«Før jeg begynte med makrofotografering, var jeg ærlig talt ikke en stor fan av insekter», sier den franske fotografen Pierre Anquet. «Men nå synes jeg de er veldig vakre hvis du tar deg tid til å se nøye etter.»
«Jeg begynte med å fotografere landskap og portretter, men jeg så en video av den amerikanske makrofotografen Thomas Shahan, og det var det: Jeg ble bare forelsket i makro», sier han.
Utrolige nærbilder kan virke som noe som passer for erfarne fotografer med det dyreste utstyret, men de kan faktisk oppnås med en rekke ulike budsjetter. Du kan eksperimentere med nærbildefokus ved å bruke settobjektivet før du oppgraderer til et eget makroobjektiv.
MAKROFOTOGRAFERING
Oppdag den skjulte verdenen av insekter
1. Ta kreative nærbilder med et settobjektiv
Selv om et ekte makroobjektiv gir utrolig forstørrelse, kan en standard zoom fokusere nært nok til å få flotte bilder av større insekter.
«Til disse bildene fant jeg en knelerart som heter empusa», forklarer Pierre. «Det er omtrent 3-4 cm langt, noe som betyr at jeg kunne fylle hele bildet med Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektivet. Den største utfordringen vil være å komme nær nok insektet til å ta bildet – jeg anbefaler å våkne tidlig, siden de er mindre aktive ved daggry.»
EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM- og EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivene har innebygde makroringlys, som gjør at nybegynnere kan benytte seg av interessante og kreative lyseffekter som tidligere var forbeholdt profesjonelle.
Som en alternativ metode til å bruke autofokus, oppnår Pierre maksimal forstørrelse ved å zoome objektivet til den lengste brennvidden, bytte til manuell fokus og vri fokusringen til den har minimal fokusavstand. Deretter beveger han kameraet forsiktig bakover og forover for å få motivet i skarpt fokus.
Pierre foretrekker å ta bilder uten et stativ, men de kan være nyttige når du skal fotografere makro, siden all kameraristing forsterkes. «De er altfor store og er i veien. 18–55mm-objektivet er perfekt for håndholdt fotografering siden det er svært lite, og bildestabilisatoren er veldig nyttig.»
2. Kom nærmere med et makroobjektiv
Et kompakt, knivskarpt objektiv som Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM er en god introduksjon til makroens verden. Den gir forstørrelse i naturtro størrelse (1 x) når den er satt til minste fokusavstand, noe som betyr at detaljer blir fokusert på kamerasensoren i samme størrelse som de er i virkeligheten.
En ting å huske på når du tar nærbilder, er at dybdeskarpheten er syltynn. Bruk av mindre blenderåpninger, for eksempel f/11 og f/16, vil øke dybdeskarpheten, men også redusere mengden lys. Dette fører til lengre lukkerhastigheter, noe som kan gi uskarpe bilder hvis kameraet eller motivet beveger seg.
For å balansere dette kan du øke ISO-verdien for å få kortere eksponeringstid. «Med EOS 90D kan jeg gå opp til ISO2000 uten noen problemer. Men du må eksponere bildet riktig – hvis du prøver å øke eksponeringen senere i programvaren, får du mye støy.»
Fokusstabling er en populær teknikk som makrofotografer bruker for å øke dybdeskarpheten. Dette innebærer å ta en sekvens med identiske bilder og manuelt flytte fokusposisjonen for hver av dem. Fokusområdene for hvert bilde kan deretter kombineres i programvare for å skape et bilde med mer skarphet.
Canon EOS 90D-kameraet har en innebygd fokusfunksjon som automatisk kan ta bildene du trenger for å lage en fokusstabel i Canon Digital Photo Professional. «Med litt trening er det enkelt», forklarer Pierre. «Jeg velger den kontinuerlig opptaksinnstillingen, stiller inn fokuset manuelt på den nærmeste delen av motivet og flytter deretter kameraet sakte nærmere insektet imens jeg tar flere bilder.»
3. Videre forbi naturtro størrelse med et spesialobjektiv
Nøyaktig fokus er avgjørende når du arbeider med en så stor forstørrelse som 5 x, siden alle feil også blir forstørret. Pierre kontrollerer bildet ved hjelp av den store bakskjermen på Canon EOS 90D-kameraet for å sikre nøyaktighet når han tar bilder av insekter. «Jeg kan zoome inn manuelt og se nøyaktig hvor jeg er fokusert», sier han. «Først vrir jeg ringen på objektivet for å stille inn forstørrelsen, deretter beveger jeg meg nærmere motivet, og når jeg ser på skjermen at det er i fokus, tar jeg bildet.»
Du kan komme i gang med makrofotografering ved å ta bilde av ting hjemme, enten det er et mønster på et teppe eller en plante i en vinduskarm, før du går videre til å ta detaljerte insektbilder.
Skrevet av Marcus Hawkins
Relaterte produkter
-
Speilløse kameraer
EOS R
Et fullformats speilløst kamera som åpner opp for nye kreative muligheter for fotografer og filmskapere. -
Speilløse kameraer
EOS R6
Uansett hva du filmer eller tar bilder av, og hvordan du gjør det, lar EOS R6 deg være kreativ på måter du simpelthen ikke trodde var mulig. -
Makroobjektiv
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
RF 100mm F2.8L MACRO IS USM er et profesjonelt makroobjektiv som passer perfekt for håndholdte bilder i 1,4 x naturlig størrelse og slående portretter, med kvaliteten man kjenner igjen fra L-serien.
Relaterte artikler
-
MAKROFOTOGRAFERING
Fokuser på detaljene med makro
Fire oppfinnsomme tips for å komme i gang med makro ved å bruke vanlige ting til å lage ekstraordinære bilder.
-
MAKROFOTOGRAFERING
Det beste utstyret for å komme i gang med makrofotografering
Velg kameraer, objektiver og tilbehør for å ta detaljerte makrobilder.
-
MAKROFOTOGRAFERING
Tips til makrofotografering
Makrofotografering på en enkel måte – oppdag det beste utstyret, tips og teknikker.
-
MAKROFOTOGRAFERING
Ta utrolige makrobilder av bier
Slik tar du flotte makrobilder av bittesmå insekter som beveger seg raskt.