Bra portrettfotografering krever en kombinasjon av ferdigheter. Det er mange ting å tenke på. Du må for eksempel passe på at lyset er riktig, komme nærme nok og være rask nok med kameraet, i tillegg til at du bør velge den beste teknologien for oppgaven. Uansett om du velger et fullformats speilløst kamera som Canon EOS R8, som gir kompromissløs ytelse for hastighet og kvalitet, eller et speilløst APS-C-kamera som EOS R50 for å få mindre størrelse og lavere vekt, har hver av disse fordelen av at de kan ta portrettbilder.
Uansett hvilken type kamera du har, håper vi at disse tipsene vil hjelpe deg med å ta bedre bilder av andre, enten det er venner, familie, noen du møter på gaten, moteportretter eller kjæledyr.
PORTRETTFOTOGRAFERING
De beste tipsene for å ta flotte portretter
Velg det rette objektivet slik at motivet skiller seg ut
Når du fotograferer med et Canon EOS-kamera som bruker utskiftbare objektiver, enten det er et APS-C-kamera som Canon EOS R50, EOS R10 eller EOS R100, eller det er en fullformatmodell som Canon EOS R8 eller EOS RP, vil det å velge et objektiv med rask maksimal blenderåpning, for eksempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM eller RF 50mm F1.8 STM, hjelpe deg med å skille motivet fra bakgrunnen. Du får maksimalt ut av store blenderåpninger ved å bruke blenderprioritetsprogram (Av) eller manuelt program (M), og du kan også prøve å bruke Auto ISO slik at du beholder den rette eksponeringen.
Primærobjektiver med en brennvidde på 50 til 100 mm er ideelle til portrettfotografering takket være lav forvrengning, noe som gir vakre portretter. Hvis du bruker et standardobjektiv eller et fastobjektiv med vidvinkel, for eksempel Canon RF 28mm F2.8 STM eller RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, i stedet for et zoomobjektiv, må du komme nærmere motivene dine. Da kan det lønne seg med et mindre objektiv som ikke er like forstyrrende.
Du kan også bruke zoomobjektiver, for eksempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, og objektiver som Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, som er utrolig allsidige fordi de gir deg muligheten til å forme portrettene ved hjelp av ulike brennvidder, alt med ett objektiv. Når du kan det grunnleggende om fastobjektiver, kan et objektiv med stort zoomområde, som Canon RF 24-105 F4L IS USM med intern bildestabilisering, være perfekt for håndholdt fotografering, slik at du kan bevege deg rundt motivet og endre brennvidden for å oppnå ulike effekter. Telefotobrennvidden sørger for flatterende portretter, og den maksimale lengden på 105 mm er perfekt for portrettbilder på nært hold.
En telezoom som Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM eller RF 70-200mm F4L IS USM er perfekt for uformelle portretter med en flatterende portrettbrennvidde på 85 mm, og så kan man zoome inn for å ta kreative bilder av øyne eller andre detaljer.
Hvis du trenger hjelp med å velge objektiv, kan du bruke Canons praktiske objektivvelger, som tilpasser anbefalingene basert på kameraet ditt, sjangeren du vil ta bilder av, og hvilke funksjoner du liker best.
Omfavn utfordrende lysforhold
Det kan være vrient å ta portrettbilder når det er mørkt, ettersom du sannsynligvis trenger en blits for å få tilstrekkelig med lys. Omgivelseslyset rundt motivet kan imidlertid ofte gi en spesiell stemning og være noe du ønsker å beholde i portrettet. Canons fullformats speilløse systemkameraer, for eksempel Canon EOS R6 Mark II, som har et Dual Pixel CMOS AF II-fokussystem, kan automatisk fokusere ned til EV -6,5, som gjør at du ofte kan ta bilder uten blits selv under dårlige lysforhold.
