De syv beste tipsene for fotografering i svakt lys

Finn ut hvordan du får maksimalt utbytte av Canon-kameraet ditt, og hvordan du kan ta imponerende bilder fra skumring til daggry.
Et bilde tatt med et Canon EOS R6 Mark II der en terrengsyklist som sykler i mørket, letter fra bakken, og med fargerike lysspor.

Daggry og skumring er magiske tidspunkter. Festivalene livner til, bybildet forandrer seg og fotografiske anledninger finnes i overflod. Det kan imidlertid være utfordrende å fange inn detaljer i svakt lys – spesielt hvis du bruker kameraet på smarttelefonen din.

I omgivelser med svakt lys kan du bruke de kreative modusene på et speilløst systemkamera eller et avansert kompaktkamera til å ta skarpe, detaljerte bilder som du ellers ikke ville ha klart. Her er noen gode tips til å ta imponerende bilder i svakt lys.

1. Bruk en stor blenderåpning (lavt f-nummer) for å slippe inn mest mulig lys

En byhorisont om natten ­– tatt med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Objektiver med store blenderåpninger slipper inn mer lys til bildesensoren, noe som gjør det mulig å bruke høyere lukkerhastigheter for å fange inn detaljer og fryse handling, uten at du trenger å angi svært høye ISO-nivåer som kan resultere i bildestøy. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 0,3 sek., f/1.8 og ISO 100.

Hvis du har et kamera med manuelle innstillinger, kan du styre blenderåpningen ved hjelp av blenderprioritetsprogram (Av). Innstillingen for blenderåpning forteller kameraet hvor mye lys det skal slippe inn. I svakt lys må du slippe inn mest mulig lys for å få god eksponering og fange inn detaljene i motivet. Dette gjør du ved å bruke en stor blenderåpning (lavt f-nummer). Hvis bildet fortsatt er undereksponert (for mørkt), vil lavere lukkerhastighet også slippe inn mer lys ved å øke eksponeringstiden, men da risikerer du at bildet blir uskarpt. Se delen nedenfor om hvordan du holder bildene skarpe.

Blenderåpningen påvirker imidlertid mer enn bare eksponeringen. En stor blenderåpning gir også grunn dybdeskarphet. Det betyr at med et lavt f-nummer vil bare en liten del av motivet være i skarpt fokus. Dette kan være ideelt hvis du tar portrettbilder før daggry og vil ha en behagelig uskarp bakgrunn: Hvis du vil fange inn de spesielle nyansene i et bylandskap i skumringen, vil en mindre blenderåpning (høyere f-nummer) gi større dybdeskarphet, slik at mer av motivet er i fokus. I slike tilfeller må du prøve å bruke en lavere lukkerhastighet for å få god eksponering.

Noen objektiver har naturligvis en større eller «raskere» blenderåpning enn andre. Utmerkede, kompakte alternativer for speilløse EOS R-systemkameraer omfatter Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og RF 16mm F2.8 STM for vidvinkelbilder av bylandskap om natten og andre motiver med svakt lys. Canon RF 50mm F1.8 STM gir et mer standardisert perspektiv (ligner det menneskelige øyet) og er ideelt for uformelle gatefotografimotiver om natten, mens RF 28-70mm F2.8 IS STM tilbyr allsidighet som standardzoom for ulike situasjoner med svakt lys.

2. Øk ISO-innstillingen for å få bedre lysfølsomhet

En stor vannmasse omgitt av åser og fjell i svakt lys.

Hvis du har brukt en stor blenderåpning, men synes at bildet ikke er lyst nok, kan du prøve å øke ISO-innstillingen på kameraet. Dette gjør sensoren mer følsom for lys og er nyttig når du fotograferer om natten uten blits. Jo høyere ISO-nummer, jo høyere følsomhet. Canons speilløse kameraer og avanserte kompaktkameraer har store sensorer. Dette gir bedre bilder med høye ISO-nummer enn kameraer med små sensorer, for eksempel smarttelefonkameraer.

CMOS-fullformatbrikkene i speilløse Canon-kameraer, for eksempel EOS R8 og EOS R6 Mark II, gjør at disse kameraene kan levere eksepsjonelt høy ISO-kvalitet med lite eller ingen merkbar bildestøy eller korn. Sensorene i Canons APS-C-kameraer – deriblant EOS R7, EOS R10 og EOS R50 – er litt mindre, men gir likevel detaljerte bilder med lite støy selv med svært høye ISO-innstillinger. Dette gjør disse kameraene ideelle for frihåndsfotografering om natten.

