Uforutsigbare dyr som beveger seg raskt, uregelmessig og uberegnelig, kan være noen av de mest utfordrende motivene å fotografere.
Men riktig kunnskap vil gjøre det enklere å ta bilder du kan være stolt av. Ikke ulikt sportsfotografering er det viktig å forberede seg godt, finne riktig posisjon, vite hva slags utstyr du trenger (og hvordan du bruker det) og forvente det uventede når man skal ta bilder av dyreliv.
Her er de 10 beste tipsene våre for flotte bilder av dyreliv.
NATURFOTOGRAFERING
Slik tar du spektakulære naturbilder med Canon-kameraet ditt
1. Kjenn motivet ditt
Det er svært viktig å ha kunnskap om leveforholdene og atferden til dyret du skal fotografere – det gir bedre bilder og sparer deg for tid ute i felten. Når du skal planlegge fotograferingen din, er det nyttig å vite hvilken tid på året en dyreart er aktiv. Flotte naturbilder blir sjeldent tatt uten kunnskap og planlegging.
2. Øvelse gjør mester
Det er ikke mye vits å være på riktig sted til riktig tid, hvis du ikke klarer å fange det som er foran deg. Det krever øvelse å fange inn et øyeblikk som varer en brøkdel av et sekund. For å lære deg å ta bilder av lettskremte dyr, må du prøve og feile til du finner teknikker som fungerer for deg.
Du kan for eksempel sette opp fuglematere i hagen din og ta bilder av fugler gjennom vinduet eller fra et provisorisk skjul ved hjelp av et zoomobjektiv med telefoto, for eksempel Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM eller Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Med et zoomobjektiv kan du justere brennvidden, for eksempel 400 mm rekkevidde for RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, slik at du kan zoome inn på selv de minste skapningene uten å forstyrre dem.
Du kan også ta med kameraet ditt til en park i nærheten eller et dyrereservat, slik at du får en bedre forståelse av dyrenes atferd. Jo mer du trener blikket ditt og reaksjonstiden din, desto bedre blir du gjøre det når du fotograferer i villmarken.
3. Gå nærme
De fleste flotte naturbilder viser handlingen på nært hold. Hvis du kommer for nærme ville dyr, oppfører de seg ofte annerledes eller blir skremt bort. Det er viktig å bruke et objektiv med lang rekkevidde for å ta bilder som viser handlingen i detalj. Så kan du kan beskjære det endelige bildet for å komme enda nærmere.
AF-sporing for dyr, som er tilgjengelig på både Canon EOS R7 og fullformats Canon EOS R6, kan gjenkjenne hunder, katter og fugler og registrere enten motivets kropp, ansikt eller øyne, noe som betyr at du kan ta sylskarpe bilder av dyr i bevegelse.
4. Velg riktig objektiv
Det lønner seg å velge objektiv med omhu. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har et kraftig zoomområde som gir stor allsidighet. Hvis du vil ha enda større supertelerekkevidde på et speilløst fullformatskamera som Canon EOS RP, er Canon RF 600mm F11 IS STM og RF 800mm F11 IS STM flotte objektiver.
Hvis du har et kamera i APS-C-format, for eksempel Canon EOS R7, og ønsker å begynne i det små, både når det gjelder utstyr og budsjett, bør du vurdere RF-S 18-150 MM F3.5-6.3 IS STM.
Siden sensoren i et APS-C-kamera er mindre enn sensoren i et fullformatskamera, fanger det ikke opp hele bredden av bildet som det samme objektivet gjør i fullformatskameraer. Det brukes en beskjæringsfaktor på ca. 1,6 ganger, som gir effekten av å zoome inn på motivet, fordi motivet blir så mye større i rammen. Du kan for eksempel parkoble objektivet RF 100-400mm F5.6-8 IS USM med Canon EOS R7 og dra nytte av en effektiv brennvidde på 160–640 mm.
Bruk den kostnadsfrie Canon Photo Companion-appen med effektiv kalkulator for brennvidde for å finne den effektive brennvidden til et objektiv på kameraet.
5. Hold det stødig
Kameraristing er et stort problem for skarpe bilder når du bruker telefotoobjektiver.
De aller fleste av Canons telefotoobjektiver har svært effektiv optisk bildestabilisering for å motvirke dette, noe som vanligvis tilsvarer rundt 3 til 5 trinn i eksponeringsverdi. Dette kan utgjøre en stor forskjell i håndholdt fotografering av dyr, der raske lukkerhastigheter kan være upraktiske i alt annet enn direkte sollys. Bildestabilisatoren med 5-trinn på Canon RF 600mm F11 IS STM bør gi konsekvent klarere bilder med en hastighet på 1/20 av et sekund i stedet for 1/640.
Bruk bildestabilisatoren til tele- og makrofotografering, særlig når du arbeider med håndholdt kamera. Hvis kamerat står på stativ, er det imidlertid ofte bedre å slå av bildestabilisatoren.
6. Hold fokus
Det er viktig å sørge for at motivet er skarpt i riktig område av naturbildene. Canons utvalg av speilløse EOS R-systemkameraer har et svært effektivt Dual Pixel AF-system som muliggjør rask autofokus for fasesøk rett på selve bildesensoren, og det dekker også det meste av bilderammen. Dual Pixel AF finnes også i de nyeste EOS-speilreflekskameraene og er tilgjengelig når du tar bilder i Live View-modus.
