Kaffegram by Harri Tarvainen

Harri Tarvainen

5 tips for å ta bedre bilder av kjæledyret ditt

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Harri Tarvainen er en profesjonell fotograf som spesialiserer seg på utendørs- og actionfotografering. Han fikk sin første Canon, et EOS300-filmkamera, på videregående og hadde sitt eget mørkerom for å fremkalle bildene han tok. I årenes løp har Harri fotografert en mengde ulike bilder av alt fra snøbrettkjøring til kommersielle bilder, men det var hundens hans, Kaffe, og hans uhemmede glede som brakte tilbake gleden ved å ta bilder også på fritiden.

«Med Kaffe føles det aldri som om øyeblikkene hvor jeg fotograferer og utforsker utendørs er forgjeves– det er alltid en viss letthet når jeg tar bilder av Kaffe, selv når bildene ikke blir slik jeg ønsket. Jeg mener at bilder må vise følelser og framfor alt fortelle historier – de trenger ikke å være tradisjonelt perfekte for å skape de rette følelsene. Noen ganger kan sånt som anses som feil, som en skakk horisont eller et overeksponert område, vise seg å være en fin ting som bringer frem en uventet skjønnhet. Det er mye følelser i det ufullkomne, du må bare se dem.»

For Harri er det viktig å oppmuntre alles entusiasme for fotografi. Han mener helt bestemt at med noen tips og triks om fotografering samt Canons brede utvalg av verktøy, kan absolutt alle ta fantastiske bilder.

Du finner Kaffe og Harri på Instagram under @kaffegram og @harritarvainen.

Her er Harris TOPP 5 tips for fotografering av kjæledyret ditt:

1. PORTRETTER

De beste portrettene tas vanligvis i øyehøyde, men noen ganger kan du vise forskjellige følelser ved å velge en interessant og annerledes vinkel.

Dette bildet ble tatt med et Canon EOS 5D MK III og Canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM II på en av fjellturene våre. Fotografen skal til å nyte en deilig kopp kaffe og litt sjokolade – men ikke før turkameraten får seg en godbit! Dette perspektivet gjør Kaffes intense blikk enda mer iøynefallende. Hvis jeg hadde tatt dette portrettet fra en lavere vinkel, hadde modellen sett stor og mektig ut – helt motsatt av det som er tilfelle her.

Hvis du ikke kan få motivet ditt til å skille seg ut fra bakgrunnen med en stor blenderåpning og lang zoom, kan det være en god idé å bruke et diskré fargevalg. Konsentrer deg om øynene og hold bildet tett innrammet. De beste portrettene handler ikke bare om utseende, men også personlighet. Ta mange bilder og velg de som viser frem kjæledyret ditt på best mulig måte.

2. SILHUETTER OG SOLNEDGANGER

Jeg har blitt spurt mange ganger om hvilke innstillinger som er best å bruke når du tar naturbilder. Sannheten er at noen av de automatiske innstillingene faktisk fungerer best, dersom vinkelen og innrammingen min ikke er fast. Den viktigste innstillingen du gjør er tiden du setter vekkerklokken din på for å få med deg morgenlyset!

Selv de mest velkjente steder - hvor du spaserer hver eneste dag, kan se overraskende nye ut og danne fantastiske omgivelser for bildene dine, hvis du besøker dem på ulike tider av døgnet når lyset er annerledes.

For gode silhuettbilder plasserer du modellen din sideveis. Bakgrunnen bør være rolig. Prøv å plassere kjæledyret ditt oppå noe og ta bildet fra en lav vinkel, slik at du får himmelen i bakgrunnen. En refleksjon i vann eller is gjør ofte bildet mer spennende.

Den automatiske eksponeringen kan prøve å kompensere for skyggen i silhuetten ved å overeksponere bildet, det er her du mister alle de flotte fargene på himmelen! Dette ordnes enkelt ved å undereksponere bildene dine noe.

3. RASKE BILDER

Det å fange flyktige øyeblikk er en av de mest fascinerende, men også utfordrende aspektene ved fotografering.

Et lavt perspektiv, rask lukkerhastighet og et forhåndsfokusert bilde var de viktigste ingrediensene i dette bildet. Jeg brukte mitt vidvinkel 14 mm-objektiv, siden det er et flott verktøy for å fange inn vidåpne og luftige landskaper, kule innendørsbilder eller actionbilder som dette, hvor jeg er midt i begivenhetenes sentrum. Den brede vinkelen gjør at Kaffes hopp virker enda høyere enn det faktisk er. Handlingen foregår omtrent en meter fra kameraet mitt og det å plassere kameraet på bakken gjør at Kaffe ser ut som om han hopper over solen!

