Kreativ portrettfotografering

Fotografen Nina Collins har bygd en imponerende følgerskare på TikTok med sine morsomme selvportretter. Her deler hun sine tips for å style en fotografering og få mest mulig ut av et enkelt oppsett.
En kvinne med langt blondt hår og rosa solbriller som poserer mot en rosa gardin og perlesnorer. Bildet hennes er synlig på baksiden av kameraet på bordet foran henne.

Nina Collins, TikToker og selvlært fotograf, hadde tenkt at en karriere innen fotografering var uoppnåelig, men hun var fast bestemt på å lykkes. «Jeg var en fattig student, men til tross for at jeg studerte noe helt urelatert, visste jeg at jeg ville jobbe med fotografering, og derfor måtte jeg sette sammen en portefølje», forklarer hun. «Jeg lærte det selv gjennom å lese meg opp på mye, i tillegg til mye prøving og feiling.»

I stedet for å legge ut bildene på sine vanlige plattformer, der hun allerede hadde en tilstedeværelse, bestemte Nina seg for å starte fra bunnen av på TikTok. «Jeg var redd for dårlige tilbakemeldinger», forklarer hun. «Jeg følte at folk ville være altfor kritiske og legge merke til feil i redigeringsferdighetene mine eller kamerainnstillingene.»

Tilbakemeldingen på hennes inspirerende TikTok-videoer var imidlertid overveldende positiv, og hun opparbeidet seg raskt mange følgere. «Jeg kom opp i 20 000 i løpet av de første fire månedene. Folks kommentarer var så oppmuntrende, og de hadde ingen anelse om hvem jeg var. De trengte ikke å si fine ting – de kommenterte fordi de faktisk likte det de så, og det ga meg den selvtilliten jeg trengte.»

Ninas «Decades»-fotograferinger, der hun viser frem mote, frisyrer og fotograferingsstiler gjennom tidene, har vist seg å være spesielt populære. Hun gir også seeren tilgang til forberedelsene bak kulissene, og viser at hvem som helst kan prøve å gjenskape forskjellige stiler. Målet hennes er nå å inspirere andre til å plukke opp et kamera og prøve seg. «Jeg lager TikTok-videoene mine for å dele ideer, metoder og løsninger, i håp om at andre med lidenskap for fotografering kan dra nytte av det», sier hun.

Her forteller Nina oss om hvor enkelt oppsettet hennes er og hvordan hun styler bildene sine, og hun deler noen tips om hvordan du kan bygge selvtillit når du poserer for dine egne kreative selvportretter.

1. Utvikle ideene dine

En kvinne med langt, blondt og bølgete hår, med hvit T-skjorte, hvite joggesko og khaki-jeans, som holder et Canon-kamera og smiler til kameraet.

Nina har mer enn 60 000 følgere på TikTok og fotoveiledningene sine, med tips og teknikker for alt fra å style et valentinsdag-bilde til å gjenskape berømte kjendisbilder, og hun får ofte mer enn 20 000 visninger.

En kvinne med langt blondt hår og rosa solbriller som ser oppover og smiler, med hendene på siden av ansiktet som om hun danser og løfter armene.

Hår og sminke er viktig for å gjenskape stilen du ønsker. Ved å lage stemningstavler kan du komme på ideer og også få inspirasjon til rekvisitter som passer tidsperioden. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/2.8 og ISO1250. © Nina Collins

«Jeg er interessert i mote-, reklame- og portrettfotografering, så det å se hvordan det har utviklet seg, synes jeg er veldig fascinerende», forklarer Nina. «Det er åpenbare endringer i klær, hår og sminke, men også hvordan bildene ser ut på grunn av utstyret og ressursene som var tilgjengelige på den tiden. ‘Decades’ var basert på at jeg ønsket å lage en serie med bilder som visualiserte denne utviklingen.»

«Jeg lærte mye, spesielt hva jeg likte og ikke likte med hvert portrett, for eksempel forskjellige redigeringsstiler og positurer, og det er noe jeg vil bruke i fremtidige selfier.»

Hvis du vil ta dine egne konseptbilder, anbefaler Nina å lage en stemningstavle med ideer. «Jeg laget en Pinterest-tavle for hvert tiår med antrekk, positurer og redigeringsstiler», forklarer hun. «Det hjalp meg med å tenke på hva jeg trengte for å gjenskape hver stil.»

2. Bakgrunner, rekvisitter og fotograferingssteder

En kvinne som sitter på kne på gulvet og legger et rosa stoff og lange, rosa perlesnorer over en frittstående garderobestang. Bak henne er det et kamerastativ.

Bakgrunner trenger ikke være dyre eller profesjonelle for å være effektive. Bruk det du allerede har hjemme til å skape interessante effekter, for eksempel stoffstykker eller perlesnorer.

