Når varsler for høylys og skygge er aktivert i DPP, er lyse områder som står i fare for å bli klippet, dekket av et rødt lag. Områder som kan være for mørke, og som derfor risikerer å bli klippet, er dekket av et blått lag.
Hvis du er en fotoentusiast, er du sannsynligvis vant til å bruke kameraets innstillinger og alternativer til å finjustere fokus, eksponering og komposisjon for bildene dine. Du ser kanskje regelmessig gjennom bildene på kameraets LCD-skjerm, og tar dem på nytt med litt andre innstillinger for å få dem akkurat slik du ønsker. Når du legger ned så mye arbeid i fotograferingen, vil et bilde rett fra kameraet ofte være nok til å dokumentere opplevelsene dine – men det er mange andre anledninger som fortjener enda mer oppmerksomhet. Bryllup, jubileer, bursdagsfester, skoleavslutninger, barnets første skritt … øyeblikk som bare skjer én gang i livet, er verdt å huske i best mulig lys, og derfor er det viktig at du lærer deg hvordan du redigerer bildene dine. Det gjør det mulig å korrigere mange feil, forbedre komposisjonen, lysstyrken og andre tekniske aspekter, gi bildene dine fra et arrangement et særpreg, og mye mer.
Hvis du vil ha flere muligheter når du redigerer bildene dine, kan du fotografere i RAW-format. Dette går ut på å stille inn kameraet slik at det lagrer bildene som RAW-filer, i stedet for JPEG-filer. En RAW-fil er i hovedsak en digital negativ som inneholder ubehandlede rådata fra kameraets sensor, og som du kan bruke til å lage flere versjoner av bildet. JPEG-filer er allerede behandlet av kameraet og kan enkelt deles rett fra kameraet, men gir deg lite spillerom for redigering og korrigering. En praktisk metode for å få det beste fra begge verdener, er å stille inn kameraet slik at det lagrer både RAW- og JPEG-filer. Dermed får du både et bilde som er enkelt å dele, og en RAW-fil som du kan forbedre og eksperimentere med senere. Vær imidlertid oppmerksom på at du trenger mer plass på minnekortet hvis kameraet skal lagre begge versjonene av alle bilder.
Hvis du vil skape et bilde fra en RAW-fil, må du behandle filen. Du kan gjøre dette på kameraet og gjøre noen justeringer underveis, for eksempel finjustere lysstyrken, korrigere aberrasjon i objektivet, legge til forhåndsinnstilte effekter som gjør bildet mer livlig eller mykt, og mye mer. Det er imidlertid fornuftig å behandle bildet på (den mye større) skjermen på datamaskinen din ved hjelp av spesialprogramvare for RAW-redigering, for eksempel Canons kostnadsfrie Digital Photo Professional (DPP) eller Adobe® Lightroom®. Det er enkelt å utføre og gir deg mulighet til å endre bildestil, endre hvitbalanse, angi støyreduksjon og mye mer. Ingen redigeringer av RAW-filen (enten på kameraet eller datamaskinen) er permanente. Det betyr at originalfilen er uendret, og du kan når som helst endre, finjustere eller fjerne alle justeringer, selv om du lukker filen og åpner den igjen senere.