For å fryse handlingen brukte jeg en veldig rask lukkerhastighet på 1/3200s i TV-program (Time Value). Det som foregår helt opptil kameraet gjør at gjenstanden i bevegelse virker enda raskere. Hvis jeg ikke kan kontrollere lyset helt perfekt, foretrekker jeg å ta bilder med P-, AV- eller TV-program, og så kompensere for eksponeringen ved å over- eller undereksponere bildet.

4. LYS OPP DINE MØRKESTE ØYEBLIKK

Solen holder på å gå ned og etter en lang, varm dag var vannet i innsjøen så varmt at vi bestemte oss for en svømmetur på kvelden. Heldigvis hadde jeg stativet mitt med meg, slik at jeg kunne ta dette drømmeaktige bildet.

Jeg ville gi så mye plass til vannet og himmelen som overhodet mulig i dette bildet, så jeg valgte et 14 mm vidvinkel-objektiv. Det var noen små bølger i innsjøen, men den lange eksponeringstiden gir vannoverflaten et mykt, nesten litt utydelig utseende, samtidig som yndlingsmodellen min holder seg skarp. Bilder av vann tatt med lang eksponering ser alltid utrolig drømmeaktige ut! Bruk et kamerastativ for å kunne kombinere skarpe og uskarpe elementer i bildene dine, eller flytt på kameraet mens du tar bildet for å skape en abstrakt malerieffekt.
Det mest utfordrende aspektet her var å holde Kaffe helt i ro, uten noen bevegelser. Siden han er en retriever og elsker å hente pinner i vannet, holdt jeg en pinne i hånden og lot som om jeg skulle kaste den. Kaffe fokuserte på stedet hvor jeg allerede hadde kastet pinnen noen ganger, slik at jeg fikk sjansen til å ta dette bildet!

5. KOMPOSISJON

Når du tar et virkningsfullt bilde, handler til syvende og sist alt om komposisjon.

Det firkantede Instagram-formatet ser best ut med symmetriske komposisjoner, hvor hovedobjektet rammes inn i midten av bildet. En slik symmetrisk komposisjon kan ofte bli litt statisk. For å tilføre bildene dine energi kan du prøve å fange inn objektet ditt på den venstre eller høyre siden, eller kanskje vippe litt på kameraet ditt for å oppnå et kult diagonalt bilde. Regelen som alle fotografer støtter seg til er regelen om tredjedeler, hvor du rammer objektet, horisonten eller andre elementer inn slik at de plasseres en tredjedel fra bildets ytterkant.

Et aspekt av bildekomposisjonen er innrammingen – altså hva du bestemmer deg for å vise og hva du velger å ikke ha med på bildet ditt. Men det kan også bety at du ser etter ulike «rammer», som for eksempel geometriske former, som du kan plassere rundt objektet ditt. Jeg hadde en visjon om en portrettrefleksjon i svart kaffe. Jeg plasserte Kaffe ved et vindu for å få en lys bakgrunn bak ham. Deretter begynte jeg å se etter det perfekte stedet å sette fra meg kaffekoppen for å reflektere bildet hans. Jeg endte opp med Kaffe på sofaen og kaffekoppen på gulvet! Etter dusinvis av forsøk fant jeg endelig den rette vinkelen, hvor Kaffes hode innrammes helt perfekt i kaffekoppen.

Jeg foretrekker å ta bilder med sentrert autofokus. Etter at jeg har fokusert i midten av bildet, lar jeg fingeren min holde utløserknappen halvveis trykt inn, slik at fokuset låses. Deretter velger jeg den innrammingen jeg ønsker, og setter sammen hovedobjektet og andre elementer slik at de er i balanse. Det beste og enkleste trikset for å skape flotte komposisjoner er å stoppe opp før du tar bildet og tenke: «Hvordan kan dette se enda bedre ut?» Denne tanken fører vanligvis til en handling – du tar kanskje ett skritt til siden, vipper litt på kameraet eller står på en stol for å oppnå en bedre vinkel. Det har ingenting å si om du ikke husker reglene for klassiske komposisjoner. En enkel tanke rett før du tar bildet vil føre til at du tar bedre bilder!

Abonner på vårt nyhetsbrev

Klikk her for å få inspirerende historier og spennende nyheter fra Canon

Registrer deg nå