Prøv å holde fokus på den viktigste delen av motivet, som vanligvis er øynene. Canon EOS R7 og EOS R6 har en autofokusmodus for gjenkjenning av dyreøyne, som automatisk søker etter øyne i motivet og låser seg fast på dem. AI Servo-autofokusmodus følger kontinuerlig dyret i bevegelse, selv om det beveger seg svært raskt, for å sikre skarpe bilder. Prøv å ta en serie med bilder med kameraets raskeste opptaksinnstilling, for å fange det ultimate øyeblikket.
7. Hastigheten er viktig
Å ha riktig lukkerhastighet er en viktig del av det å fange dyrelivet på sitt beste. Det logiske grepet ved fotografering av raske bevegelser er å øke lukkerhastigheten. Det kan imidlertid være lurt å skape litt uskarphet med en lavere lukkerhastighet, for eksempel på tuppene på fuglevingen for å gi en følelse av bevegelse.
Etter hvert som du blir flinkere med utstyret ditt, kan det være lurt å redusere lukkerhastigheten ytterligere, kanskje så langt ned som 1/10 sekund, og til og med bruke panoreringsteknikk som gir deg enda sterkere følelse av bevegelse.
Tommelfingerregelen er at du trenger en lukkerhastighet som er minst like rask som den motsvarende brennvidden i fullformat. Så hvis du bruker et 600 mm objektiv som Canon RF 600mm F11 IS STM, trenger du en lukkerhastighet på minst 1/600 sekund når bildestabilisering er av – på de fleste kameraer er dette 1/640.
8. Tenk på lyset: Få mest mulig ut av bakgrunnsbelysningen
Du kan bedre bildene ved å velge riktige lysforhold når du fotograferer motivene dine. Med tanke på dyrenes atferdsmønstre bør du prøve å bruke sol tidlig om morgenen eller sent om kvelden for varmt, lavt lys, noe som gir fyldige farger og dype skygger.
9. Kontroller dybdeskarpheten
Dette tipset er veldig viktig. I vanlig fotografering er det vanlig å bruke blenderprioritetsprogram (AV på kameraets funksjonshjul). På makroobjektiver er blenderåpningen, på grunn av de korte avstandene, satt ned til f/16, f/22 eller mer for å maksimere dybdeskarpheten og sørge for at hele bildet er i fokus.
Du kan forbedre naturfotograferingen din ved å bruke bokeh, som gjør motivet til fokuspunktet i bildet. Det kan imidlertid være lurt å unngå å gjøre bakgrunnen uskarp hvis du vil ta bilder av dyreliv i sitt naturlige miljø.
En lengre brennvidde kan gi en større uskarphet i bakgrunnen. Dette er grunnen til at telefotozoom kan brukes til å isolere et motiv og omdanne detaljer til en uskarp bakgrunn. Om du ønsker mer uskarphet og bedre bokeh, ta noen skritt tilbake og zoom inn med lengre brennvidde.
10. Ekstreme nærbilder
Ved å sette opp en scene der motivet er plassert i sine naturlige omgivelser, kan du få et slående dyrebilde. Til dette trenger du et vidvinkelobjektiv. For mindre motiver, for eksempel fugler og insekter, er det mer virkningsfullt å ta ekstreme nærbilder, slik at motivet ikke går tapt i et bredt perspektiv. Dette krever et makroobjektiv. Selv om det ikke er et makroobjektiv, kan du bruke Canon RF 100-400MM F5.6-8 IS USM, som kan forstørre med 0,41x og har funksjoner for nærfokusering som kan gi bilder som ligger svært tett opptil makrobilder.
Mange av Canons nåværende makroobjektiver har «hybrid bildestabilisering», som korrigerer både x-y-forskyvning og det mer vanlige vinkelvibrasjon. Dette gjør at de er utmerkede til håndholdt fotografering av ekstreme nærbilder. Objektivene Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM er førsteklasses eksempler på dette, med forstørrelsesfaktor på 0,5x for makrobilder med kortest mulig nærgrense.
Det fine med et makroobjektiv er at det lar deg skape bilder som vises noe større enn det vi normalt ser på skjerm eller på trykk. Du kan vise insekter som spektakulære monstre med store øyne, eller du kan vise intrikate detaljer som vanligvis ikke oppdages av menneskelige øyne.
Hvis du ser etter det rette objektivet til naturfotografering, kan du ta en titt på den fullstendige veiledningen vår.
Skrevet av Matthew Richards
Relaterte produkter
-
Speilløse kameraer
EOS R7
Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden. -
Speilløse kameraer
EOS RP
Et lite, lett og intuitivt speilløst fullformatskamera laget for reise- og hverdagsfotografering. -
RF-S-objektiver
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering. -
Telezoomobjektiv
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Et allsidig, kompakt og lett RF 100–400 mm zoomobjektiv med 5,5-trinns IS som tar bilder av dyreliv og bevegelser. -
RF-objektiver
RF 600mm F11 IS STM
Et revolusjonerende superteleobjektiv som er kompakt og lett, og som egner seg godt til å ta bilder av dyreliv, reiser eller tog. -
RF-objektiver
RF 800mm F11 IS STM
Et kompakt, lett og kraftig superteleobjektiv som hovedsakelig er rettet mot dyrelivsfotografer som er ute etter den beste rekkevidden.