3. Hold bildene skarpe

Nattmodus AV

Nattmodus PÅ

Når du fotograferer uten stativ i svakt lys, kan du ende opp med uskarpe resultater. Dette skjer vanligvis hvis du har brukt lang eksponeringstid (lav lukkerhastighet) for å fange mer lys. Her er en annen fordel med å bruke en stor blenderåpning: jo mer lys som kommer inn i objektivet, jo høyere lukkerhastighet kan du bruke. Dette er viktig fordi høye lukkerhastigheter fryser bevegelse. Jo raskere bevegelser du vil fotografere, jo høyere må lukkerhastigheten være for å unngå uskarpe bevegelser. I godt lys kan du vanligvis fotografere nærmest stillestående motiver med en lukkerhastighet på ca. 1/50 sek, gående motiver med en lukkerhastighet på ca. 1/250 sek, og raske bevegelser med en lukkerhastighet på 1/1000 sek eller høyere. I svakt lys trenger du høye lukkerhastigheter.

Nattscene på kameraer som EOS R50 hjelper deg med å ta håndholdte bilder ved svakt lys og om natten, ved å ta flere bilder og sette dem sammen til et klart og skarpt resultat.

Tatt med EOS R6 Mark II uten IBIS aktivert

Tatt med EOS R6 Mark II med IBIS aktivert

I tillegg til motivets bevegelser må du også ta hensyn til kameraristing, og jo lenger brennvidden er, desto vanskeligere er det å unngå kameraristing når du fotograferer uten stativ. En generell tommelfingerregel er å starte med en blenderåpning som motsvarer brennvidden. Det betyr at med et 50 mm objektiv må den være minst 1/50 sek, med et 600 mm objektiv må den være 1/600 sek osv. Hvis du bruker et objektiv med optisk bildestabilisering (IS), kan du bruke lavere lukkerhastigheter og likevel oppnå samme skarphet.

Noen Canon EOS R-systemkameraer – inkludert EOS R7 og EOS R6 Mark II – har et innebygd bildestabiliseringssystem (IBIS) som fungerer sammen med IS-utstyrte objektiver for ultraskarpe, lange eksponeringer når du fotograferer uten stativ. Du kan også bruke omgivelsene til å redusere kamerabevegelser: prøv å lene deg mot en vegg eller sette kameraet på et stabilt underlag. Hvis du har et stativ, bør du bruke det for å få maksimal fleksibilitet.

4. Få mest mulig ut av hvitbalansealternativene

Et bilde av Bath Abbey om kvelden, opplyst av varme lyskastere og med en opplyst gatelykt.

Justering av hvitbalanseinnstillingen er en kreativ metode for å endre det endelige utseendet til bildene radikalt. © Marcus Hawkins

Bath Abbey fotografert om natten, med kjølige farger og en dypblå himmel.

I denne versjonen av samme bilde er hvitbalansen endret, noe som skaper mer naturlige steinfarger og gir himmelen en enda dypere blåtone. © Marcus Hawkins

Innstillingen for automatisk hvitbalanse på Canon-kameraer gir konsekvente og nøyaktige resultater når du fotograferer i dagslys, og gir også gode resultater når du fotograferer i svakt lys. Når du fotograferer i svakt lys, kan du imidlertid oppnå en bestemt stemning i bildene ved å bruke alternative forhåndsinnstillinger for hvitbalanse.

Hvis for eksempel motivet er opplyst av bylys i skumringen, kan hvitbalanseinnstillingen for kunstlys gi kunstig opplyste områder en mer nøytral fargetemperatur, samt fremheve den dype blåfargen på himmelen. Hvis du i stedet vil fremheve varmen i kunstig belysning, kan du prøve å bytte til hvitbalanseinnstillingen for dagslys.

Alle Canon EOS R-systemkameraer kan fotografere i RAW-filformat. Dette alternativet gir deg mulighet til å finjustere hvitbalanseinnstillingen når du etterbehandler bildene dine med din foretrukne RAW-behandlingsprogramvare, inkludert Canons suverene og kostnadsfrie Digital Photo Professional.

5. Lyseffekter

Et bilde med lang eksponering av en delt vei om natten med billykter som gir klart definerte lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle for å forvandle nattetrafikken til lysspor, og forvandle vanlige motiver til fortryllende, kreative bilder. Tatt med et Canon EOS R6 Mark II-kamera og et Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv ved 13,2 sek, f/14 og ISO 100.

Et bilde av nattehimmelen med lang eksponering – opplyst av stjerner bak silhuetter av trær.

Med lang eksponering ble det mulig å fange opp stjernene på himmelen her, som skinner mot den mørke silhuetten av trærne. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 25 sek, f/2.8 og ISO 6400.

