Den unge britiske fotografen Dani Connor ble kjent som profesjonell under Covid-19-pandemien, etter å ha blitt sittende fast i Lappland i Sverige. Dani var frivillig på et naturreservat i provinsen da det ble gjennomført nedstenginger i store deler av verden, og dro nytte av tiden ved å bygge en tett relasjon til det lokale dyrelivet – spesielt en liten gruppe ekorn.
«Jeg så det som en veldig god mulighet til å starte karrieren min», sier hun. «Jeg sa til meg selv at jeg hadde seks måneder på meg, og hvis det ikke gikk veien, kunne jeg dra tilbake til jobben min på Natural History Museum i London.» Etter bare et halvt år med dedikert innsats hadde Dani opparbeidet seg 60 000 følgere på Instagram, YouTube og Twitter, og ble støttet økonomisk av abonnenter på Patreon som hadde blitt investert i arbeidet hennes.
Vi ba Dani om å dele noen av de beste tipsene sine med studentfotografen Jonty Clark, som var interessert i å lære mer om fotografering av dyr i naturen. Vi ga Jonty et Canon EOS R7-kamera, som Dani hadde brukt under en naturfotografering i Spania, og gjorde dem klare i et fototårn der de garantert ville få øye på flygende rovfugler i full fart.
Her er rådene Dani ga den dagen, sammen med et utvalg av hennes og Jontys beste bilder.
Tips til unge naturfotografer: en éndagsfotografering med proffen Dani Connor
Tips 1: Fordyp deg i omgivelsene rundt motivet
Når man tar bilder fra et fototårn, er det mulig å kontrollere miljøet. Mat plasseres på gjenstander foran fototårnet for å lokke fugler innenfor fotograferingsrekkevidden. Aktivitet er nesten garantert, noe som gjorde denne typen sted til det åpenbare valget for en éndagsfotografering.
Dani tilbrakte mye tid i fototårn i begynnelsen av karrieren mens hun bodde i Sverige, og hun ser fortsatt fordelene ved å bruke dem i dag. «Fotografering fra fototårn betyr at du må presse deg selv til å være kreativ og finne ut hvordan bildene dine kan skille seg ut fra bildene alle andre har tatt på samme sted. Det er en flott måte å øve på teknikken din og perfekt for å ta bilder side om side», sier hun.
Hittil har Jonty for det meste vært i studioer, der han har fotografert eksotiske kjæledyr som en del av studentoppgavene på universitetet. Han reflekterer over dagen, og sier: «Jeg lærte mye om atferden til tårnfalken fra Dani, men også ved å bruke noen timer på å observere fuglene fra fototårnet. Ved slutten av fotograferingen kunne jeg forutse når de kom til å stupe ned fra trærne i nærheten, noe som ga meg mer tid til å forberede meg. Alt er godt planlagt før studiofotograferinger, så det var utrolig å oppleve atferden til ville dyr. Barna som kranglet med eldre tårnfalker foran oss, ga oss fantastiske muligheter til å ta spennende bilder.»
Tips 2: Invester i et kamera som kan gjøre alt
Dani er først og fremst fotograf, men hun får oppmerksomheten til potensielle kunder gjennom videoene hun laster opp på YouTube. Når du er ny i bransjen, er det en god idé å lære deg grunnleggende videoferdigheter også, selv om du bare skal promotere deg selv på sosiale medier. Da må du velge riktig utstyr.
«Canon EOS R7-kameraet er et utmerket allround-kamera for nye innholdsskapere», foreslår Dani. «Noe som får kameraet til å skille seg ut, er bildestabilisering i kamerahuset (IBIS), som er nyttig både når du tar bilder av motiver i rask bevegelse, og når du går rundt og lager vlogger av deg selv i naturen.»
Jonty valgte å kombinere Canon EOS R7-kameraet med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv, som har en innebygd optisk bildestabilisator som fungerer sammen med bildestabiliseringen i kamerahuset. «Bildestabilisatoren var merkbart bedre enn på Canon EOS 90D-kameraet», sier Jonty, «og det føltes som at kameraet var forbedret på alle områder. Raskere serieopptak, større ISO-område, automatisk nivå – det var et fantastisk kamera å ta bilder med, og det ville helt klart gitt meg alt jeg trenger på veien til å gjøre dette til en heltidskarriere.»
Les veiledningen vår til de beste objektivene for naturfotografering for å finne ut mer om objektivalternativer for å ta fantastiske bilder av ville dyr og fugler.
