autumn leaf on Kaffe’s muzzle

EOS RP og lyset når årstidene skifter

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Overgangen fra sommer til høst er en gyllen tid for fotografer her i nord. Etter kalde netter legger det seg en magisk morgendis, høsten farger landskapet og det første nordlyset viser seg på nattehimmelen. Det kompakte fullformatkameraet EOS RP er en perfekt følgesvenn når du vil forevige høstens fargeprakt.

Harri Tarvainen er en profesjonell fotograf som spesialiserer seg på frilufts- og actionfotografering. Sammen med hunden sin, en curly coated retriever ved navn Kaffe som dessuten er Instagram-kjendis, ferdes han mye i naturen og tar flotte bilder. Du kan følge Kaffes eventyr på Instagram-kontoen hans @kaffegram. Du kan også ta en kikk på Kaffe og Harris tips om å fotografere og urban actionfotografering.

autumn

«Kaffe hopper opp på meg i Utsjok, helt i nordspissen av Finland, mens kveldssolen varmer opp teltet. Det blir antakeligvis en kald natt. Det er ikke sikkert du ser det på bildet, men i hånden holder jeg en telefon som kontrollerer kameraet, som jeg har plassert på bakken lenger unna. Med Wi-Fi-forbindelse kan jeg ta actionfylte selfier!»

Høsten byr på unike naturfenomener, til stor glede for fotografer. På denne tiden av året går solen ned tidligere, så du slipper å vente til sent på kveld for å ta bilde av solnedgangen. Høsten har lenge vært favorittårstiden min – eller i hvert fall én av dem!

camera and a coffee pan

Vi har fått for vane å dra på en høsttur for å si farvel til sommeren. En siste utflukt før vinteren setter inn og det er tid for å hente frem snowboard, ski og annet vinterutstyr fra boden. Når jeg legger ut på fottur, må alt utstyret i sekken, så jeg må tenke nøye gjennom hva jeg kan bære med meg. En gang da jeg skulle på høsttur, grublet jeg lenge på om jeg skulle ta med meg et vidvinkelobjektiv eller et lekkert mikrobryggeriøl. Kvelden glødet i et fantastisk nordlys som jeg gjerne skulle ha fotografert med et vidvinkelobjektiv, men i stedet nøt jeg ølet mitt ved bålet!


På lengre fotturer tar jeg bare ett objektiv med meg. Det innlysende valget med EOS RP er zoomobjektivet med blenderåpning på f/4 og fokusområde på 24–105 mm. Jeg bruker det til å fotografere vide landskaper, men jeg kan også zoome inn ved behov, for eksempel for å ta imponerende portrettbilder. På denne turen ville jeg imidlertid prøve en fastobjektiv. Når zooming ikke lenger er mulig, må fotografen flytte seg mer rundt for å finne foretrukket vinkel og avstand.

autumn leaf on Kaffe’s muzzle

Canon RF 35mm f/1.8 IS MACRO STM-objektivet er et klassisk valg for gatefotografer, reisende og dokumentarister. Med rask, maksimum blenderåpning på f/1,8 blir det enkelt å fotografere i svakt lys, og ved å kontrollere dybdeskarpheten kan du ta imponerende portrettbilder – selv om et relativt bredt objektiv tvinger fotografen nærmere motivet. Du kan selvsagt også komme nærmere ved hjelp av makrofunksjonen.


Jeg fotograferer ofte de høstfargede løvene direkte med bakgrunnslys. Når solen lyser opp løvene bakfra, blir de en lyskilde. Inntrykket forsterkes hvis du får mørkere skygger bak løvene. Under slike forhold bruker jeg ofte litt undereksponering, som gjør at de sterkere fargene fremheves. Det samme tipset fungerer for fotografering av solnedganger! For dette bildet la jeg et knallrødt løv på Kaffes nese og tok et bilde med direkte bakgrunnslys som skinte ut mellom grenene. Ved å fotografere med stor blenderåpning kunne jeg fokusere dybdeskarpheten på løvet og oppnå en dempet bakgrunn av vakre lysperler.

morning mist

Etter en frostnatt er vannet rolig og disen svever på overflaten. Når solen stiger over horisonten, farges disen gyllen av de første strålene. Gresstråene i skyggen er fortsatt dekket av frost, men den har alt smeltet der hvor sollyset har nådd frem. Når temperaturen stiger bare noen få grader, kommer disen og det magiske lyset snart til å være borte.


Et av de viktigste tipsene for å fotografere naturen på fotturer er å være ute i rett tid. Hjemme sover Kaffe lenger, men når vi er ute og sover i telt, vil han ofte starte dagen når solen står opp. Jeg hadde gått glipp av mange magiske øyeblikk om det ikke var for at Kaffe vekker meg tidlig!

aurora borealis

Høsten byr på magiske morgener, men kveldene er ikke noe dårligere. Idet kveldene blir mørkere kommer nordlyset, og det blir en kveldsrutine å sjekke nordlysvarselet. I tillegg til et kamera er et stativ det viktigste utstyret når du skal fotografere nordlyset. Når du bruker lang lukkertid, blir selv de mørkeste lysene i natten synlig. Nattefotografering bør helst gjøres i manuell modus, der du kan stille inn både blenderåpning og lukkertid. Du kan prøve å stille blenderåpningen til f/4,0 (eller større hvis objektivet er lysere) med en lukkertid på 20 sekunder og ISO-følsomhet på 2000, og se hva du kan finne på nattehimmelen.


Hvis bildene er for mørke, øker du lukkerhastigheten. Hvis bildene er for lyse, kan du redusere følsomheten til for eksempel ISO 800. Det er mye enklere å fotografere i mørket med et bredt, lyssterkt objektiv og et kamera som tåler selv høyere sensorfølsomhet og har et effektivt fokus i svakt lys. EOS RP sørger for disse funksjonene, men du må likevel pakke hodelykten din i ryggsekken for å gjøre det enklere å arbeide i mørket.


I neste historie skal jeg fokusere mer på nattfotografering og jakten på nordlyset!