Du kan gjøre nattbilder mer dynamiske ved å lage lysspor med alt fra baklysene på biler i fart til neonbelyste tivoliattraksjoner. Hvis du vil fange inn lysbevegelse på bildene, må du bruke lang eksponering, noe som innebærer lukkerhastigheter på et par sekunder eller mer samt at kameraet står på et stativ eller et stabilt underlag. Eksperimenter med eksponeringer med ulik varighet. Bruk kameraets selvutløser eller funksjon for ekstern fotografering, slik at du ikke rister kameraet når du trykker på lukkerknappen. Alle Canon EOS R-systemkameraer er utstyrt med Wi-Fi, slik at du kan endre innstillingene og styre lukkeren fra smarttelefonen ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.

6. Prøv serieopptaksinnstillingen

Et svakt bilde av månen over voldsomme bølger og måker i luften.

Kontinuerlig fotografering eller serieopptaksmodus er perfekt når du skal fotografere motiver som beveger seg, i svakt lys, og gjør for at du alltid kan fange opp det perfekte øyeblikket. Tatt med et Canon EOS R8-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 200 mm, 1/250 sek, f/7.1 og ISO 100. © Mara Leite

En jente som har på seg en T-skjorte og snur seg for å se mot kameraet i et rom med svakt lys.

Selv på steder med svak belysning kan serieopptaksmodus fryse motiver som beveger seg, med skarpe detaljer. Tatt med et Canon EOS R5 Mark II og et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 200 mm, 1/256 sek, f/2 og ISO 3200.

Å ta bilder kontinuerlig (også kjent som serieopptak på noen kameraer) fanger en rask bildesekvens i løpet av bare noen få sekunddeler. Denne funksjonen er nyttig når du fotograferer et motiv i bevegelse eller en handling som er over på brøkdelen av et sekund. Hvis kameraet ditt har denne funksjonen, kan du slå den på og gi den et forsøk – den vil øke sjansene dine til å ta enestående actionbilder i svakt lys.

7. De beste kameraene for fotografering i svakt lys

I et intervallopptak ser det ut til at seks måner beveger seg over himmelen bak Mosterio da Serra do Pilar.

Uansett behov og budsjett finnes det en rekke kameraer som er perfekte for fotografering i svakt lys. Et stativ er også nyttig for å redusere kameraristingen ved lengre eksponering, eller for å gjøre intervallopptakene mer sømløse. Tatt med et Canon EOS R8 med et Canon RF 100-400mm F5.6 IS USM-objektiv ved 1/80 sek, f/6.3 og ISO 6400. © Mara Leite

Canon EOS R6 Mark II

Et perfekt fullformats speilløst systemkamera for fotografering i svakt lys

  • Svært effektiv innebygd bildestabilisering (IBIS)
  • Det ledende autofokussystemet fungerer i nesten totalt mørke
  • Imponerende bildekvalitet ved høye ISO-innstillinger

Canon EOS R8

Et kraftig, budsjettvennlig speilløst kamera med fullformatsensor

  • Fullformats bildebrikke for imponerende kvalitet i svakt lys
  • Avansert autofokus i svakt lys

Canon EOS R50

Et lett, speilløst kamera som er perfekt for nye innholdsskapere

  • Kompakt speilløst kamera med imponerende egenskaper ved lite lys
  • APS-C-sensor med høyt ISO-område – perfekt for ferske fotografer og vloggere

Canon EOS R10

Et allsidig speilløst APS-C-kamera

  • Gir kreativ kontroll med en kompakt design for gatefotografering ved svakt lys
  • Utmerket bildekvalitet med avansert autofokus

Canon PowerShot SX740 HS LITE EDITION

Lite og elegant, men likevel kraftig

  • Med hele 40x optisk zoom og utrolig 4K-videooppløsning
  • Lite, men likevel 20,3 megapikslers CMOS-sensor i høy kvalitet
  • DIGIC 8-bildeprosessor for høyoppløste bilder
  • Mange innstillinger for nattfotografering, inkludert håndholdt nattfoto

Canon PowerShot V10

Kompakt vloggekamera med funksjoner for dårlige lysforhold

  • Laget for vloggere – med et innebygd stativ for stabilitet ved svakt lys
  • Oppnår klare, stabile opptak ved svakt lys



Skrevet av Matthew Richards og John Marshall

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Det beste nybegynnerutstyret for nattbilder

Kameraer og objektiver for ypperlige nattbilder.

Fotografering av nattehimmel

De beste teknikkene for å fotografere stjerner, inkludert intervallopptak og stjernesporbilder.

Fotografering i tilgjengelig lys

Lær hvordan du kan finne og få frem det beste lyset for å forbedre bildene dine.

Hvorfor og hvordan bruke blits

Fem måter å fikse bildene på med blits.