Kom i gang med fotografering

Det er enklere enn du tror å mestre det grunnleggende innen fotografering – inkludert eksponering, farge og komposisjon. Dette må du vite.
En person som holder opp et Canon EOS R100-kamera for å fotografere to familiemedlemmer sett bakfra.

Å gå fra en smarttelefon til et dedikert kamera er et spennende skritt i en fotografs reise – nemlig å lære om eksponering og komposisjon og oppdage at små justeringer i innstillingene kan ha en enorm innvirkning på de endelige bildene.

I denne veiledningen for nybegynnere samler vi all informasjonen du trenger for å ta bilder som fanger folks oppmerksomhet. Vi utforsker hvorfor Canons brukervennlige økosystem av kameraer, objektiver og apper er ideelt for nybegynnere, og forklarer det grunnleggende ved fotografering, slik at du kan ta kreasjonene dine til neste nivå.

Kameraer og objektiver

En kvinne som står i en handlegate, og holder et Canon EOS R50-kamera opp mot ansiktet der hun ser gjennom søkeren.

Hvis du oppgraderer fra en smarttelefon til et kamera med en stor APS-C-sensor, for eksempel Canon EOS R50, får du tilgang til en verden av nye kreative og tekniske muligheter.

Det finnes to alternativer når det gjelder oppgradering fra en smarttelefon til et dedikert kamera. Kompaktkameraer, for eksempel vloggekameraet Canon PowerShot V10, er lette og bærbare og har et fast objektiv, mens kameraer med utskiftbare objektiver, for eksempel EOS R100, EOS R50 og EOS R10, gir deg muligheten til å utvide objektivutvalget. De fleste kameraer med utskiftbare objektiver leveres med et allsidig objektiv som passer bra for nybegynnere, men det betyr også at du kan legge til nye objektiver i utstyrsveska etter hvert som du begynner å eksperimentere og ferdighetene dine vokser. Det finnes mange objektivalternativer for ulike fotoscenarioer, så finn ut hvilket objektiv som passer best til behovene dine, før du kjøper noe, og pass også på at objektivet er kompatibelt med kameraet ditt, ved å bruke Canons guide for objektivkompatibilitet.

Uansett om du vil ta bilder utendørs en tåkete morgen eller på soverommet, er belysningen nøkkelen til å ta kvalitetsbilder som stemmer med det du har sett for deg. Kameraer med utskiftbare objektiver har større sensorer enn smarttelefoner, og det betyr at de kan fange opp mindre støy og bedre detaljer, spesielt ved lite lys. Canon systemkameraer bruker sensorer i to størrelser: APS-C og fullformat. Fullformatsensorer er større enn APS-C-sensorer, men større er ikke nødvendigvis bedre. Siden APS-C-sensorene er mindre, blir kameraene lettere og mer kompakte, noe som er ideelt for gate- og reisefotografering. Den mindre sensorstørrelsen betyr også at motiver som er langt unna, ser større ut i bildet, og derfor er APS-C-kameraer ideelle til sports- og naturfotografering. En fullformatsensor har et bredere synsfelt, så et fullformatkamera er ideelt for langstrakte landskap, ultrabred arkitektur av interiør og astrofotografi.

Canons kameraer for nybegynnere har kraftige funksjoner, men de leveres også med nybegynnervennlige verktøy som hjelper deg med å finne de beste innstillingene i mange ulike scenarioer. Canons populære grensesnitt med veiledede innstillinger kommer med forklaringer på skjermen som hjelper deg med raskt å forstå det grunnleggende. Ikoner og bilder hjelper deg med å forstå hva en funksjon gjør, og du kan enkelt navigere rundt i grensesnittet ved hjelp av en berøringsskjerm eller knapper. Det grunnleggende Canon EOS R100 har en hvit meny med innstillingsveiledning og funksjonsveiledning som viser nyttig informasjon om modusen eller funksjonen som velges.

Gå til Canons produktstøtteside, og søk etter kameramodellen din for å laste ned håndbøker og brukerveiledninger.

Eksponering og kameramoduser

En grafikk som illustrerer eksponeringstrekanten – der de tre sidene er lukkerhastighet, blenderåpning og ISO.

Prinsippet i eksponeringstrekanten er at hvis du justerer én av de tre grunnleggende eksponeringsinnstillingene – ISO (A), lukkerhastighet (B) og blenderåpning (C) – må du justere de andre for å kompensere og beholde en jevn eksponering.

Et nærbilde av programhjulet på et Canon EOS-kamera.

Med kameraets programhjul kan du velge mellom ulike fotoprogrammer. Programmene A+ (Scene Intelligent Auto) eller SCN (Scene) er en enkel måte å komme i gang på.

Når du tar bilder, er det tre viktige faktorer som påvirker hvordan bildet ser ut: størrelsen på åpningen i objektivet (blenderåpning), hvor lenge lukkeren er åpen (lukkerhastighet), og hvor følsom sensoren er for lys (ISO). Disse utgjør de tre sidene av det som kalles eksponeringstrekanten. Med mindre du vil gjøre et bilde lysere eller mørkere med vilje, må disse tre sidene balanseres. Hvis du endrer én faktor, må du justere de andre for å kompensere.

Med et nytt kamera er det lurt å først gjøre deg kjent med programhjulet, som du finner på topplaten. Her kan du velge hvordan du vil styre eksponeringen.

A+ (Scene Intelligent Auto) er en helautomatisk modus som analyserer scenen og velger de optimale innstillingene. SCN (Scene)-modus velger automatisk eksponeringsinnstillinger som passer til et bestemt motiv eller en bestemt scene, slik at det blir enkelt å fotografere sport, mennesker, fyrverkeri, nærbilder og mer når du fortsatt lærer hvordan alt passer sammen.

P (Program)-modus er også perfekt for nybegynnere, ettersom kameraet angir blenderåpning og lukkerhastighet, men lar andre innstillinger være opp til deg. De halvautomatiske modusene Tv (lukkerprioritet) og Av (blenderprioritet) gir deg mer kreativ kontroll. Som navnene antyder, velger du lukkerhastigheten med lukkerprioritet, mens kameraet automatisk justerer resten, noe som er nyttig for sport og dyreliv. Med blenderprioritet velger du blenderåpning, og derfor er det ideelt til portretter og landskapsbilder. M-program (manuell) gir deg full kontroll over kamerainnstillingene, som er noe du kan prøve ut når du har fått en bedre forståelse av eksponeringstrekanten.

Innstillinger og teknikker

Et skjermbilde fra et Canon-kamera som viser et bilde av påskeliljer omgitt av innstillingsinformasjon og et histogram.

Når du har tatt et bilde, viser avspillingsmodusen på et Canon-kamera innstillingene, dato- og klokkeslettinformasjonen og et histogram av spredningen av toner mellom skygger, mellomtoner og høylys.

Det er lett å tilpasse eksponeringsinnstillingene til ulike scenarioer, men det er viktig å tenke på hva du ønsker å oppnå. Ved natur- og portrettfotografering er en vanlig teknikk å bruke en stor blenderåpning (et lavt f-tall, for eksempel f/1.8) for å lage en grunn dybdeskarphet, gjøre bakgrunnen uskarp og lage bokeh (områder som er ute av fokus).

Ved sports- og action-fotografering vil det å angi en rask lukkerhastighet fryse handlingen, mens panorering med lav lukkerhastighet kan brukes til å gjøre motiver uskarpe og tilføre dramatikk. Når det gjelder ISO, kan høyere følsomhet være ideelt til fotografering av nattehimmelen – mens lav ISO kan velges for å holde støynivået nede ved et landskap i soloppgang.

Hvitbalansen (WB) er en annen innstilling som du kan finjustere i bildene. Den bestemmer fargetemperaturen – hvor varmt eller kaldt omgivelseslyset oppleves. Innstillingen for automatisk hvitbalanse i Canon EOS R-systemkameraene gjør vanligvis en fantastisk jobb med å fange opp fargene riktig.

Du kan også velge mellom manuell fokus (MF) og autofokus (AF). Canons AF-systemer er så enkle å bruke at de færreste fotografer bytter til MF. Men manuell fokus kan være nyttig hvis du begynner å eksperimentere med fokuspeaking – et visuelt hjelpemiddel som legger et farget høylys på kanter som er i fokus – ved makrofotografering eller nattfotografering.

Hvis du tar bilder i RAW-format, trenger du ikke å bekymre deg for at alt skal bli perfekt i kameraet, for du kan redigere det senere. Dette krever dedikert programvare, for eksempel Canons gratis Digital Photo Professional, så det er noe å jobbe mot etter hvert som ferdighetene dine utvikler seg.

Apper, programvare og skrivere

To hender holder en smarttelefon med Canon Camera Connect-appen åpen. Ved siden av kameraet på en mosegrodd stein er et Canon EOS-kamera med berøringsskjermen foldet ut.

Noen ganger vil du sende bilder til venner eller laste dem opp på sosiale medier umiddelbart. Det er enkelt å koble Canon-kameraet til en Apple-enhet (iOS) eller en Android-enhet (Google Play) ved hjelp av Canon Camera Connect-appen for deling og fjernstyrt fotografering.

En mann sitter ved et skrivebord foran en smarttelefon og en bærbar datamaskin, som begge viser image.canon-appen. Et Canon-kamera og et SELPHY Square QX10 er også på skrivebordet.

image.canon-appen er en skybasert tjeneste for Canon-kameraer, som brukes av både profesjonelle og nybegynnere for å få en enklere arbeidsflyt. Last opp bilder og videoer i full størrelse over Wi-Fi, og få tilgang til dem hvor som helst fra appen eller en nettleser.

Canon EOS R-systemkameraer har også gode tilkoblingsmuligheter med Bluetooth, innebygd Wi-Fi og Canons apputvalg. Du kan sende bilder og videoklipp rett til en smarttelefon eller et nettbrett med Canon Camera Connect-appen, i tillegg til fjernstyring av fotografering og geotagging av bilder for at du skal huske nøyaktig hvor de ble tatt. image.canon-appen er laget for å overføre bilder og videoer fra kameraet til de nettskybaserte lagringstjenestene du liker best, til en datamaskin eller til Adobe Photoshop Lightroom.

Canon-økosystemet inkluderer også de beste fotoskriverne til å lage vakre fysiske utskrifter hjemme eller på farten, et utvalg av papirtyper for bilder og kreative prosjekter, i tillegg til programvare som hjelper deg med å blåse liv i bildene dine.

Så hvorfor ikke prøve å ta et selvportrett der du bruker Canon Camera Connect-appen til å fjernstyre fotograferingen? Oppdag hvordan autofokus fungerer, og eksperimenter med ulike blenderåpninger for å se hvordan det påvirker bakgrunnen. Ta bilde av barnet ditt eller kjæledyret ditt som løper rundt i hagen, og lek deg med bevegelsesbilder. Modusen for sportsscener er et bra utgangspunkt for å ta bilder av raske bevegelser – bytt til Tv-modus for å få bevegelsesuskarphet, eller prøv å panorere for å få uskarpe bakgrunner. Test de nye ferdighetene dine med nattfotografering i nattmodus eller P-modus, og juster ISO-innstillingen for å se hvilken forskjell det utgjør. Når du har forstått det grunnleggende, er de kreative mulighetene uendelige.

Lauren Scott & Andrea Ball
  1. Adobe, Lightroom og Photoshop er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

APS-C versus fullformat

Hva er forskjellen på APS-C- og fullformatskameraer, og hva bør du velge?

Slik kontrollerer du eksponering

Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.

Hvorfor og hvordan bruke blits

Fem måter å fikse bildene på med blits.

Slik velger du et objektiv

Alt du trenger å vite om objektiver – fra objektivtyper til funksjonene du bør se etter.