–400 mm zoomobjektiv med 5,5-trinns IS som tar bilder av dyreliv og bevegelser.