Hvis du skal bruke blits, vil det å bruke modusen Nattportrett, som finnes på de fleste Canon EOS R100, EOS R8 og EOS RP, forenkle prosessen, ettersom det endrer hvordan kameraet tenker. Det bruker enten den innebygde blitsen eller registrerer Speedlite-blitsen på tilbehørsskoen for å belyse hovedmotivet og gi omgivelseslyset nok tid til å bli virkningsfullt på bildet. Dette gjør den ved å bruke en lavere lukkerhastighet og automatisk justere innstillingene for blitstid. Plasser motivet slik at personen blir belyst av blitsen og ikke av omgivelseslyset, og du får det beste resultatet ved å bruke et stativ som bidrar til å redusere kameraristing.
Lyssterke forhold kan resultere i at kontrasten blir for stor på bildene. Når motivet blir belyst bakfra av sterkt sollys, kan det hjelpe å bruke en blits. Du bør da enten feste en Speedlite, for eksempel Canon Speedlite EL-100, til tilbehørsskoen på kameraet eller angi at kameraets innebygde blits skal utløses hver gang du tar et bilde. Kameraet jobber med å finne den rette balansen mellom blitslys og naturlig lys, og bildet blir mye flottere når det rette lyset oppnås både for motivet og bakgrunnen.
Når du tar utendørsportretter eller miljøportretter, kan du oppleve sterkt eller vanskelig lys. Avanserte primærobjektiver, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, gir en høyere grad av optisk kvalitet, ytelse og fleksibilitet for å håndtere forhold med lite lys. Bredere blenderåpning gir mer lys til kameraets sensor, slik at du kan ta bilder under dårlige lysforhold uten at det går ut over bildekvaliteten, noe som er ideelt når du tar et miljøportrett i for eksempel en dårlig opplyst fabrikk eller i et kunstnerstudio. Bredere blenderåpning gir også grunnere dybdeskarphet, noe som bidrar til å skape en jevnt uskarp bakgrunn og elementer av bokeh som gjør at motivet skiller seg ut i et uryddig miljø.
Mange objektiver med RF-fatning har også mer avansert intern optikk og utvendige belegg som bidrar til å redusere avvik og gjenskinn, slik at du får skarpe, klare portretter utendørs og fanger opp alle detaljene i motivet i sine omgivelser.
Og til slutt, når du bruker automatiske eller halvautomatiske fotomoduser som blenderprioritet (Av), eller når du bruker Auto ISO, kan du raskt justere for skiftende eller utfordrende lys ved hjelp av eksponeringskompensasjon. Det høres kanskje komplisert ut, men det er bare en måte å gjøre bildene dine lysere eller mørkere på. Dette er spesielt nyttig når du skal ta bilde av lyse hudtoner uten at den eller de du tar bilde av ser bleke ut, eller når du skal ta bilde av mørkere hudtoner som du vil skal se naturlige ut. Nesten alle Canon-kameraer har en innstilling for eksponeringskompensasjon. Se etter innstillingen i bruksanvisningen.
Øv deg på å ta uformelle bilder
Mange Canon-kameraer, som Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 eller EOS R8, kan fjernstyres med en smarttelefon over wifi ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.
På enkelte modeller inkluderer denne fjernstyringen en sanntidsvisning av hva kameraet ser, i tillegg til muligheten til å ta bilder ved å bare trykke på skjermen på telefonen. Plasser kameraet ditt på en overflate, og bruk deretter smarttelefonen til å vise og ta bildet i det rette øyeblikket. Fordi du ikke ser rett på dem, kan dette gjøre motivet mer avslappet.
Ta et par bilder før og etter den du tar bilde av, er klar til å posere for kameraet. Da får du naturlige og uformelle portretter. De du tar bilde av, føler seg mer komfortable, og det er større sannsynlighet for at du klarer å fange et naturlig smil eller et barns rampete blikk når du knipser et bilde når de ikke forventer det. Hvis du bruker et speilløst kamera, for eksempel Canon EOS R6 Mark II, kan du til og med bruke den elektroniske lukkerinnstillingen for å fotografere mer lydløst. Hvis kameraet har innstilling for serie eller kontinuerlig fotografering, bør du prøve den ut. Du kan også bruke et zoomobjektiv og ta bilder på større avstand, så ser portrettene mer naturlige ut.