Tips 3: Fokuser på motivets øyne
Øyeregistrerings-AF for dyr er en funksjon som Canon EOS R7-kameraet arver fra andre profesjonelle kameraer, som Canon EOS R5 og EOS R6, noe som gjør det lettere å fokusere på motiver i rask bevegelse. «Jeg elsker øyeregistreringsmodusen for dyr på EOS R5-kameraet fordi den ikke bare sporer motivene kontinuerlig mens de beveger seg, men fokuserer også automatisk på øyet, noe som gjør jobben min mye enklere. EOS R7-kameraet har også øyeregistrering for dyr, som virkelig kan være til hjelp for de som ikke har tatt bilder av fugler og dyreliv før», sier Dani.
Canon Photo Companion-appen er et nyttig verktøy for å lære deg kameraets funksjoner, med konkrete øvelser, veiledninger og tips for kameramodellen og ferdighetsnivået ditt. «Jeg tilpasset mine egne knapper på EOS R7-kameraet», sier Jonty, som synes det var enkelt å bli kjent med det nye kameraet. «Jeg konfigurerte eksponeringslåsknappen for å velge dyrefokus, og deretter trykket jeg lukkerknappen halvveis ned for å fokusere på øyet. Nå som jeg har brukt disse funksjonene, virker de helt nødvendige for dyrefotografering fra nå av.»
I tillegg til dette er det fordeler ved å ta bilder med et kamera med en beskjæringssensor (APS-C-kamera), for eksempel Canon EOS R7. «Med APS-C-sensorkameraer kommer du nærmere motivet», sier Dani. «Jeg tok bilder med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv og en Canon Extender EF 1.4X III på Canon EOS R5-kameraet mitt, som ga meg tilsvarende brennvidde på 420 mm, men Jontys 150 mm maksimale rekkevidde ble utvidet til 240 mm, takket være beskjæringsfaktoren på 1,6 x. Dette var nært nok til å gi fantastiske resultater fra fototårnet, og det ville vært flott å bruke mens du går rundt i en by eller en lokal park når du vil komme tett på motivet.»
Tips 4: Gå aldri glipp av en fotomulighet med RAW-serieopptaksmodusen
Dani og Jonty eksperimenterte med RAW-serieopptaksmodusen da de fotograferte tårnfalker fra fototårnet. Med Canon EOS R7-kameraet kan du ta 15 bilder per sekund (bps) ved å bruke den mekaniske lukkeren, eller 30 bilder per sekund ved å bruke den elektroniske lukkeren, som er det samme antallet bilder per sekund som en film. «Det er utrolig raskt, og spesielt bra for fugler som flyr, slik at du kan velge det beste bildet fra en sekvens», sier Dani.
Forhåndsopptak kan også aktiveres i denne modusen, som fanger opp øyeblikkene et halvt sekund før du trykker på utløserknappen, og lagrer bildene som individuelle RAW-filer. «Denne funksjonen er så flott fordi det gjorde at jeg kunne gå tilbake i tid på et vis. Tårnfalkene var uforutsigbare, men denne funksjonen ga meg et mye større tidsrom for å reagere og ta bildet», sier Jonty.
Tips 5: Skap dine egne muligheter
«Mitt beste råd til Jonty og alle som ønsker å lykkes som naturfotograf, er å skape muligheter. Det er et svært mettet marked, men det er fortsatt mulig å skille seg ut», sier Dani. Hun anbefalte Jonty å observere andre profesjonelle fotografer for å se hvordan de arbeider, ved å spørre: «Kan jeg følge deg en dag for å se hva du gjør?» – og å huske hvor viktig det er å vise frem sin personlighet og tilstedeværelse på nettet.
«Folk følger meg ikke på grunn av fotograferingen min eller fordi de vil se dyreliv», fortsetter Dani. «Det forventes at naturfotografer tar gode bilder, men jeg fikk følgere fordi folk ønsket å høre det jeg har å si. Jeg presenterer meg alltid på YouTube-videoer fordi jeg vet at så snart folk ser personlighet, blir de mer interessert i innholdet mitt.»
«Det var så godt å lære mer om markedsføringssiden ved fotografering fra Dani», sier Jonty. «Det er ganske skremmende å se porteføljene til erfarne fotografer som har brukt flere tiår på å perfeksjonere kunsten sin, men det er virkelig inspirerende å se hva Dani har oppnådd på kort tid ved å fokusere på ekorn og utnytte kraften av sosiale medier.»
Jonty tenker på dagen og sier: «Med Danis hjelp, og fordi kameraet hjalp meg med å isolere motiver så enkelt, lærte jeg raskt å tilpasse meg et miljø med raskere tempo.»
Jonty følte seg inspirert mot slutten av dagen, og hadde en rekke imponerende bilder å legge til i porteføljen sin, mens Dani også tok med seg mye fra tiden deres sammen, spesielt å gjøre mest mulig ut av utstyret du har: «Jeg følte at jeg lærte av Jonty i dag også», avslutter hun. «Uansett om jeg observerer eller lærer bort til andre, er det alltid en overføring av informasjon.»
Skrevet av Matthew Bowen