Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

VINTERFOTOGRAFERING

Frys bildet: Slik tar du bedre vinterbilder

Dramatiske himmellandskap, dempet lys fra en lav sol, harde kanter mot et tykt lag med uberørt snø – mulighetene til å ta fantastiske, stemningsfulle bilder på denne tiden av året er endeløse.

Tidligere Canon Ambassador Vladimir Medvedev er en av Russlands beste natur- og landskapsfotografer, så han er ikke fremmed for å jobbe under lave temperaturer. Hans 14 år lange karriere er sterkt inspirert av gammel nordisk fotografering og har ført ham til Island, Norge og over hele det nordlige Russland til Kolahalvøya. Halvøya ligger nesten helt innenfor polarsirkelen og er et av de nordligste stedene i verden som fortsatt kan nås med bil.

«Det er så langt nord at solen bare stiger opp en kort stund og aldri står høyt på himmelen, noe som skaper en veldig spesiell og mørk stemning,» sier Vladimir. «Det er litt fuktig også, så det blir frost på trærne. Det er rett og slett en glede å fotografere der, selv om det ligger litt avsides til.»

Du trenger imidlertid ikke å legge ut på en polarekspedisjon for å få mest mulig ut av denne magiske tiden av året. Her deler Vladimir sine beste tips til å fotografere vinterlandskap der du er.

1. Fotografer under alle forhold
årstiden byr på

Den lave solen gir et mykere lys på denne tiden av året. «Det skaper en god stemning i bildene,» sier Vladimir. «Snøen reflekterer faktisk noe av lyset, så selv når solen står høyere på himmelen enn jeg ønsker, er ikke skyggene så harde som om sommeren.»
© Vladimir Medvedev

«Når det gjelder vinterfotografering, spesielt fotografering av snø, finnes det ikke dårlig vær,» sier Vladimir. «Alle forhold er på hver sin måte optimale – selv om det snør kraftig, og det føles ut som at solen aldri kommer til å skinne, er det bare å se hvordan det går. Det kan oppstå mirakler.»

Moderne utstyr kan ta utfordringen med iskalde værforhold. «Dagens kameraer kan levere imponerende resultater i lave temperaturer, med forbehold om at du tar med deg ekstra batterier da de har kortere kapasitet i kulden. Dagens avanserte kompaktkameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, leverer enestående kvalitet. Det er imidlertid ikke bare utstyret som skal ha æren for et bra bilde – det skal fotografen også.»

2. Sørg for riktig eksponering for lys snø

«I vinterbilder er hele den dynamiske rekkevidden i bildene til en viss grad komprimert sammenlignet med sommerbilder,» sier Vladimir. Han anbefaler derfor å overeksponere litt for at bildet skal se mer virkelighetsnært ut. «ISO-innstillingen jeg bruker, avhenger av hva slags dag det er – hvis jeg tar bilder i skumringen, må jeg heve den, men hvis det er mye lys rundt meg, kan jeg angi den til 100.»
© Vladimir Medvedev

Snø spiller en viktig rolle når det gjelder vinterfotografering. Det er derfor viktig å sørge for riktig eksponering for den lyse snøen i et ellers mørkt landskap. «Det viktigste du må se etter, er bilder med mye hvitt i,» sier Vladimir. «Du må passe på at du ikke mister detaljer og uthevede områder, samtidig som du får et så klart bilde som mulig.»

Hvis du velger å fotografere i modiene blenderprioritet eller Av (ved å angi en bestemt blenderverdi mens kameraet velger en passende lukkerhastighet), anbefaler Vladimir å være spesielt oppmerksom på eksponeringen. «Jeg ville overeksponert litt, ellers ser motivene grå og kjedelige ut, spesielt når du fotograferer snø,» sier han. Kameraet ditt kan nemlig bli lurt av gjenskinnet fra snøen og dermed redusere eksponeringen.

3. Bruk snødekte landskap til å eksperimentere med komposisjon

Så lenge det er nok lys foretrekker Vladimir å fotografere håndholdt fremfor å bruke stativ. «På den måten kan jeg eksperimentere mer og bevege meg rundt for å finne bedre vinkler,» forklarer han.
© Vladimir Medvedev

«Vinteren er generelt den beste tiden å eksperimentere på,» sier Vladimir. «Jeg anbefaler at du prøver deg frem med ulike innstillinger og eksponeringer. Det hender at bildene blir undereksponerte og ikke så spennende når folk fotograferer vinteren for første gang. Du kan overeksponere med vilje for å se hvordan unødvendige detaljer går tapt – du vil se at noen konturer ser mer fremtredende ut, for eksempel trær og fjellformasjoner.»