Be familie eller venner om å posere for deg for å få litt erfaring. Hvis du vil ta portrettbilder av fremmede, må du be om tillatelse først. Mange tar det som et kompliment. I tillegg får du tid til å gjøre deg klar.
Det å eksperimentere med selvportretter er en god måte å bli kjent med innstillingene og komposisjonsstilene på.
Fortell en persons historie ved å ta bilder i kontekst
Et portrett av noen i deres vante miljø forteller en dypere historie enn hva et vanlig portrett kan. Du kan for eksempel bruke et vidvinkelobjektiv, som Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM eller RF 28mm F2.8 STM, for å ta bilder av en kokk i arbeid på et kjøkken eller av en bonde på en eng med kuer. Eller hva med å fotografere en musiker med en gitarbutikks interiør i bakgrunnen? Tenk på hva du vil ha i bakgrunnen av bildet ditt, og hvorfor. Målet er å ta et bilde som er visuelt sterkt og med mening, og å oppfordre målgruppen din til å ville finne ut mer.
Få frem stilen din på sosiale medier
Når du lager moteportretter til sosiale medier, er det viktig å forstå målgruppen din. Tilpass bildene dine slik at de gjenspeiler stilen følgerne dine liker best, for eksempel klassisk eller moderne. Naturlig lys er en bestevenn i sånne situasjoner, for det gir motivene en myk og flatterende glød. Sikt på den gylne timen rett etter soloppgang eller rett før solnedgang, og poser på en naturlig måte. Det er viktig at du lar personligheten din skinne gjennom, så la uttrykket ditt fortelle en historie om hvem du er, og hva motesansen din representerer.
Med trender som «dagens antrekk» (#OOTD) er de små detaljene viktige. Pass på at klærne er rene, ikke skrukkete, og at tilbehøret passer. Og tenk deg om når du velger bakgrunn. Den skal passe til antrekket, ikke konkurrere med det.
Det er også viktig å være konsekvent i redigeringen. Husk: Tenk lenger enn dette ene bildet og også på hvordan kanalens hovedside skal se ut. Prøv å opprettholde en sammenhengende visuell feed som kan få profilen din til å skille seg ut. Sosiale medier handler ikke bare om å publisere ting – det handler om engasjement. Samhandle med følgerne dine etter at du har lagt ut bilder, og følg med på influensere og moteikoner for å tilpasse og utvikle deg i takt med raskt skiftende trender på sosiale medier. Husk at moteportretter ikke bare viser frem et antrekk – der deler du en bit av deg selv. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du kan ta konsekvente bilder med en unik stil, kan du se veiledningen vår om estetiske bilder.
Eksperimenter og gjør noe annerledes
Det finnes noen enkle måter å gjøre portrettbildene dine mer interessante på enn å bare justere kamerainnstillingene. Du kan be motivet om å se på noe innenfor rammen eller på avstand i stedet for å se direkte i kameraet. Du kan også prøve å ta bilder av motivet ovenfra ved hjelp av en trappestige. Eller du kan bøye deg ned og ta bilder fra midjehøyde. Gjør noe annerledes ved å la den du tar bilde av, fylle rammen helt. Eller prøv motlys, skygger og lav lukkerhastighet for å skape stemning i portrettene.
Du kan til og med sette opp ditt eget hjemmestudio for å eksperimentere med ulike teknikker eller finne ut mer om å lage dine egne kreative innstillinger for portrettbilder*. Målet er å eksperimentere, lære og få resultater du blir fornøyd med.
Skrevet av Peter Wolinski, Tamzin Wilks og Jeff Meyer