Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

NATURFOTOGRAFERING

Tips til naturfotografering i byen: Fotografer dyrene rett utenfor dørstokken

Naturfotografering er ikke bare forbeholdt folk som bor på landet. Ta en titt i hagen, på gaten, under steiner og heller, ved dammene og i byparkene, så vil du finne gode muligheter til å fotografere naturen i byen, rett utenfor døren din.

Den unge finske fotografen Ossi Saarinen har bygget opp en sekssifret følgerskare på Instagram, der han fotograferer naturen i byen – nydelige ekorn, mus og rever som ser rett inn i kameraet, og klumpete småfugler med et særegent og morsomt utseende. Nå deler han sine beste tips til naturfotografering i byen, blant annet de beste stedene å finne rever, hans foretrukne kamerainnstillinger og hvilken komposisjon som best fanger inn de mest eksentriske skapningene der ute.

1. Forstå dyret

I Helsinki snubler Ossi noen ganger over knipseferdige dyr helt tilfeldig, men ved å lære litt om atferden deres, kan han også vite hvor han skal lete etter dem, og når. «Om våren prøver jeg å finne revehi litt utenfor bykjernen, men fortsatt i nærheten av folk. Jeg prøver å finne hull i bakken der de kanskje har laget seg hi, og så ser jeg etter pelstuster og kjenner etter den sterke lukten deres», forteller Ossi.

«Jeg tror at noe av det viktigste når man skal fotografere dyr, er å kjenne dyrenes habitater. Hvis jeg har funnet et revehi med små valper, vet jeg at de tilbringer all sin tid der. Da er det bare å legge seg i nærheten og fotografere valpene når de leker. Voksne rever smyger rundt om natten og noen ganger om ettermiddagen. De bruker som regel den samme veien om og om igjen, så hvis jeg først finner den, kan jeg gå tilbake dit neste gang og vente på at reven skal komme gående.»

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Tatt med EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Velg riktig tidspunkt på døgnet.

Travle gater, bilveier og lydene av sivilisasjon gjør det vanskelig, men langt fra umulig å fotografere naturen – særlig når larmen legger seg og de fleste menneskene går til sengs. «Jeg fotograferer aldri midt på dagen», sier Ossi. «Mange dyr er mer aktive om natten, men det er vanskeligere å fotografere i mørket, så jeg pleier å ta bilder rundt soloppgang og solnedgang.» Da er lyset bedre, og fotografiene blir klarere.»

Selv om et fullformatkamera (som Canon EOS 6D) yter bedre med høye ISO-innstillinger, kan du fortsatt ta flotte naturbilder med et APS-C sensorkamera (for eksempel Canon EOS 7D Mark II), sier Ossi. «Hvis du ikke klarer å komme nært innpå fugler og bier, kan du få dyret til å virke større i bildet ved å bruke cropsensorer», siden en mindre bildebrikke gir et mindre synsfelt.

Beslektede artikler
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

NATURFOTOGRAFERING

Historien om Ossi Saarinens naturfotografering i byen

Bare tre år etter at han begynte med fotografering, er Ossis karakteristiske dyrebilder blitt en hit på sosiale medier. Her forteller han hvordan hobbyen hans ble en suksess.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

NATURFOTOGRAFERING

Tips til naturfotografering

Tips og teknikker for å ta naturfotograferingen din til nye høyder og for å få mest mulig ut av Canon-kameraet og -objektivene dine.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

NATURFOTOGRAFERING

Fra prisvinnere til proffer

To vinnere av Young Wildlife Photographer of the Year forteller om hva tidlig suksess har betydd for dem.

3. Gå nærmere eller bruk et langt objektiv

«Hvis du vil komme ordentlig nær, må du som regel la dyret få se deg», forklarer Ossi. «Nøkkelen er å tilbringe så mye tid med dyret at det blir vant til at du er der. Du må være svært rolig – ikke gjør brå bevegelser. Du kan finne ut hvordan de oppfører seg og reagerer på bevegelsene dine, og hvor nær dem du kan komme før de stikker av.»

Når Ossi skal ta naturbilder i byen, liker han å bruke zoomobjektiver «fordi situasjonen endrer seg hele tiden – dyret kan være svært nær, for så plutselig å flytte på seg. Med Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektivet mitt kan jeg ta både ta nærbilder og avstandsbilder med en brennvidde på hele 200 mm. I begynnelsen kan det være spesielt vanskelig for en fersk naturfotograf å komme tett innpå dyrene. Derfor er det best å starte med et langt objektiv, for eksempel en på 300 mm eller 400 mm.» Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III er et populært kompakt objektiv med lang rekkevidde, mens du med det enda mer kompakte og rimeligere Canon PowerShot SX740 HS-kameraets kraftige 40x optisk zoom i tillegg får muligheten til å zoome inn og ut både raskt og enkelt.

4. Øk ISO-verdien og ta bilder med stor blenderåpning

Naturen er ofte på sitt mest spektakulære tidlig om morgenen eller sent om kvelden, når dagslyset ebber ut. Muligheten til å fotografere i svakt lys er en av grunnene til at Ossi blant annet bruker fullformatkameraet Canon EOS 6D til å ta naturbilder i byen. Det har et stort ISO-område med et 11-punkts autofokussystem som er følsomt nok til å kunne brukes i månelys, noe som øker sjansene for skarpe bilder. Kameraets arvtaker, Canon EOS 6D Mark II, gjør dette enda bedre med 45 autofokuspunkter av krysstype og et enda større ISO-område.

Men denne metoden virker også med cropkameraer: Han anbefaler da å øke ISO-verdien og fotografere med full blenderåpning. Han forklarer: «Hvis jeg må, velger jeg en svært høy ISO-verdi – det er bedre å få litt støy på bildet enn å gå fullstendig glipp av bildet.» Ossi tilføyer at han foretrekker å holde seg under en ISO-verdi på 10 000 med kameraet sitt, men at alle kameramodeller yter forskjellig under forskjellige forhold, så nøkkelen er å prøve seg frem med hva du og kameraet ditt kan få til i nærområdet.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Fokuser raskt og frys dyrenes bevegelser

Ossi råder fotografer som vil fotografere naturen i byen, om å velge et kamera med rask autofokus – «jo raskere, desto bedre» – og med bildestabilisering. Canon EOS 7D Mark II har et 65-punkters AF-system av krysstype og Dual Pixel CMOS AF-funksjon, noe som vil øke sjansene for å fokusere på bevegelige objekter også i svakt lys. Ved å bruke objektivets største blenderåpning får man inn maksimalt med lys, slik at man kan øke lukkerhastigheten: «Jeg foretrekker objektiver med stor blenderåpning fordi man trenger raske lukkerhastigheter for å kunne fryse dyr som beveger seg», sier Ossi.

6. Få motivet til å skille seg ut

Det er kjennetegnende for Ossis stil å ta bilder med stor blenderåpning, slik at motivene blir sylskarpe og skiller seg ut fra den støyende bakgrunnen. For å få til dette bruker Ossi blenderprioritetsmodus (Av-modus) og stor blenderåpning. Han redigerer også bildene i ettertid for å forbedre dem: «Jeg redigerer grunnleggende ting som lysstyrke, kontrast og litt fargejustering. Jeg prøver gjerne å få dyret til å skille seg mer ut fra bakgrunnen ved å gjøre det lysere eller ved å gjøre bakgrunnen mørkere. Jeg prøver å gjøre fotografiene så realistiske som mulig.»

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Se alle artikler

Relaterte produkter