Hvis du, som de fleste andre, ikke har tilgang til et fotostudio, kan du sette opp ditt eget studio hjemme. Nina skaper faktisk alle bildene i huset sitt, og hun bruker rekvisitter, styling og kvaliteten til Canon-kameraet sitt for å skape utseendet hun ønsker. «Alt i oppsettet mitt er veldig grunnleggende», sier hun.

Du trenger heller ikke dyrt tilbehør. «Jeg har brukt absolutt alt som bakgrunn – håndklær, sengetøy, tepper. Du trenger ikke engang et ordentlig stativ. Jeg har plassert dem over stoler, over rekkverk og til og med hengt dem over skapdører. Du kan også bruke enkle husholdningsartikler, for eksempel planter, for å skape en interessant bakgrunn.»

For å sikre at fotografiene hennes er så bærekraftige som mulig, velger Nina vanligvis antrekk fra sin egen garderobe. «Jeg prøver å finne bilder fra den valgte tidsperioden som har klær jeg allerede eier», sier hun.

3. Velg de beste verktøyene

En kvinne med langt blondt hår som sitter foran et rosa stoff med perlesnorer som henger ned. Foran henne er det et Canon-kamera og -objektiv, en lukket flipptelefon dekket av selvklebende juveler, rosa solbriller og sommerfuglspenner.

Et hybridkamera som Canon EOS R6 kombinerer hastighet, bildekvalitet og fleksibilitet, noe som gjør det til det perfekte verktøyet for å skape innhold. Hvis du bruker det med et objektiv med stor blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, får du portrettbilder med en fin uskarp bakgrunn.

Nina anbefaler et allsidig kamera, for eksempel Canon EOS R6, som hun bruker med favorittobjektivet sitt, RF 50mm F1.8 STM. RF 50mm F1.8 STM er lite, lett og rimelig objektiv, og det er ideelt i lite lys. Nina liker den grunne dybdeskarpheten som bidrar til å skape vakre uskarpe bakgrunner – noe som har en uventet ekstra fordel: «Det er veldig praktisk når du bruker en bakgrunn som burde vært strøket, siden du ikke kan se skrukkene», sier hun. Finn ut mer om hvordan du velger det perfekte objektivet til portretter i utstyrsveiledningen vår.

Nina liker også bildekvaliteten til EOS R6. «Det er virkelig fantastisk, og det gir bildene mine som er tatt med veldig grunnleggende materialer hjemme, er profesjonelt utseende», sier hun. Hun synes det er nyttig å bruke den vippbare skjermen til å ta bilder med en tidtaker, og hun liker hvor enkelt det er å koble til smarttelefonen ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.

Du trenger heller ikke å investere i dyrt belysningsutstyr. «Veiledningene mine er utformet for å være så tilgjengelige som mulig, noe som betyr at alle kan prøve seg frem hjemmefra», forklarer Nina. «Hvis jeg begynte å bruke lysbokser og blits, ville det motvirket formålet. Jeg bruker alltid godt opplyste områder ved store vinduer. Noen ganger, hvis jeg vil utnytte skygger, bruker jeg enkle lamper og lykter – men jeg bruker vanligvis ingenting.»

Hvis du vil eksperimentere med lyssetting, kan du finne ut mer om hvordan du kan lage en hjemmelaget softboks for mer flatterende portretter i veiledningen vår for å lage ditt eget fototilbehør.

4. Eksperimenter med innstillingene

En hånd som holder et kamera, med forskjellige innstillinger synlig på bakskjermen.

Lek deg med kamerainnstillingene for å finne den beste blenderåpningen, lukkerhastigheten og ISO-innstillingen for portrettene dine. Deretter kan du konsentrere deg om å få et helt riktig utseende.

En enkel tilnærming er best når det gjelder å ta selvportretter, slik at du kan konsentrere deg om positurer og komposisjon. «Jeg liker ikke å endre innstillingene for mye når jeg er foran kameraet», sier Nina. «Jeg bruker alltid autofokus. For portretter har EOS R6 så fantastisk ansikts- og øyeregistrering og sporing at det omtrent er feilsikkert. Jeg tar vanligvis bilder med f/1.8 for å få en nydelig grunn dybdeskarphet, rundt ISO800 og vanligvis en lukkerhastighet på 1/125 sek.»

5. Bruk Canon Camera Connect-appen

En kvinne med langt blondt hår som sitter på gulvet i en stue og holder et par rosa solbriller og smiler mot et kamera, som er plassert på et trebord.

Nina liker å holde oppsettet sitt enkelt for å inspirere så mange av følgerne sine som mulig til å prøve seg. Hvis du plasserer kameraet på en stødig overflate, for eksempel et salongbord, kan du ta en selfie uten å bruke stativ.

Hender som holder en smarttelefon som viser Canon Camera Connect-appen, med et Canon-kamera på et bord bak.

Nina sier at Canon Camera Connect-appen er avgjørende for prosessen hennes. Den gjør det mulig å ramme inn bildet, justere innstillingene og utløse lukkeren på avstand.