Når et landskap er skjult under mengder med snø, er «komposisjonen mindre og mer tiltalende for øyet,» sier han. «Av og til er det så mye snø at det kan være vanskelig å se hvor horisonten er, noe som gir deg enda mer kreativ frihet til å komponere bildet akkurat slik du selv vil.»

Vladimir foretrekker å fotografere håndholdt hvis lyset tillater det. «På den måten kan jeg bevege meg rundt for å finne andre vinkler,» forklarer han. «Jeg er ofte villig til å ofre kvaliteten som en lengre eksponering ved hjelp av stativ gir meg, for den kreative friheten.»

4. Fotografer vinterhimmelen ved hjelp av vidvinkelobjektiver

Vinteren skaper dramatiske himmellandskap, noe som kan gjøre snøfylte bilder mer dynamiske. «Vid- eller ultravidvinkelobjektiver fremhever vinterhimmelens dramatiske effekt,» sier Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Vladimir bruker vidvinkelobjektiver til å fotografere den fargerike vinterhimmelen. Når han bruker Canon EOS 5D Mark III eller Canon EOS R, foretrekker han Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM og Canon EF 11-24mm f/4L USM. Han anbefaler også Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektivet.

«Jeg liker også å bruke et fisheye-objektiv – Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – ikke så mye for fisheye-effektens del, men for perspektivet objektivet gir,» legger Vladimir til. «Hvis du konfigurerer kameraet slik at horisonten er rett og i midten av kameraet, kan du beskjære bildet litt slik at du ikke egentlig får fisheye-forvrengningen, men beholder det nye perspektivet – en svært imponerende effekt.»

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-zoomobjektivet med ultravidvinkel er eksepsjonelt lite og lett, og er godt egnet for landskapsfotografering når det kombineres med et lett og bærbart kamera med en sensor i APS-C-format, for eksempel Canon EOS 250D.

Et kompaktkamera er enda enklere og mer praktisk å ta med seg. Canon PowerShot G7 X Mark III er et kompakt kamera som du kan ta med deg overalt, med en innebygd 24 mm 4,2x vidvinkelzoom.

5. Vinterfotografering starter like i nærheten

Du trenger ikke å lete etter spektakulære vinterlandskap. Du finner dem like i nærheten.
© Vladimir Medvedev

Du trenger ikke å dra langt nordover for å fotografere vinteren. Du kommer kanskje ikke over reinsdyrflokker, hundespann eller nordlys, men du kan fotografere årstiden like i nærheten. Hvis det snør hjemme, eller hvis du er på ferie, er det en flott mulighet til å prøve deg frem. Du kan trøste deg med at du kan gå inn i varmen igjen hvis det blir for kaldt. «Det er en god idé å utforske nærmiljøet, fordi da slipper du å være ute i kulden så lenge,» sier Vladimir. «Da blir du kjent med omgivelsene før du drar ut på en lengre tur.»

Denne praksisen brukte Vladimir for Snow Storm – The Story of One Day, en bildeserie han skapte i løpet av én dag i det snødekte landskapet like i nærheten av huset hans. «Jeg ville vise hvor mange forskjellige landskaper du kan komme over i løpet av bare én dag. Og når publikum forstår hvilken utfordring det er å fotografere på bare én dag, føler de at de er der sammen med meg.»

Kraftig snøfall eller frostkledde landskap – uansett hvilket kamera du bruker, kan du ta på deg en varm jakke og fotografere vinteren rundt deg.

Skrevet av Lucy Fulford

Beslektede artikler
The inside of a bright blue ice cave.

VINTERFOTOGRAFERING

Slik tar du bilder i kaldt vær

Minusgrader kan by på utfordringer når du skal bruke kameraet, så følg disse profesjonelle tipsene for å ta bilder i snø og is.

Shooting the seasons

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Fotografering av årstidene

Fremhev den unike stemningen i hver årstid med disse tipsene fra Benjamin Hegyi.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Slående landskapsbilder

Landskapsfotograf og influenser Ása Steinars viser hvordan du tar perfekte naturskjønne selfier.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker