VIDEOTEKNIKKER

Slik filmer du om natta

Slik får du mest mulig ut av det tilgjengelige lyset for å fange opp minneverdige øyeblikk i mørket.
En fotograf filmer to personer i vinterklær som sitter tett sammen mens de griller marshmallows over åpen ild. Scenen er bare opplyst av ilden og en lenke med dekorlys i bakgrunnen.

Når du vet hvordan du bruker et kamera, er det viktigste du kan lære om både fotografering og filming, hvordan du jobber med lys. Om natta er det få lyskilder, men det er fortsatt mange øyeblikk du vil ta opp – fra fest og moro til dype samtaler rundt leirbålet. Video er spesielt bra til å fange de små spesielle øyeblikkene – måten folk beveger seg, snakker og ler på som ikke kan fanges opp i et bilde – men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal filme når det ikke er så mye tilgjengelig lys.

Hvis du bruker en høyere ISO-innstilling, øker kameraets lysfølsomhet, og hvis du velger en større blenderåpning og tregere lukkerhastighet, kan du øke mengden lys som treffer sensoren. Men hvis du ikke forstår hvordan du styrer disse innstillingene i forhold til omgivelsene, kommer du sannsynligvis til å ende opp med kornete eller uskarpe bilder. Men med litt kunnskap kan du overvinne disse hindringene og få til gode videoer du kan glede deg over i årevis – i tillegg til at du utvikler ferdighetene dine innen filmproduksjon.

Her deler Ellis Reed, en innholdsskaper og fotograf/videograf som holder til i Bath i Storbritannia, sine beste tips for å filme på nattetid.

Ha kontroll over innstillingene

Man ser to hender som justerer ISO-innstillingene på et Canon-kamera. Bakgrunnen rundt er helt mørk, noe som viser at det er natt.

Når du filmer om natta, gir manuell modus deg de beste resultatene. Gjør deg kjent med kameraets innstillinger før du drar ut for å filme, og eksperimenter med ISO, lukkerhastighet og blenderåpning for å oppnå utseendet du ønsker.

Når du velger kamerainnstillinger for nattfilming, kan du bruke Canon-kameraets Scene Intelligent Auto-modus til å benytte innstillingene som kameraet mener fungerer best. Men hvis du bruker manuell modus, får du mer kontroll.

Hvis du tar bilder med et Canon EOS R-systemkamera, for eksempel EOS R6 Mark II, vil den elektroniske søkeren vise deg hvilken innvirkning en endring av hver innstilling har på eksponeringen, i sanntid, noe som gir deg mer selvtillit når du bytter til manuell.

Det kan også være nyttig å endre fokuseringsinnstilling til manuell. Dual Pixel CMOS AF II-systemet i EOS R6 Mark II og andre kameraer, som Canon EOS R7 og Canon EOS R8, er veldige gode til å oppdage motiver i svakt lys, men hvis du jobber i nesten totalt mørke, kan det hende at du må fokusere manuelt. Bruk en lommelykt til å belyse motivet du prøver å fokusere på, og zoom inn på søkeren mens du justerer fokusringen på objektivet til det ser skarpt ut. Denne metoden er også veldig nyttig til stjernefotografering, når det er nesten helt mørkt, og du ønsker å fokusere på noe i forgrunnen, samtidig som du får med himmelen.

Velg en stor blenderåpning

Når du filmer i svakt lys, er det viktig å la så mye lys som mulig treffe sensoren. En måte å oppnå dette på er å åpne blenderåpningen så vidt som mulig, noe som betyr å stille inn f-stoppen til lavest mulig f-nummerverdi. Selv om et zoomobjektiv kan være et godt, allsidig alternativ for fotografering av godt opplyste motiver om dagen, kan det være lurt å bytte til et fastobjektiv, som Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, for å få fordelene ved en større blenderåpning.

Velg bildefrekvens og lukkerhastighet

To hender holder et Canon EOS R6 Mark II med den vribare berøringsskjermen brettet ut og til siden, og den viser et bilde av en trehytte i skogen.

Hvis du velger en lukkerhastighet som er det dobbelte av bildefrekvensen, får du en naturlig og estetisk tiltalende mengde bevegelsesuskarphet i videoen.

Først må du velge bildefrekvens. 24 bilder per sekund (fps/bps) er standard i filmindustrien, for det gir de mest naturlige opptakene med bitte litt bevegelsesuskarphet. Høyere bildefrekvens, for eksempel 60 og 120 bilder/sek, brukes til sakte film som med vilje skal se unaturlig ut.

Med Canon EOS R6 Mark II kan du ta opp 4K-film med opp til 60 bilder/sekund og 1080p med opp til 180 bilder/sekund, noe som gjør at du kan sakne det ned enda mer.

Når du har valgt bildefrekvens, kan du ganske enkelt doble tallet for å velge lukkerhastighet. Et eksempel: Hvis du filmer med 25 bilder/sek, bør du velge en lukkerhastighet på 1/50 sek for å hindre bevegelsesuskarphet. Dette anses som beste praksis, men det finnes situasjoner da du kanskje vil justere dette, som Ellis forklarer. «Hvis du med vilje vil ha bevegelsesuskarphet, for eksempel hvis du går gjennom et tivoli på natta og vil skape en hektisk og travel følelse med lysspor, vil det å redusere lukkerhastigheten til mindre enn dobbelt av bildefrekvensen hjelpe deg med å oppnå dette.»

Et vidvinkelobjektiv, for eksempel Canon RF 16mm F2.8 STM, gjør at du kan fange inn så mye av omgivelsene som mulig, noe som gir en følelse av høyere hastighet. Dette lette, superkompakte fastobjektivet er også ideelt til håndholdt vlogging, men siden det ikke har bildestabilisering innebygd i objektivet, må du bruke Movie Digital IS når du filmer håndholdt. Denne funksjonen, som er tilgjengelig på alle Canon EOS R-systemkameraer, stabiliserer opptakene elektronisk i kameraet.

Sjekk ISO

Et par sitter og snakker med varm drikke i hendene mens de blir filmet av en mann som holder et Canon EOS R6 Mark II.

Med enestående ISO-ytelse er Canon EOS R6 Mark II veldig godt egnet til å fange opp innhold ved lite lys, spesielt når det brukes sammen med raske fastobjektiver som Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Med ISO-innstillingen på kameraet kan du styre hvor lysfølsom den er. Når du filmer ute en solskinnsdag, kan du velge ISO 100 for å redusere følsomheten så mye som mulig. Når det er overskyet, kan du filme i ISO 400, og når du filmer om natta, bør du kanskje eksperimentere med ISO 800 og høyere, opp til ISO 3200 (avhengig av kameraets egenskaper). Canon EOS R6 Mark II gjør det mulig å filme med opptil ISO 102 400 (kan utvides til ISO 204 800), men jo høyere du går, jo mer støy får du med i opptaket.

Se etter lyset

En mann henger opp en lyslenke på en stor trebjelke.

Se etter alternativer for å introdusere lys i scenen på måter som passer til stemningen i det du filmer. En lyslenke forsterker den koselige følelsen i denne leirbålscenen, samtidig som det gir myk bakgrunnsbelysning.

«Det er bedre å tenke på mørket som en ren tavle i stedet for som en utfordring», sier Ellis. «Ved å finne måter å bruke tilgjengelig lys på eller ved å introdusere kunstig lys, kan det bidra til dramatiske, kinoaktige opptak.»

Når du filmer om natta, må du ikke prøve å belyse hele scenen. Se heller etter lysansamlinger som fremhever motivet og forteller en historie. Bål, butikkvinduer, gatelys og billys kan brukes som lysansamlinger, noe som bidrar til å skille motivet ut fra bakgrunnen.

Bruk av kunstig lys er et annet alternativ. I likhet med mange andre innholdsskapere har Ellis med seg en bærbar LED-lysboks. En liten lysboks i lommestørrelse som er kraftig nok til å belyse et motiv ved nærbilder, kan utgjøre en stor forskjell i opptakskvaliteten. Bare husk at hvis du tar bilder av et godt opplyst motiv om natta, bør du eksponere for motivet istedenfor bakgrunnen.

Angi hvitbalansen

En mann lener seg ned med et Canon EOS R6 Mark II-kamera som filmer over et bål. Et par som sitter ved siden av bålet, vises på kameraets berøringsskjerm.

Motivet er personer som sitter rundt et bål, og de blir opplyst av et varmt lys som blir sterkere og mykere i takt med flammene. Hvis du velger en egendefinert hvitbalanse på 6000 K eller høyere, økes varmen fra bålet i opptakene.

Når du bruker kunstig lys, er det alltid lurt å sjekke hvitbalansen for å oppnå konsekvente opptak. Du kan angi en egendefinert hvitbalanse ved hjelp av et hvitbalansekort eller et hvitt ark. Ta et bilde av kortet eller papiret i scenen du skal filme, og velg deretter Custom White Balance (egendefinert hvitbalanse) på kameramenyen, og velg så dette bildet som referanse. Hvitbalansen blir nå angitt, og fargene i motivet blir nøyaktig fanget opp.

Egendefinert hvitbalanse kan også bidra til å oppnå et bestemt utseende. Hvis du vil ha en varmere scene, for eksempel når du filmer et leirbål, bør du kanskje velge en hvitbalanse på rundt 6000 K. Hvis du heller vil fremheve de blåere, kjøligere tonene i en scene, velger du noe rundt 2000 K. Husk at hvis du tar bilder i RAW eller Canon Log, kan det være lettere å endre hvitbalansen i programvaren for etterbehandling.

Ta bilder med høyest mulig oppløsning

En fotograf bøyer seg ned for å filme et ungt par i vinterklær mens de sitter og prater på en trestokk. Scenen er opplyst av små lamper.

Når du introduserer lys i nattscenene, er du ikke ute etter å få det fullt opplyst. Du er heller ute etter å bruke lyset selektivt til å fremheve motivet.

«Når jeg filmer for sosiale medier, liker jeg å filme i 4K og eksportere til 1080p», forklarer Ellis, «fordi det hjelper mot visuell støy ved opptak i lite lys og gjør detaljene ekstra skarpe.»

Canon EOS R6 Mark II tar opp 4K i opp til 60 bilder/sekund og oversampler fra sensorens 6K-utgang for å gi enda bedre klarhet og mer redusert støy sammenlignet med innebygd 4K. Enkelt sagt betyr høyere oppløsning at mer data lagres i hver fil, noe som gir skarpere bilder, bedre fargegjengivelse og større fleksibilitet ved etterbehandling. Når du jobber under forhold med lite lys, er det slik at jo mer data du har i hver fil, jo lettere er det å rydde opp i eventuell kornethet.

Husk lyden

En mann fester en mikrofon til flerfunksjonsskoen på toppen av et Canon EOS R6 Mark II-kamera.

Den retningsstyrte stereomikrofonen DM-E1D festes til flerfunksjonsskoen på toppen av kameraet og henter strøm direkte fra kameraet gjennom skoen – du trenger verken kabler eller ladere.

En videofunksjon som blir enda viktigere i mørket, er lyd, siden hørselen blir mer sensitiv når sikten er dårlig. Kameraet bør ha en innebygd mikrofon, men hvis du virkelig vil fange opp all hvisking og småfnising rundt bålet, bør du investere i en ekstern mikrofon, for eksempel Canons retningsstyrte stereomikrofon DM-E1D, som festes til kameraets multifunksjonssko.

Eksperimenter med mikrofonens ulike retningsmoduser for å få med forskjellige mengder tale og bakgrunnsstøy, slik at du kan fange opp stemningen i opptaket. Det kan også være lurt å ta opp bakgrunnsstøyen separat fra hovedvideoopptaket – for eksempel ved leirbålet som vises her, der du kan ta opp støyen fra bålet og spille av dette over oversiktscenen på avstand.

Vær kreativ

Ett enkelt lys viser rammen av en fotograf som bøyer seg ned, mens det ellers er bekmørkt.

Nattfotografering gir deg mye kreativ frihet, spesielt hvis du, i likhet med Ellis, ser på mørket som en «ren tavle som du kan bygge på».

Når du forstår hvordan du får naturlige videoopptak, kan du begynne å bli kreativ med selvtillit. Uansett om du filmer en nattvlogg, musikkvideo eller kortfilm, kan du jobbe med det du har rundt deg. Gatelys er et bra sted å starte. Ellis sier: «Gatelys er gode hovedlys [primærkilder til lys] og bakgrunnslys, avhengig av hvor du plasserer motivet. Og du kan eksperimentere med skarpt, klart lys ved å plassere motivet nær gatelyset, eller mer spredt lys ved å be dem bevege seg litt lenger unna.»

Et annet tips fra Ellis er å bruke bilens frontlykter til å lyse opp motivet og skape en dramatisk silhuett, som kan forbedres ytterligere av dis eller tåke som sprer lyset og gjør at du kan skille motivet enda mer fra bakgrunnen. Bruk et kort teleobjektiv, for eksempel Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, til å beskjære motivet og klippe vekk bilen, slik at scenen blir mer mystisk, eller et vidvinkelobjektiv, for eksempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, for å inkludere bilen som en del av historien.

Hvis du er vant til å filme om dagen, skal det bare noen få justeringer til for å mestre nattfilming. Og når du kan det grunnleggende, åpner du opp en helt ny verden av kreativitet.

Matthew Bowen

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • NATTFOTOGRAFERING

    Det beste nybegynnerutstyret for nattbilder

    Kameraer og objektiver for ypperlige nattbilder.

  • FESTFOTOGRAFERING

    De beste tipsene for gode festbilder

    Ta utrolige festbilder med disse enkle tipsene og teknikkene.

  • VIDEOTEKNIKKER

    Skap en videohistorie

    10 tips for å lage fengslende minifilmer.

  • BELYSNINGSTEKNIKKER

    Syv tips for fotografering i svakt lys

    Oppdag de viktigste teknikkene for å ta skarpe bilder i dårlige lysforhold, og finn det beste Canon-utstyret for fotografering i svakt lys.