Det er enkelt å ramme inn deg selv, endre innstillinger og utløse lukkeren med Canon Camera Connect-appen, som gjør det mulig å fjernstyre Wi-Fi-kameraet fra smarttelefonen, uten behov for ekstra eller dyrt tilbehør.

«Jeg vet ikke om jeg kunne tatt noen av selvportrettene uten den, for å være ærlig», sier Nina. «Du får en så klar oversikt over hvordan du rammer inn bildene, og du kan bruke den til å justere innstillingene og som en lukkerutløser. Det er slik jeg lager alt innholdet mitt.»

6. Øv på positurene dine

En kvinne med langt blondt hår satt opp på toppen med mange små sommerfuglspenner, som holder en flipptelefon ved siden av ansiktet og lager trutmunn til kameraet.

Bruk av rekvisitter er en av Ninas beste tips for virkelig å definere tidsperioden hun prøver å gjenspeile, for eksempel denne flipptelefonen. Hvis du vil holde fotograferingen din rimelig og bærekraftig, kan du kjøpe brukte klær og rekvisitter fra en bruktbutikk eller ta en titt i garderoben til foreldrene dine? Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/2.8 og ISO1000. © Nina Collins

En kvinne med langt blondt hår som ser lunefullt inn i kameraet mens hun drar håret ut til siden.

Eksperimenter med bevegelse for å gjøre bildene mer interessante og forhindre at de ser for like ut. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek, f/2.8 og ISO1000. © Nina Collins

«Jeg vet hva som fungerer for meg, men jeg vet at det er vanlig å føle seg litt ubekvem når man står foran kameraet. Det kan hende at du har en ‘god side’, men det kan bety at bildene dine blir litt ensformige», forklarer Nina.

«Ved å bruke rekvisitter får du noe å samhandle med. Du kan se at jeg bruker solbriller, eller en leppestift, eller i det siste tiåret jeg gjenskapte – 2000-tallet – en glitrende flipptelefon. Du kan også legge til bevegelse – prøv å bevege håret eller bevege antrekket. Og husk at ingen andre kommer til å se bildene du ikke ender opp med å bruke, så bare prøv hva som helst!»

7. Eksperimenter med redigering

Hvis du ønsker å oppnå et bestemt utseende, kan du tenke på hvordan du skal redigere bildene, enten det er i programvare som Canons gratis Digital Photo Professional (DPP) eller Adobe Lightroom. «Spesielt i tiårserien var jeg svært avhengig av redigering», sier Nina. «Jeg kunne se på stemningstavlen min og plukke ut karakteristiske ting fra hver tidsalder – for eksempel kornhet, lyssetting og fargetone. Bilder fra 60- og 70-tallet hadde for eksempel en veldig grønn eller gul fargetone. Jeg noterer meg disse hovedvariablene og fikler med innstillingene i Lightroom til jeg er fornøyd.»

8. Interesser deg for sosiale medier

En kvinne med langt blondt hår som påfører lipgloss foran et speil.

Nina har funnet ut at det å dele prosessen sin, fra å lage stemningstavler til å style hår og sminke, har inspirert seerne til å prøve seg på å lage egne selvportretter.

Det å vise hvordan man skaper et bilde, blir alltid godt mottatt på TikTok. «På andre sosiale kanaler tenker man kanskje at ‘å, det er et flott bilde’, men man får ikke nødvendigvis vite hva som måtte til for å skape det», forklarer Nina. «Med TikTok får du et bedre innblikk i hvordan jeg produserer noe fra ingenting. Folk liker det fordi de tenker at de også kunne klart det.»

Det er også verdt å tenke på musikk. Hver av Ninas «decades»-fotograferinger kombineres med et lydspor som passer til den aktuelle tidsperioden, og som er nøye utvalgt for å gi maksimalt inntrykk. «I tillegg til å være relevant må den være velkjent nok til at seerne kjenner den igjen. Den må også være populær nok til at andre også har brukt lyden – jo flere som bruker en lyd, dess bedre er det for TikTok-algoritmen, noe som fører til mer eksponering.»

Se hvordan Nina skaper denne fotograferingen på TikTok. Hvorfor ikke bruke tipsene hennes og velge en tidsperiode og prøve selv? Del kreasjonene dine på TikTok og tag @canonemea.


Adobe og Lightroom er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.


Skrevet av Astrid Pitman

Relaterte produkter

Relaterte artikler

Sett opp ditt eget hjemmestudio

Oppdag hvordan du kan bli kreativ med blits, og ta fantastiske portretter på en rimelig måte.

Skeive portrettbilder med følelser

Den ikke-binære fotografen Louis Painter forteller om fotografering av det skeive fellesskapet.

Eksperimenter med sju forskjellige stiler

Ta fotograferingen i nye retninger, og skap enestående bilder ved å prøve en ny stil hver dag.

Eventyrportretter

Ti eksperttips fra Rosie Hardy om hvordan man skaper minneverdige, mystiske bilder.